Ζάκυνθος

Δ. Ακτύπης: Από το 2013 συζητάμε για προβλήτα στο μόλο Αγίου Νικολάου και κανείς δεν έφερε αντίρρηση

Η  στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων από την Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εμβολιασμοί,  το MasterPlan για το λιμάνι και η προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων, το Ναυάγιο και ο Φορέας Διαχείρισης, η αστυνόμευση του νησιού αλλά και η λειτουργία της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης ήταν κάποια από τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης στην εφ΄όλης της ύλης Συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης ο Ζάκυνθος.

Ειδικά για το θέμα του master plan που το τελευταίο διάστημα απασχολεί έντονα  την επικαιρότητα,  ο  κ. Ακτύπης υπεραμύνθηκε της προσπάθειας του για αλλαγή της χωροθέτησης για την προβλήτα πρόσδεσης των κρουαζιερόπλοιων , υπογραμμίζοντας πως αυτή ήταν η θέση που εξαρχής διεκδίκησαν οι φορείς της Ζακύνθου. Μάλιστα, παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία, έγγραφα αλλά και αποφάσεις συλλογικών οργάνων που αποδείκνυαν πως από το 2013 που άρχισαν οι συζητήσεις για το θέμα, ουδείς διαφώνησε για την επιλογή του μόλου του Αγίου Νικολάου.

Άλλαξαν τη θέση αυτοί που δεν ήθελαν κρουαζιέρα στη Ζάκυνθο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχε και η τοποθέτηση του για το Ναυάγιο, προαναγγέλλοντας την ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού για το Φορέα μέσα στο καλοκαίρι και κρατώντας σαφείς αποστάσεις από την πολυσυζητημένη αγοραπωλησία,  σημείωσε πως είναι απόλυτα θετικός στην επένδυση αλλά με νόμιμο τρόπο. Ζήτησε δε από αυτούς που μιλούν για «ξεπούλημα» να δουν ποια πολιτικά πρόσωπα που ήταν στελέχη της προηγούμενης Κυβέρνησης, βρίσκονται πίσω από αυτή την αγοραπωλησία. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως στο νέο Νομοσχέδιο προβλέπεται πως οι μετοχές της Α.Ε δε θα είναι μεταβιβάσιμες, θα εκπροσωπείται ο Δήμος Ζακύνθου, αλλά όχι οι κοινότητες.

Εντός Φορέα για το Ναυάγιο ο Δήμος- μη μεταβιβάσιμες οι μετοχές

Επίσης, ο Βουλευτής ανακοίνωσε τις συναντήσεις που θα έχει το επόμενο διάστημα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών για τις πρώτες μελέτες του MasterPlanαλλά και με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα.

Εκατομμύρια ευρώ για στήριξη στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Ο Βουλευτής ξεκίνησε τονίζοντας  την στήριξη της σημερινής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους το διάστημα της πανδημίας, κάνοντας λόγο για πρωτοφανείς καταστάσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν, αφού ο κορωνοϊός παραμένει μια πραγματικότητα.

Παραθέτοντας κάποια οικονομικά στοιχεία, ανέφερε πως συνολικά το ποσό ενίσχυσης που έχει δοθεί από την Κυβέρνηση προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέρχεται στο ποσό των 538.000.000 €, με την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου  να εισπράττει 165.000.000 €. Από την ενίσχυση αυτή, τα 342.000.000 ευρώ αφορούν τους 6 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και ενισχύθηκαν 20.927 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με μέσο όρο ενίσχυσης πάνω από 16.000 ευρώ.

Το ποσό των 23.000.000 ευρώ έχει δοθεί ως αποζημίωση ειδικού σκοπού στις επιχειρήσεις ενώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει συνολικά ενισχυθεί με το ποσό των 122.796.615 € μέσω των εργαλείων Ρευστότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων. Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού σε εργαζόμενους, το ποσό ενίσχυσης προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέρχεται στο ποσό των 50.396.100 €.

