Ζάκυνθος

Δ. Πόθος: Τα κρούσματα στα σχολεία συνεχώς μειώνονται

Δεύτερη εβδομάδα αρχίζει σήμερα με τους μαθητές στα σχολεία  και το νέο στοιχείο αφορά την αλλαγή στην ημέρα όπου θα πρέπει να δώσουν το αποτέλεσμα του  self test, καθώς αντί για σήμερα ο έλεγχος θα γίνει αύριο Τρίτη, ημέρα κατά την οποία θα δώσουν το αποτέλεσμα του τεστ.

Ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου Διονύσιος Πόθος δήλωσε ότι τα κρούσματα κορονοϊού έβαιναν μειούμενα στα σχολεία από την πρώτη εβδομάδα και κάλεσε τους γονείς να μην ανησυχούν για τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά από τον κ. Πόθο,  την περασμένη Παρασκευή είχαμε 5 κρούσματα, την Πέμπτη 8, την Τετάρτη 4, την Τρίτη 13 και την πρώτη ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία δηλαδή την Δευτέρα (10-1-2022) είχαμε 90 κρούσματα.

«Υπάρχει κάμψη στα κρούσματα και το βλέπουμε από τους αριθμούς, ενώ το πρωτόκολλο τηρείται αυστηρά» ανέφερε ο κ. Πόθος.

Σήμερα το πρωί οι μαθητές θα πάνε κανονικά στα σχολεία χωρίς self test, αλλά το βράδυ θα κάνουν το τεστ και θα παρουσιάσουν αυριο τα αποτελέσματα στο σχολείο τους.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, έχουν προμηθευτεί πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά self test από τα φαρμακεία, για να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δύο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10/1 έως και 21/1 του 2022. Σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, οι μαθητές δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε νέο self test ώστε να επιστρέψουν στις τάξεις τη Δευτέρα (17/1).

Και αυτό γιατί οι μαθητές έχουν υποχρέωση να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των self test Τρίτη και Παρασκευή, οπότε ο πρώτος έλεγχος της εβδομάδας μπορεί να γίνεται το βράδυ της Δευτέρας.

Ο έλεγχος μέσω self test είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρείται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο οδηγό που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, μαθητές και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό από 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιούν δύο self test 24ώρου την εβδομάδα.

Εάν το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον αυτό είναι θετικό τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης. Σε περίπτωση που το rapid test είναι αρνητικό, τότε επιστρέφει κανονικά στο σχολείο.

Αναφορικά με την επάρκεια σε τεστ ο κ. Πόθος δήλωσε: «Πριν την επαναλειτουργία των σχολείων υπήρχε συνεργασία με το Δήμο και τα σχολεία παρέλαβαν αντισηπτικά αλλά και μάσκες. Τρεις ημέρες πριν ανοίξουν και πάλι τα σχολεία μοιράσαμε 700 self στους μαθητές, ενώ 510 θα δοθούν από το Δήμο. Από την Πέμπτη και την Παρασκευή το Υπουργείο μας προμήθευσε με άλλα 4.000 τεστ» υπογράμμισε ο κ. Πόθος σημειώνοντας πως κανείς δε θέλει να θέσει την υγεία των μαθητών σε κίνδυνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *