Ζάκυνθος

Διοικητής Νοσοκομείου: Στη Ζάκυνθο έχουν γίνει 34.193 εμβολιασμοί

Χρήσιμα στοιχεία για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη Ζάκυνθο έδωσε μιλώντας στον –Ε- ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Ραγκούσης ο οποίος έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για το φθινόπωρο καθώς τότε τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν.

«Τα Ιόνια πάνε καλά στους εμβολιασμούς και στη Ζάκυνθο έχουν γίνει 34.193 εμβολιασμοί στον πληθυσμό. Από αυτούς οι 20.569 έχουν κάνει τη μία δόση και οι 17.152 έχουν ολοκληρώσει όλες τις δόσεις.

Στο Νοσοκομείο έχουν γίνει 14.593 για  Pfizer, 3.758 για AstraZeneca και 3.563 για Johnson & Johnson. Οι συνολικοί εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι 21.914. Είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο και ικανοποιητικό γιατί το Νοσοκομείο κι το ΙΚΑ ανταπεξέρχονται στις ανάγκες και στην υποχρέωση να γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Από την άλλη φαίνεται ότι και ο πληθυσμός είναι πρόθυμος να εμβολιαστεί» ανέφερε ο Διοικητής.

Ερωτηθείς για τη νέα μετάλλαξη ο κ. Ραγκούσης είπε: «Η μετάλλαξη «Δέλτα» έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα καθώς έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Ο ένας κολλάει 9 άτομα και τα 9 κολλάνε 81, έχει μεγάλη γεωμετρική διασπορά. Συνεπώς δεν υπάρχει άλλη οδός πέρα από τον εμβολιασμό και αυτό πρέπει να γίνει με τη νέα υγειονομική κρίση. Ακόμα κι αν είμαστε νέοι και υγιείς πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο γιατί υπάρχουν γύρω μας άτομα από ευπαθείς ομάδες και αυτοί δεν θα ανταποκριθούν όπως εμείς. Ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο ατομικό μας θέμα, ή ιδεολογικής τοποθέτησης αλλά σχετίζεται και με την κοινωνική ευθύνη. Πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία και την υγεία των συμπολιτών μας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές όπου η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει εμφανίσει πολλά περιστατικά όπως η Αττική και η Κρήτη. Εγώ εκτιμώ ότι στην Κρήτη τα κρούσματα οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό και στους Ρώσους.

Σε αυτή τη φάση το θέμα είναι να εμβολιαστούμε και μετά θα δούμε πόσο μας προστατεύει από τις μεταλλάξεις. Το λέω γιατί δεν έχουμε άλλη υγειονομική θωράκιση και ζητώ τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης σε αυτή την προσπάθεια για ενημέρωση. Πρέπει να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας που δεν δείχνουν ενδιαφέρον να εμβολιαστούν».

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία της πανδημίας  μέσα στο επερχόμενο φθινόπωρο και είπε: «Πρέπει επίσης να μας ανησυχήσει το γεγονός ότι αφού μέσα στο καλοκαίρι έχουμε έξαρση με τη μετάλλαξη, τι θα γίνει το Σεπτέμβριο… Πρέπει λοιπόν να οχυρωθούμε για το φθινόπωρο που έρχεται. Καταλαβαίνω τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχει ο καθένας, αλλά  θα δούμε ότι ρεαλιστικά δεν έχουμε άλλη δυνατότητα».

Α.Ξ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *