Ζάκυνθος

Δ. Ακτύπης: Βολές κατά όσων ζητούν τον περιορισμό της γραμμής αιγιαλού

Ψηφίστηκε προχθές βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης».

 «Ο Τουρισμός είναι θέμα των πολλών, όχι των λίγων. Θα το υπερασπίζομαι και θα το υπερασπιζόμαστε με όλη τη δύναμη της φωνής μας, των δυνάμεών μας, των πολιτικών μας αποφάσεων και των νομοθετημάτων μας», τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

 O κ. Κικίλιας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αναπτυξιακό, που υποστηρίζει στρατηγικά το τουριστικό προϊόν και απαντά στις ανάγκες του τουριστικού κλάδου, προσφέροντας σύγχρονα εργαλεία τουριστικής ανάπτυξης σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.  

«Πίσω από αυτό το νομοσχέδιο κρύβεται πολλή και σκληρή δουλειά. Η προσπάθειά μας δεν μπορεί να είναι ούτε μικροπολιτική, ούτε κομματική, ούτε κυβερνητική. Πρόκειται για μια nπροσπάθεια εθνική και υπερτοπική. Διευθετεί το θέμα των ιαματικών πηγών και το θέμα τουναυαγίου της Ζακύνθου και έρχεται να δώσει εργαλεία, όπως οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMOs), και μια σειρά διατάξεων σε επιμέρους τουριστικά θέματα τα οποία λίμναζαν για καιρό και είχαν μείνει πίσω», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.  


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝ. ΑΚΤΥΠΗ
Με αναφορά στην εμπλοκή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην πολυσυζητημένη αγοραπωλησία των ορεινών, στις ενέργειες που γίνονται για αλλαγή της χάραξης αιγιαλού από κάποιους που θέλουν να περιορίσουν την κρατική περιουσία αλλά και με ευθείες βολές κατά του Δήμου Ζακύνθου που δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα να δημιουργήσει δικό του φορέα, ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής για την
υπόθεση του Ναυαγίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού την περασμένη Δευτέρα.
Ο κ. Ακτύπης παρέθεσε στη Βουλή την επιστολή που έστειλε το Υπουργείο Τουρισμό στο Δήμο το Μάρτη του 2020 καλώντας τον να αναλάβει πρωτοβουλίες, αλλά και τις αποφάσεις Nπου πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνέχεια και έμειναν στα χαρτιά.
«Επί 40 χρόνια κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να λύσει το πρόβλημα του σκάφους που διαλύεται αλλά και για την ασφάλεια των επισκεπτών. Το να χαθεί αυτό το αξιοθέατο θα είναι μια μεγάλη απώλεια στον τουρισμό για τη Ζάκυνθο αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα» ανέφερε αρχικά ο κ. Ακτύπης μιλώντας για το Νομοσχέδιο και ειδικότερα για την επίμαχη τροπολογία του Ναυαγίου.
Ο Βουλευτής Ζακύνθου σημείωσε πως στο Ναυάγιο τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές και σχολίασε πως είναι αδιανόητο οι εκατοντάδες επισκέπτες της περιοχής Nνα κινδυνεύουν να πέσουν στο κενό ή να μην μπορούν να διαφύγουν σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης έκτακτης ανάγκης.

«Μια από τις πρώτες επαφές που έκανα αμέσως μόλις ανέλαβα τη θέση του Βουλευτή ήταν με τον τότε Υπουργό Τουρισμό κ. Θεοχάρη αλλά και τον υφυπουργό κ. Κόνσολα για το θέμα της διάσωσης του Ναυαγίου μια που το πλοίο κινδυνεύει» ανέφερε ακόμη απαντώντας στην συνέχεια στην κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση για το γεγονός ότι η διαχείριση της περιοχής δε γίνεται από το Δήμο.
«Στις 26 Μαρτίου του 2020 το Υπουργείο Τουρισμού απέστειλε έγγραφο στο Δήμου που ζητούσε από το Δήμο να αναλάβει την υλοποίηση των προτάσεών του για την ασφάλεια των τουριστών στο πλάτωμα αλλά και για τους λουόμενους. Ακολούθησαν δύο Δημοτικά Συμβούλια τον Ιούνιο του 2020 και τον Νοέμβριο του 2020 που κατά συντριπτική πλειοψηφία αποφασίστηκε η λήψη μέτρων ασφάλειας στην περιοχή, οι άμεσες ενέργειες για την κατοχύρωση της δημοτικής περιουσίας αλλά και η εκπόνηση μελέτης για τη διαχείριση της ευρύτερης περιοχής για την ίδρυση φορέα με την συμμετοχή του Δήμου των όμορων κοινοτήτων. Δεν υπήρξε καμία ενέργεια και η αντιπολίτευση προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τη μη υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου» δήλωσε και απευθυνόμενος στους Βουλευτές της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε τι θα πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση από την στιγμή που δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία από το Δήμο.
«Το δώσαμε στο Δήμο να το διαχειριστεί και δεν το προχώρησε!» τόνισε και υπογράμμισε πως η Επιτροπή που συστήνεται έχει μέλη της Ζακυνθινούς. Ειδική αναφορά έκανε και στην υπόθεση της επαναχάραξης της γραμμής αιγιαλού που προτάθηκε και από το Βουλευτή κ. Πολάκη.
«Είστε υπέρμαχοι του να μειώσουμε τη γραμμή αιγιαλού; Αυτοί που το διεκδικούν, θέλουν να μειωθεί η κρατική περιουσία; Αυτό δεν έχει ξανακουστεί! Θυμίζω πως οι συντεταγμένες βγήκαν το 2018 όταν η Κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Που ήσασταν τότε να αντιδράσετε πως δεν ήταν σωστή η χάραξη; Όταν παραχωρηθεί αυτή η έκταση που σήμερα είναι αιγιαλός στον ιδιώτη κινδυνεύει να ιδιωτικοποιηθεί» υπογράμμισε.
Τέλος, αναφέρθηκε στα όσα τόνισαν οι Βουλευτές της αντιπολίτευσης για την σύνδεση των ενεργειών της Κυβέρνησης με την αγοραπωλησία του Εμίρη, λέγοντας:
«Θα σας έλεγα να μην ακουμπάτε αυτό το θέμα γιατί η αγοραπωλησία έγινε το 2014 και τη διαχειριστήκατε εσείς σαν Κυβέρνηση» ανέφερε ο Βουλευτής παρουσιάζοντας τα δημοσιεύματα για την εμπλοκή Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση.
«Για να το ξεκαθαρίσω γιατί με ακούν οι συμπατριώτες μου, είμαστε υπέρ των επενδύσεων αλλά η συγκεκριμένη αγοραπωλησία έχει σκιές και για αυτό το λόγο βρίσκεται στα δικαστήρια η υπόθεση. Εμείς θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» ανέφερε.
Τέλος αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν από τη Ζάκυνθο για το θέμα του Ναυαγίου, ο κ. Ακτύπης επικαλέστηκε την εμπειρία της ….κ. Νοτοπούλου, Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ όταν επισκέφτηκε τη Ζάκυνθο και την περιοχή του Ναυαγίου. «Μέτρησα 50 άτομα. Αυτή ήταν η αντίδραση των φορέων. Μάλλον ήταν ναυάγιο η επίσκεψή σας» σημείωσε.

Μ.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *