Στη χθεσινή (19-5-2025) συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΖ έγινε ενημέρωση για το πλάνο που έχει προγραμματιστεί ώστε η Ζάκυνθος να καλύψει τις ανάγκες σε νερό καθώς η λειψυδρία χτυπά την πόρτα μας και την ίδια στιγμή οι ανάγκες λόγω τουρισμού μεγεθύνονται.
Η πρόταση που κατατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ύψους 5,3 εκ. ευρώ και μεταξύ άλλων προβλέπει νέες γεωτρήσεις και μονάδα επεξεργασίας του νερού στις Βολίμες και ειδικότερα στον Αγ. Νικόλαο που έχει πολλές βίλες.
Το θέμα στην ημερήσια διάταξη για το οποίο και ελήφθη απόφαση ήταν: Έγκριση αιτήματος χρηματοδότησης δράσεων για ολιστική αντιμετώπιση φαινομένων λειψυδρίας στον Ν. Ζακύνθου.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Διονύσης Τουρκάκης είπε ότι η διοίκηση έκανε αίτημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για χρηματοδότηση για έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας και συγκεκριμένα: Η πρώτη ενέργεια είναι η εκτέλεση 11 παραγωγικών ερευνητικών γεωτρήσεων σε θέσεις που θα προτείνει το ΕΑΓΜΕ με κόστος ανά γεώτρηση 40 χιλιάδες ευρώ, συν τα υλικά, συν τη σύνδεση με τη ΔΕΗ και θα φτάσει στις 100 χιλιάδες ευρώ. Το συνολικό κόστος ανόρυξης των γεωτρήσεων είναι 1.091.200 ευρώ.
Η δεύτερη ενέργεια αφορά την προμήθεια συστήματος επεξεργασίας νερού για την υδροδότηση της Δημοτικής Ενότητας Ελατίων, περιοχή Βολιμών, Αγ. Νικόλαος κλπ., που είναι μία αναπτυσσόμενη περιοχή με βίλες. Οι ανάγκες της μισής και πλέον περιοχής δεν καλύπτονται από το δίκτυο και οι ανάγκες σε ποσότητες νερού είναι για 2 με 3 χιλιάδες κατοίκους την ημέρα και χρειάζονται 600 κυβικά την ημέρα. Η έλλειψη νερού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε αυτές τις περιοχές και από το εγκεκριμένο master plan της ΔΕΥΑΖ προτείνεται η επεξεργασία νερού και συγκεκριμένα ένα σύστημα επεξεργασίας νερού δυναμικότητας 1200 κυβικών μέτρων, κόστους 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Η δεύτερη δράση είναι δράση ολιστικής προσέγγισης για το νερό. Θα γίνει επέκταση του σχεδίου του master plan της ύδρευσης σε περιοχές πέρα των Ενοτήτων Ζακυνθίων και Λαγανά, ώστε να καλυφθεί το σύνολο του νησιού με master plan και να έχουμε την ανάγκη της ζήτησης, την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και τα έργα που θα προκριθούν από την τεχνο-οικονομική αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 37 χιλιάδες ευρώ.
Το επόμενο αφορά την εκπόνηση σχεδίου για τη διαχείριση αστικών λυμάτων και αφορά ολόκληρη τη Ζάκυνθο. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 37 χιλιάδες ευρώ. Θα γίνει ένα σχέδιο διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, θα συνταχθεί ο οδικός χάρτης μετάβασης στην ενεργειακή ουδετερότητα και θα αξιολογηθεί η κλιματική ανθεκτικότητα των έργων υποδομής του νερού. Θέλουμε να δούμε πόσο ευάλωτα είναι τα έργα απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τι κίνδυνοι θα προκύψουν.
Επίσης θα γίνει ένας οδικός χάρτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΔΕΥΑΖ με όλες τις υπηρεσίες και τα δίκτυά της που θα μπουν σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Όλα αυτά είναι 7 μελέτες με κόστος 260 χιλιάδες ευρώ.
Τρίτη δράση
Η άλλη δράση αφορά ανόρυξη νέας γεώτρησης στον Κοιλιωμένο με 500 χιλιάδες ευρώ κόστος και βάθος 300 με 400 μέτρα για να διερευνήσουμε την πιθανότητα εξεύρεσης νερού που σύμφωνα με κάποιες πηγές είναι 150 κυβικά την ημέρα.
Επίσης προγραμματίζεται η αντικατάσταση των υδρομέτρων με έξυπνα που κοστίζει 1.950.000 ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί 8.000 υδρόμετρα και υπολείπονται για τις 21 χιλιάδες παροχές, άλλα 12.000.
Η συνολική πρόταση έχει κόστος 5,3 εκ. € και έχει κατατεθεί για έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γ. Τσουρουνάκης, εξέφρασε τη διαφωνία του με την αφαλάτωση στις Βολίμες σημειώνοντας πως έγινε το έργο του αγωγού ύδρευσης από τη Λούχα για να δοθεί νερό στα ορεινά. Σημείωσε πως οι μονάδες επεξεργασίας νερού έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος και πως η Ζάκυνθος μπορεί να λύσει το πρόβλημά της αν μειωθούν οι βλάβες και οι τεράστιες απώλειες στα δίκτυα ύδρευσης.