Κοινωνία

Δ. Ε. Ζακυνθίων και Ελατίων σε υψηλή προτεραιότητα για τα Τοπική Σχέδια

Συναντήσεις Μηχανικών με την Υπηρεσία Δόμησης για τα Σχέδια Πόλης – Υποβλήθηκε η πρόταση του Δήμου στο ΥΕΝ

Αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπέβαλε την περασμένη Πέμπτη ο Δήμος, μια ημέρα πριν την καταληκτική χθεσινή ημερομηνία με την ασφυκτική αυτή προθεσμία για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να έχει τεθεί από το Υπουργείο σε όλους τους Δήμους της Χώρας.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στο δημοτικό κατάστημα στο Βανάτο, μεταξύ του Προέδρου του Συλλόγου Μηχανικών Γ. Μοθωναίου, του Προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Π. Λιβέρη και υπηρεσιακών παραγόντων από την Υπηρεσία Δόμησης και από το αρμόδιο Γραφείο για τα Σχέδια Πόλης, προκειμένου να γίνει η ιεράρχηση που ζητά το πρόγραμμα ως προς τις προτάσεις που θα υποβληθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση στην οποία κατέληξαν οι μηχανικοί προβλέπει τις περιοχές της Δημοτική Ενότητα Ζακυνθίων και της Δημοτικής Ενότητας Ελατίων ως περιοχές πολύ υψηλής προτεραιότητας:

Σε ότι αφορά τη Δημοτική Ενότητα Ζακυνθίων ζητείται η αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλης Ζακύνθου και η ολοκλήρωση των Σχεδίων Πόλης σε Ντουρέικα, Κήπους, Μπόχαλη και Αργάσι. Η Δημοτική Ενότητα Ελατίων χαρακτηρίστηκε ως υψηλής προτεραιότητας λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι περιλαμβάνει την περιοχή του Ναυαγίου, αλλά και το χώρο όπου γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων στο Λίβα.

Ως περιοχές υψηλής προτεραιότητας, ορίστηκαν οι περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Λαγανά, όπου υπάρχει ήδη μελέτη για ΣΧΟΑΠ, Αρκαδίων όπου υπάρχει σε εκκρεμότητα το Σχέδιο Πόλης Πλάνου και η Δημοτική Ενότητα Αλυκών, ενώ ως περιοχή μεσαίας προτεραιότητας ορίστηκε η Δημοτική Ενότητα Αλυκών.

Όπως αναφέρει η προκήρυξη για την κατάταξη των ΔΕ σε κάποια από τις βαθμίδες πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο βαθμός ωρίμανσης του πολεοδομικού σχεδιασμού 1ου επιπέδου της καθεμιάς, ο οποίος ενδέχεται να διαφοροποιείται. Κάποιες ΔΕ μπορεί να διαθέτουν ήδη πολεοδομικό σχεδιασμό 1ου επιπέδου (κυρίως εγκεκριμένα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ του Ν.2508/1997) ο οποίος, κατά την άποψη των ΟΤΑ, χρήζει αναθεώρησης ή να μην διαθέτουν εγκεκριμένα σχέδια ή αυτός ο σχεδιασμός να είναι σε εξέλιξη.

Λαμβάνοντας υπόψη και τα παραπάνω αιτήματα, το ΥΠΕΝ θα προτεραιοποιήσει τις ΔΕ που θα ενταχθούν σε κάθε φάση υλοποίησης με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

(α) αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και πιέσεις της ΔΕ (ενδεικτικά αναφέρονται: επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες, προγραμματισμένη μεγάλη δημόσια επένδυση, ύπαρξη ή σχεδιασμός ολοκληρωμένης εδαφικής στρατηγικής/ επένδυσης, έντονη οικοδομική δραστηριότητα)

(β) περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της ΔΕ, από άποψη φυσικού, πολιτιστικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (ενδεικτικά αναφέρονται: περιοχές εντός σχεδίου με πολύ υψηλές πυκνότητες, μεγάλες ελλείψεις σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, σημαντικές συγκεντρώσεις κτισμάτων, κατοικίας ή άλλων δραστηριοτήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές, μεγάλος αριθμός αυθαίρετων κτισμάτων στις εντός και εκτός σχεδίου περιοχές, σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι ή μνημεία μέσα στον οικιστικό ιστό, πολύ αξιόλογα τοπία ή στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος που χρήζουν προστασίας και για τα οποία δεν υπάρχει σχετικό καθεστώς)

(γ) κοινωνικά χαρακτηριστικά της ΔΕ (ενδεικτικά αναφέρονται: συγκεντρώσεις μειονοτικών ή/και ειδικών ομάδων πληθυσμού σε συγκεκριμένες περιοχές, οικιστικοί θύλακες με ομάδες πληθυσμού που εμφανίζουν / χαρακτηρίζονται από υψηλό ποσοστό ανεργίας και πολύ χαμηλά εισοδήματα, περιοχές υποδοχής προσφυγικών ροών)

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *