Ελλάδα

Διαπραγματεύσεις ξενοδόχων και Τ.Ο. για τα συμβόλαια του ΄23 εν μέσω προβληματισμών για την ακρίβεια

Ενώ κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η τουριστική σεζόν για το καλοκαίρια του 2022, ξενοδόχοι και tour operators βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαδικασία διαπραγματεύσεωνσε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με ρεαλισμό τα προβλήματα που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες με την αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι τιμές στα νέα συμβόλαια περιλαμβάνουν αυξήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 10%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συμφωνείται μεταξύ των δύο πλευρών και ρήτρα αναπροσαρμογής λόγω του πληθωρισμού, ώστε εάν η κατάσταση που επικρατεί σήμερα κλιμακωθεί προς τα πάνω, να μπορεί ο ξενοδόχος να προστατευτεί.


Αυτή η τακτική θεωρείται «δίκαιη» από όλους, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με την ακρίβεια και το ενεργειακό.


Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ξενοδόχους που ζητούν από τώρα αυξήσεις της τάξεως του 15%-20% στα συμβόλαια του 2023, κάτι που όμως οι tour operators αποφεύγουν να αποδεχθούν εγγράφως.


Οπως υποστηρίζουν, η ακρίβεια δεν αφορά μόνο τους προμηθευτές του τουρισμού όπως είναι οι ξενοδόχοι, αλλά και το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό, που το φθινόπωρο θα δει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και είναι άγνωστο εάν θα μπορεί ή εάν θα θέλει να πληρώσει τις κατά πολύ αυξημένες τιμές των διακοπών του για το 2023.


Πάντως, οι γερμανοί tour operators, που έχουν τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια του 2023, προεξοφλούν από τώρα ότι το επόμενο καλοκαίρι οι τιμές των οργανωμένων πακέτων διακοπών που θα προσφέρουν στην αγορά θα είναι υψηλότερες από τις φετινές, οι οποίες σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την ανάκαμψη των ταξιδιών ήταν αυξημένες σε σύγκριση με το 2019.


Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τους Έλληνες ξενοδόχους ως προς τις δυνατότητες που θα προκαλέσει στην Ευρώπη ένα νέο κύμα ανόδου των τιμών που θα περιλαμβάνει, μεταξύ και των άλλων, τα ταξίδια και τις διακοπές.


Οι φετινές εισπράξεις του τουρισμού, σύμφωνα με εγχώριους τουριστικούς παράγοντες, έχουν ενισχύσουν περισσότερο τα έσοδα του κράτους και λιγότερο τα ταμεία των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με συσσωρευμένες υποχρεώσεις αλλά και με πρωτοφανή λειτουργικά κόστη που δεν μπορούσαν να προβλέψουν όταν έκλειναν με τους tour operators τα συμβόλαια του 2022… σε τιμές 2019!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *