Ζάκυνθος

Δρ. Κουτσούμπας: «Η σημασία του ΕΘΠΖ έχει γίνει συνείδηση για κατοίκους και επισκέπτες»

Τους «τίτλους τέλους» του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου προήδρευσε τα τελευταία χρόνια σχολίασε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρόσσος Κουτσούμπας  υποστηρίζοντας την σημασία του έργου που έγινε και υπογραμμίζοντας σημαντική παρακαταθήκη για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο ίδιος δήλωσε παντοτινός φίλος της Ζακύνθου και αρωγός όπου και αν χρειαστεί η βοήθεια του.

«Ο Φορέας Διαχείρισης καταργείται αλλά το ΕΘΠΖ διατηρείται και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του νέου φορέα. Σε παγκόσμιο επίπεδο ακολουθείται μια λογική από κάτω προς τα πάνω, με μεγαλύτερη εμπλοκή του τοπικού παράγοντα και όχι το αντίθετο, δηλαδή μια κεντρική διακυβέρνηση όπως το μοντέλο που έχουμε πλέον στην Ελλάδα με την σύσταση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Σε προσωπικό επίπεδο, από το ρόλο μου και με πάνω από 12 χρόνια θητεία στη θέση του Προέδρου, θεωρώ τον εαυτό και Ζακυνθινό» ανέφερε αρχικά ο κ. Κουτσούμπας σημειώνοντας πως πλέον η σημασία του ΕΘΠΖ έχει γίνει συνείδηση για κατοίκους και επισκέπτες και ευχήθηκε να εξακολουθεί να αποτελεί φορέα ανάπτυξης. 

Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι αποφάσεις από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την λειτουργία της  νέας Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων που συστήνεται πλέον από την συνένωση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, θα εδρεύει στην Ζάκυνθο με παράρτημα στο Αργοστόλι καιθα υπάγεται στην Διεύθυνση Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Γενικής Διεύθυνσης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. .

Σε εκκρεμότητα όμως παραμένει και η συγκρότηση της Επιτροπής που θα ¨διαδεχτεί¨ το διοικητικό συμβούλιο του ΕΘΠΖ και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει ο Νόμος που ψηφίστηκε το 2020, με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΦΥΠΕΚΑ μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής (ΜΔΠΠ), συγκροτούνται τοπικές Επιτροπές Διαχείρισης συμβουλευτικού χαρακτήρα, με πέντε έως ένδεκα μέλη, για την υποστήριξη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής στη διαχείριση μιας προστατευόμενης περιοχής ή ομάδας προστατευόμενων περιοχών. Στην Επιτροπή Διαχείρισης συμμετέχουν υποχρεωτικά :

α) ένας (1) επιστήμονας εγνωσμένου κύρους με αποδεδειγμένη επαγγελματική ή ακαδημαϊκή εξειδίκευση στο αντικείμενο της διατήρησης της φύσης ή σε συναφές αντικείμενο, με τον αναπληρωματικό του, ως Πρόεδρος,

β) δύο (2) εκπρόσωποι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, ένας από κάθε βαθμίδα, στην τοπική αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται η προστατευόμενη περιοχή ή το μεγαλύτερο μέρος της, με τους αναπληρωματικούς τους,

γ) κατά περίπτωση λοιποί εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών (Δασικής υπηρεσίας, Λιμενικού Σώματος),

δ) ένας (1) εκπρόσωπος περιβαλλοντικής οργάνωσης του άρθρου 41, που δραστηριοποιείται στην περιοχή του προστατευτέου αντικειμένου,

ε) εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων των βασικότερων παραγωγικών τομέων της περιοχής και

στ) ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, εκπρόσωποι άλλων δημόσιων υπηρεσιών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Στην Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσωνσυμπεριλαμβάνονται οι δυτικές και βορειονατολικέςακτές της Ζακύνθου, ο Κόλπος του Λαγανά από το Γέρακα μέχρι το Κερί και οι νησίδες Μαραθωνήσι και Πελούζο, οι Στροφάδες νήσοι, οι νησίδες Σταμφάνι και Άρπυια καθώς και η θαλάσσια ζώνη, καθώς και περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί στην ζώνη Νatura  σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Λευκάδα και Κέρκυρα και αυτό που τόνισε ο κ. Κουτσούμπας είναι η ανάγκη για περισσότερα παραρτήματα για την καλύτερη διαχείριση όλων αυτών των περιοχών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *