Ελλάδα

Δήμαρχος Ληξουρίου: Ο τρόπος με τον οποίο κρίνονται οι παραλίες ως πολυσύχναστες είναι λάθος

Το ζήτημα με την παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους παρουσίασε μιλώντας στον –Ε- ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης,  ο οποίος έκανε σχετική εισήγηση και στην πρόσφατη (17-11) συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων νήσων (ΠΕΔ-ΙΝ).

Ο Δήμαρχος περιέγραψε αναλυτικά τις ανάγκες που δημιουργούνται στην αυτοδιοίκηση από την παραχώρηση των παραλιών, τα οικονομικά στοιχεία και τις ευθύνες και κάλεσε τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επιπλέον αναφέρθηκε στον αγώνα δρόμου που γίνεται κάθε χρόνο ώστε να βρεθούν ναυαγοσώστες για τις πολυσύχναστες παραλίες.

«Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και μας απασχολεί χρόνια, όμως τελευταία έχει ενταθεί. Στην πανδημία οι Δήμοι με νομοθετική ρύθμιση εισέπραξαν πολύ λιγότερα χρήματα  και συγκεκριμένα τη μία χρονιά λάβαμε το 50% από τα μισθώματα και την άλλη το 60%, ενώ τώρα το 65%.  Η Κτηματική υπηρεσία λαμβάνει κι αυτή ένα ποσό και από τα χρήματα που θα εισπράξει ο Δήμος παίρνει το 30% η Κτηματική. Τα πρόστιμα για παράνομη κατάληψη χώρου τα παίρνει επίσης η Κτηματική υπηρεσία. Αυτό είναι το ένα σκέλος» εξήγησε ο κ. Κατσιβέλης.

Οι ναυαγοσώστες

Ακολούθως ο Δήμαρχος του Ληξουρίου αναφέρθηκε στους ναυαγοσώστες και είπε: «Με μια νομοθετική ρύθμιση που έγινε πριν από 3 χρόνια εξυπηρετήθηκαν συντεχνιακά συμφέροντα γιατί δόθηκε η δυνατότητα για ναυαγοσωστικές καλύψεις μόνο σε Σχολές Ναυαγοσωστικής.

Οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που δεν υπάρχουν Σχολές για να καλύψουν όλες τις παραλίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσων συμβαίνουν είναι ότι φέτος ο Δήμαρχος της Ν. Κέρκυρας βρέθηκε στο αυτόφωρο για μία παραλία, είχε βγει διαγωνισμός που όμως ήταν άγονος. Δεν υπήρξε καμία ναυαγοσωστική σχολή να αναλάβει την παραλία, πνίγηκε ένας άνθρωπος και το αποτέλεσμα ήταν να πάει ο Δήμαρχος κατηγορούμενος.

Εμείς από την 1η Ιουνίου έχουμε ναυαγοσώστες και είναι μέχρι την τελευταία ημέρα, όμως το θέμα είναι ότι έχουμε δυσβάστακτο κόστος και επιπλέον ο τρόπος με τον οποίο κρίνονται οι παραλίες ως πολυσύχναστες είναι λάθος.  Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να προσληφθούν μεμονωμένοι ναυαγοσώστες», είπε ο Δήμαρχος Ληξουρίου.

Οι χρηματοδοτήσεις

Τα κονδύλια που παίρνουν οι Δήμοι για τις ανάγκες τους είναι λίγα και ο κ. Κατσιβέλης σημείωσε τα εξής: «Το άλλο θέμα αφορά τη χρηματοδότηση που λαμβάνουμε που είναι μηδαμινή για τους ναυαγοσώστες. Εμείς παίρνουμε 18 χιλιάδες από το υπουργείο και τα έξοδά μας είναι 75.000 ευρώ το χρόνο. Να προσθέσουμε ότι σε αυτά υπάρχουν επιπλέον τα έξοδα για τον καθαρισμό των παραλιών, για τις Γαλάζιες Σημαίες, για τους πύργους κλπ. Για το λόγο αυτό ζητάμε νε δοθεί μία σημαντική  επιχορήγηση από το υπουργείο ανά παραλία για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.

Μόνο για τον καθαρισμό στις παραλίες το κόστος έχει εκτοξευθεί.

Οι Δήμοι επιβαρύνονται υπέρμετρα και στην τελευταία συνάντηση στο υπουργείο με τον υπουργό κ. Πέτσα του είπαμε να πάρει τις παραλίες και να ασχοληθεί άλλος με αυτά τα ζητήματα, ας τις πάρει το υπουργείο ναυτιλίας να τις εκμεταλλευτεί!».

Ο κ. Κατσιβέλης σημείωσε πως χρειάζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο για όλη τη χώρα που να είναι σωστό.

«Τα έσοδά μας είναι λίγα.  Ενώ τα έξοδά μας περισσότερα. Θέλουμε 50 χιλιάδες για καθαρισμό και 75 χιλιάδες για ναυαγοσωστική κάλυψη κλπ. Τα χρήματα αυτά είναι για 2 παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες στο Δήμο Ληξουρίου και φανταστείτε πόσα ρήματα θα θέλαμε αν οι παραλίες ήταν πολύ περισσότερες.

Επίσης πρέπει να έχουν και τα ξενοδοχεία ναυαγοσώστες» είπε ο Δήμαρχος.

Χρονοδιαγράμματα

Ο Δήμαρχος Ληξουρίου εκτιμά ότι η παραχώρηση των παραλιών πρέπει να γίνεται για μεγαλύτερο από το σημερινό χρονικό διάστημα, για να μπορεί ο ιδιώτης που την εκμισθώνει να προγραμματίσει

«Για την εκχώρηση των παραλιών στους ΟΤΑ  πρέπει να αναφέρουμε πως η απόφαση είναι μέχρι τις 31-12-2022  και τώρα πρέπει να βγει νέα ΚΥΑ για να δοθούν ξανά οι παραλίες στους Δήμους. Για φανταστείτε να μπλέξουμε με εκλογές την άνοιξη και να μην έχει βγει ακόμα η απόφαση…

Χρειάζεται να τρέξουν τα υπουργεία και να μην περιμένουμε την τελευταία στιγμή» είπε ο Δήμαρχος.

Ακόμα ανέφερε ότι «οι παραλίες δεν πρέπει να εκμισθώνονται για 2 χρόνια κι αυτό γιατί ένας επιχειρηματίας που θέλει να την αναβαθμίσει χρειάζεται χρόνο και δεν γίνεται να κάνει επενδύσεις για τόσο λίγο διάστημα. Δεν θα αποκτήσουν ποτέ σωστές υποδομές με αυτό το μικρό χρονικό όριο που δίνονται».

Τουρισμός

Η χρονιά πήγε πολύ καλά τουριστικά, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η πληρότητα έφθασε στο 100% και δεν έβρισκες άδειο δωμάτιο, εξήγησε ο κ. Κατσιβέλης.

Ο Δήμαρχος είπε ακόμα πως τα μηνύματα είναι εξίσου καλά και για το 2023.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *