Ελλάδα

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ανοίξει η ψηφιακή πλατφόρμα, MyΘερμανση (κλικ εδώ), της ΑΑΔΕ στην οποία θα μπορούν να εισέλθουν οι δικαιούχοι για να υποβάλουν την αίτηση τους, αύριο Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.

Το ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης που ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής έδωσε όλες τις λεπτομέρειες για τα ποσά, τις προθεσμίες και τις προϋποθέσεις που πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για να καταθέσουν την αίτηση τους, ενώ προβλέπει δύο βασικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Όπως έγινε γνωστό, το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2022 – 2023 που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι αυξημένο και θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις. Πιο αναλυτικά, το ελάχιστο ύψος επιδόματος ορίζεται στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ για τους πολίτες που ζουν στις ορεινές περιοχές. Κερδισμένοι φαίνεται πως είναι οι καινούργιοι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για πρώτη φορά φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το επίδομα μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί έως και τα 1.600 ευρώ.

Ποιοι θα λάβουν προκαταβολή

Όπως είχε κάνει γνωστό εδώ και μέρες ο υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, προκαταβολή του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης προβλέπεται μόνο για όσους πήραν και πέρσι το επίδομα, καθώς θεωρητικά οι νέοι δικαιούχοι που προστέθηκαν φέτος έχουν τουλάχιστον 10% υψηλότερα εισοδήματα από τους περσινούς.

«Τα στοιχεία δείχνουν αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης» είχε δηλώσει ο κ. Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας πως «αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος».

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι τα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα δικαιούχοι είναι και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
  • ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
  • ή βιομάζα (πέλετ)
  • ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Ενώ «χωρίς» επίδομα μένει όποιος περσινός δικαιούχος έλαβε την προκαταβολή που υπολειπόταν του ήμισυ της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Πέρα από την προκαταβολή έως την 21η Δεκεμβρίου για τους περσινούς δικαιούχους, οι δόσεις του επιδόματος θα πληρωθούν:

  • έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Σημειώνεται πως ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαϊου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Η απόφαση ακόμα προβλέπει ότι το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος, από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από την 14η Οκτωβρίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία άρχεται η διάθεσή του.

Τι ισχύει για τις πολυκατοικίες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι υποβάλουν αίτηση για επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικία σε περίπτωση κοινού καυστήρα.

Στον οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης πολυκατοικιών για την περίοδο 2021 – 2022, οι οποίες ισχύουν και για την φετινή περίοδο, οι δικαιούχοι μπορούν να μάθουν περισσότερα για την διαδικασία και τα δικαιολογητικά. (κλικ εδώ)

Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση και το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης αθροίζουν στα 500 εκατ. ευρώ. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

ΠΗΓΗ: CNN Greece

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *