Κοινωνία

Δάνειο Εμπορικής: Μηνιαία καταβολή 100.000 ευρώ για την πλήρη αποπληρωμή

ΣΕ ΙΣΧΥ Ο ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

Από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε ο διακανονισμός που έχει αποφασιστεί ανάμεσα στο Δήμο Ζακύνθου και την Τράπεζα Alpha (Πρώην Εμπορική) και βάση αυτού ο Δήμος καλείται να καταβάλει κάθε μήνα ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ. Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας, ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης, κάλεσε τις οικονομικές υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην τακτοποίηση αυτής της οφειλής, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου κινδυνεύουν με κατασχέσεις.

Να σημειωθεί πως από τον Γενάρη του 2020 ο Δήμος έχει ήδη καταβάλει ένα αντίστοιχο ποσό έναντι της οφειλής προς την Τράπεζα, αλλά εξαιτίας της πανδημίας που ακολούθησε και των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν σε σχέση με τις πληρωμές, δεν ακολούθησε επόμενη κατάθεση προς την Τράπεζα, που θα πρέπει να γίνει άμεσα και πριν το τέλος του μήνα.

Η υποχρέωση του Δήμου για την πληρωμή ενός ποσού που ξεπερνά τα 5 εκ ευρώ προς την Τράπεζα είναι αδιαπραγμάτευτη, μια που θυμίζουμε πως υπάρχει τελεσίδικη απόφαση από το Εφετείο της Πάτρας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμό 116/2018 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2018 κρίθηκε άκυρη η δανειακή σύμβαση ποσού ύψους 5.500.000€ που είχε συνάψει το 2006 ο Δήμος Ζακύνθου με την τότε Εμπορική τράπεζα της Ελλάδος και σήμερα ως καθολική διάδοχο της την τράπεζα Alpha Bank.

Με την απόφαση αυτή εξαφανίστηκε η υπ’ αριθμό 35/2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου και έγινε δεκτό ότι η ως άνω δανειακή σύμβαση είναι άκυρη επειδή δεν υπήρχε διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη νομιμότητα της υπ’ αριθμό 119/2006 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου με την οποία συνάφθηκε η σύμβαση του δανείου.

Ωστόσο, από το Δικαστήριο έγινε δεκτή η αγωγή που ακολούθησε από την Εμπορική Τράπεζα με την οποία υποχρεώνεται ο Δήμος Ζακύνθου να καταβάλει στην τράπεζα Alpha το ποσό των 5.500.000€ σύμφωνα με τις διατάξεις του αδικαιολογήτου πλουτισμού. Με την ίδια απόφαση υποχρεώνεται η Τράπεζα να επιστρέψει στο Δήμο Ζακύνθου το ποσό των 917.210€, ως ποσά που καταβλήθηκαν από το Δήμο του νησιού στο πιστωτικό ίδρυμα με αιτία την άκυρη δανειακή σύμβαση.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Όπως αναμενόταν η αναφορά στην οφειλή προς την Alpha οδήγησε για ακόμη μια φορά σε μια αντιπαράθεση και το δάνειο προς την Πειραιώς: Το «γάντι» σήκωσε στην Οικονομική Επιτροπή ο δημοτικός σύμβουλος Π. Αβράμης που απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο σχολίασε ότι οι προηγούμενοι αιρετοί τους οποίους μόνιμα κατηγορεί, του εξασφάλισαν έναν μεγάλο «κουμπαρά» 15 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αρνούμενοι να πληρώσουν ένα παράνομο δάνειο.

Ο δε Δήμαρχος, εξέφρασε την αγωνία του πως και η υπόθεση της Πειραιώς θα έχει την κατάληξη της Εμπορικής, ότι δηλαδή ακόμη και να δικαιωθεί ο Δήμος θα πρέπει να πληρώσει και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο να μην αξιοποιηθούν τα χρήματα που σήμερα βρίσκονται στο Παρακαταθηκών για να κάνει ο Δήμος έργο όπως η αντικατάσταση των καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *