Ζάκυνθος

Δικηγορικός Σύλλογος: Ζητά να δοθεί παράταση των προθεσμιών για το Κτηματολόγιο

Με έγγραφο που έστειλε στον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και άλλα πολιτικά κι υπηρεσιακά πρόσωπα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου ζητά να δοθεί παράταση στην προθεσμία για τις διορθώσεις στο κτηματολόγιο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι από τα άλλα νησιά των Ιονίων που ζητούν να παραταθεί για 3 χρόνια και να πάει στα όρια της έκτακτης χρησικτησίας για να δοθεί ανάσα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς δήλωσε στον –Ε-: « πρόκειται για ένα ζήτημα που μας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ εμείς από το 2018 είχαμε διαβλέψει ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα  με τη λήξη της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, δηλαδή της πρώτης κτηματογράφησης που έγινε σε Αργάσι, Καλαμάκι, Παντοκράτορα και Βασιλικού.

Στις 31-12-2020 λήγει η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών γι’ αυτές τις περιοχές. Στις περιπτώσεις που υπάρχει άγνωστος ιδιοκτήτης θεωρείται ότι το ακίνητο ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, θα υπάρχει τεκμήριο καλής πίστης για τον αναγραφόμενο δικαιούχο με βάση την αρχική κτηματολογική εγγραφή, δηλαδή θα θεωρείται καλόπιστα ότι είναι κύριος του ακινήτου. Επίσης, σε περιπτώσεις αμφιβολίας των γεωμετρικών ορίων θα υπάρχει καλόπιστη  κτήση».

Ο κ. Γιατρός ανέφερε για την κατάσταση που δημιουργείται: «πολλά ακίνητα είναι αδήλωτα και υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα  καθώς φαίνεται ότι είναι αγνώστου ιδιοκτήτη και στις 31 Δεκεμβρίου θα περιέλθουν στο ελληνικό δημόσιο. Ακόμα υπάρχουν περιπτώσεις πολύ σοβαρών σφαλμάτων που τα ακίνητα είναι τοποθετημένα λάθος στο κτηματολόγιο.  Εκατοντάδες πολίτες θα τα αντιμετωπίσουν όλα αυτά.

Με τη νέα κτηματογράφηση, στον Πλάνο θα γίνουν ακριβώς τα ίδια που έγιναν στο Λαγανά. Παρέμβαση έχουμε κάνει και για το Αργάσι για το οποίο  ζητήσαμε επαναχάραξη.

Στα συνέδρια που έχουμε κάνει τα έχουμε συζητήσει όλα αυτά. Τώρα φτάσαμε στο τέλος. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά και γι’ αυτό τα ζητήματα τέθηκαν από τους Δικηγορικούς Συλλόγους στο γραφείο του Πρωθυπουργού και των Υπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μία συνάντηση προχθές αλλά αντιδρά και έχει άκαμπτη στάση ο υφυπουργός περιβάλλοντος

 Εμείς εξαντλούμε το θέμα αλλά θα πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες με αγωγές για να κατοχυρώσουν την περιουσία τους».

Το έγγραφο που έστειλε στον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και άλλα πολιτικά κι υπηρεσιακά πρόσωπα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου αναφέρει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, συνεδρίασε εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη, στη Ζάκυνθο, την 08 Νοεμβρίου 2020, και αποφάσισε ομόφωνα να αποσταλεί στους ανωτέρω αποδέκτες επιστολή με το κάτωθι περιεχόμενο:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4623/2019, η καταληκτική προθεσμία για τις διορθώσεις των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, που αφορούν τα παλιά προγράμματα κτηματογράφησης λήγει στις 31-12-2020.

Τούτο σημαίνει εν ολίγοις ότι:

α) Η οριστικοποίηση παράγει αμάχητο τεκμήριο καλής πίστης υπέρ του αποκτώντος (μέσω κτηματολογικής εγγραφής) για την εκ μέρους του κτήση κυριότητας.

β) Ακίνητα που δεν έχουν εγγραφεί ως ανήκοντα σε ορισμένο πρόσωπο και φέρονται στα κτηματολογικά βιβλία ως αγνώστου ιδιοκτήτη θεωρείται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μόλις καταστεί οριστική η πρώτη εγγραφή.

γ) Σχετικά με το θέμα της εσφαλμένης κατά θέση απεικόνισης ενός ακινήτου, κρίνεται από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ κατ’ ερμηνεία της σχετικής διάταξης ότι πρόκειται για σφάλμα σχετιζόμενο με το δικαίωμα της κυριότητας επί του ακινήτου για το οποίο υπερισχύει οπωσδήποτε το αμάχητο τεκμήριο των αρχικών εγγραφών .

Ασφαλώς υπάρχει και σωρεία άλλων θεμάτων ουσιαστικών και δικονομικών που καθιστούν την καταληκτική προθεσμία των 14 ετών για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών των πρώτων κτηματογραφήσεων, που παρατάθηκε μέχρι τις 31-12-2020 απολύτως προβληματική.

Στη Ζάκυνθο υπάρχουν τέσσερις περιοχές στην πρώτη κτηματογράφηση των οποίων λήγει η προθεσμία στις 31-12-2020 (Αργάσι, Βασιλικός, Καλαμάκι, Παντοκράτορας).

Στις περιοχές αυτές η κτηματογράφηση υπήρξε απολύτως πρόχειρη με ευθύνη των αναδόχων εταιρειών και προβληματική. Ειδικά στο Αργάσι και στο Καλαμάκι έχει παρατηρηθεί σωρεία περιπτώσεων εσφαλμένης απεικόνισης ακινήτων και εσφαλμένων γεωμετρικών ορίων σε ποσοστό άνω του 50%.

Ασφαλώς υπάρχει και σωρεία αδήλωτων ακινήτων φερομένων ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

Τα θέματα αυτά ο Δικηγορικός Σύλλογος της Ζακύνθου τα έχει θέσει επανειλημμένα με παραστάσεις του στα αρμόδια Υπουργεία και στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, έχει δε διοργανώσει δύο  επιστημονικές ημερίδες ενημέρωσης των πολιτών και ευαισθητοποίησης των Αρχών .

Επειδή σκοπός της κτηματογράφησης είναι η ασφάλεια δικαίου και όχι η αποστέρηση της ιδιοκτησίας των Ελλήνων πολιτών.

Επειδή μεσούσης της προθεσμίας διόρθωσης, μεσολάβησε η οικονομική κρίση που άρχισε το έτος 2010 και η τρέχουσα υγειονομική κρίση, επομένως η θέσπιση ασφυκτικών προθεσμιών που υπολείπονται της προθεσμίας της έκτακτης χρησικτησίας είναι αλυσιτελής , καθώς οι πολίτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβούν στις δέουσες ενέργειες δικαστικές ή εξώδικες για την τακτοποίηση της περιουσίας τους .

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ  ΖΗΤΟΥΜΕ

Να παραταθεί η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών που λήγει στις 31-12-2020 μέχρι τη συμπλήρωση εικοσαετίας από τις αρχικές εγγραφές.”

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠ. ΓΙΑΤΡΑΣ      ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚ. ΣΠΙΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *