“Είναι η ώρα που σουρπώνει. Στο στενό δρομάκι της Παναγίας της Οδηγήτριας ο παππάς μόλις έχει ανάψει το καντηλάκι στο δρόμο και απομακρύνεται. Κοντά του και δύο λαϊκοί που απομακρύνονται μαζί του. Από το μικρό σπίτι αριστερά, βγαίνει ο μικρός ποιητής και βαδίζει προς την εκκλησία της Οδηγήτριας. Λίγο μπροστά του ένας νέος της εποχής βαδίζει κι αυτός στην ίδια κατεύθυνση. Στον ουρανό το φεγάρι ολόγιομο, έχει πάρει το χρώμα του και προσθέτει στο δρόμο λίγο ακόμα φως σε αυτό που εκπέμπει το καντήλι της Οδηγήτριας.“
Είναι η σκηνή που ο μικρός ποιητής Νικόλαος Φώσκολος, που πολύ αργότερα στην Ιταλία πολιτογραφήθηκε ως Ugο, καταφεύγει στο καντήλι της εκκλησίας για να διαβάζει τις νύχτες.
Αυτή η ιστορία, όπως και η άλλη με την ανταρσία κατά των αρχών για το κλείδωμα των Εβραίων, την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής που τον οδήγησε στα κρατητήρια του Κάστρου, έχουν καταγραφεί στην ιστορία σαν τα γεγονότα εκείνα που ανέδειξαν πολύ νωρίς την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα, του μικρού ποιητή.
Αυτή η σκηνή είναι που ενέπνευσε την διακεκριμένη ζωγράφο Μίκα Συμβουλίδου να αναπαραστήσει τα γεγονότα με τα χρώματα του προσωπικού της χρωστήρα και τις γραμμές της δικής της ψυχής.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο τέχνης από τα καλύτερα που έχουν φιλοτεχνηθεί για τη συλλογή του Μουσείου Φώσκολου και το οποίο θα έχουν τη χαρά να δουν οι επισκέπτες, στην κατάλληλη θέση που σύντομα θα τοποθετηθεί, τις επόμενες εβδομάδες.
΄Ενας πίνακας που δωρήθηκε στο Δ.Σ. του Π.Σ.Ζ. Ούγου Φώσκολου για να συμπληρώσει την έκθεση της Οικίας Φώσκολου που από φέτος είναι πλέον ανοιχτή στο κοινό. Μια έκθεση που διαρκώς διευρύνεται και πληθαίνει και γίνεται πλέον αντικείμενο διεθνούς θαυμασμού.
Το Ευχαριστώ για τον πίνακα της κας Μίκας Συμβουλίδου είναι μια φτωχή λέξη που δεν αντικατοπτρίζει το μέγεθος της προσφορά της.
Στη φωτογραφία η κα Μίκα Συμβουλίδου στην Οικία Φώσκολου ενω παραδίδει τον πίνακα στον πρόεδρο του Π.Σ.Ζ. “Ούγος Φώσκολος” Φίλιππο Συνετό.
Η Μίκα Συμβουλίδου γεννήθηκε στον Πειραιά Αττικής. Φοίτησε στη Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας 1985-1990, στο εργαστήριο του Δ.Μυταρά. Από το 1991 ζει και εργάζεται στη Ζάκυνθο στα γυμναάσια του νομού. ΄Εργα της βρίσκονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ, και της Ενωσης καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων.
Συγχαρητήρια στην κυρία Συμβουλίδου, υπέροχος ο πίνακας!