Ναι στις επενδύσεις αλλά όχι με τον τρόπο που επιχειρήθηκαν

Ο κ. Ακτύπης αναφέρθηκε και στην στήριξη που δόθηκε στη Ζάκυνθο για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως είναι ο ΙΑΝΟΣ, κάνοντας γνωστό πως 6,6 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στους Δήμους της ΠΙΝ από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ 30.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και από το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω των Προγραμμάτων Δημόσιων Επενδύσεων.  Τέλος αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις  που δόθηκαν σε αλιείς και παραγωγούς των νησιών μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε επίπεδο 25 με 27% το ποσοστό του εμβολιασμού στη Ζάκυνθο

Απευθύνοντας για ακόμη μια φορά ένα κάλεσμα στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, ο κ. Ακτύπης σημείωσε πως σήμερα υπάρχουν στο νησί μας 10 γραμμές εμβολιασμού και όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το εμβόλιο θα προστατεύσει πρωτίστως τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία, καθώς η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει, ενώ σχολίασε πως ο αριθμός των εμβολιασμών που γίνεται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα, με υποδειγματική τάξη και συντονισμό, αποτελεί απάντηση στην αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης. Για τις παρενέργειες έφερε το παράδειγμα του ντεπόν, σημειώνοντας πως αν το χορηγούσαμε σε όλο τον πληθυσμό, ο αριθμός των πολιτών που θα είχε κάποια παρενέργεια θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Υπογράμμισε πως τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και κάλεσε τους πολίτες να τα εμπιστευτούν χωρίς φόβο.

«Η ΔΙΒ ήταν σαν στάβλος και κανείς δε μιλούσε»

Ο Βουλευτής ξεκαθάρισε πως ο μαζικός εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος και πως δεν υπάρχουν άλλα φάρμακα πέρα από αυτά που ήδη χρησιμοποιούνται και έχουν την έγκριση του ΕΟΦ. Ο εμβολιασμός στη Ζάκυνθο ανέρχεται σε ποσοστό 25 με 27% του πληθυσμού και αυτό που τόνισε ο κ. Ακτύπης είναι πως τα ίδια ποσοστά υπάρχουν σε όλα τα νησιά της ΠΙΝ και η Ζάκυνθος δεν είναι στην τελευταία θέση.

Από το 2013 κανείς δεν είχε αντιδράσει για την χωροθέτηση στο μώλοΑγ.Νικολάου

Τέλη του μήνα ολοκληρώνονται τα έργα στην παραλιακή

Τις επόμενες ημέρες ο Βουλευτής θα επισκεφτεί όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την προκήρυξη των πρώτων μελετών που αφορούν το masterplan με βάση τον προϋπολογισμό του 1.9 εκατομμυρίων ευρώ που είναι διαθέσιμα. Προανήγγειλε συναντήσεις με την Περιφερειάρχη ΡόδηΚράτσακαι την μελετήτρια του έργου Μ. Φράγκου, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι η ιεράρχηση των αναγκαίων έργων, που κατά τη γνώμη του είναι η προβλήτα αλλά και η μαρίνα για τα γιοτ.

Ο Βουλευτής αναφερόμενος στο θέμα της χωροθέτησης της προβλήτας που σήμερα έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως δεν πρόκειται για ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης όπως κάποιοι το παρουσιάζουν, ούτε για προσωπική του επιλογή, αλλά για τη βέλτιστη λύση που υπέδειξαν οι ειδικοί δηλαδή οι μελετητές, αλλά και οι φορείς του νησιού ήδη από το 2013.

 Ο κ. Ακτύπης έκανε μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και αναφέρθηκε σε συσκέψεις που ξεκίνησαν το 2013 με την πρώτη αποτύπωση μελετών από την κ. Φράγκου και τις αποφάσεις που ακολούθησαν το 2015 και το 2016, όταν η μελέτη ήταν έτοιμη για χωροθέτηση της προβλήτας στο μώλο του Αγίου Νικολάου, χωρίς να υπάρχει καμία ένσταση και αντίδραση από αυτές που σήμερα παρουσιάζονται. Μάλιστα επικαλέστηκε και την απόφαση που η Λιμενική Επιτροπή πήρε το 2016 συμφωνώντας στην λύση Ι δηλαδή για το Πόρτο, σημειώνοντας με νόημα πως μεταξύ αυτών που υπερψήφισαν ήταν και ο τότε Πρόεδρος της Ν.Έ του ΤΕΕ Π. Λιβέρης. Υπέρ της λύσης για το μώλο του Αγίου Νικολάου ψήφισε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων τον Απρίλη του 2016.

«Ενώ υπάρχουν όλες αυτές οι αποφάσεις στις 19 Ιουνίου του 2017 χωρίς καμία αιτιολογία συνεδριάζει η Λιμενική Επιτροπή και αποφασίζει για την χωροθέτηση στον Άγιο Διονύσιο, προφανώς μετά από άνωθεν εντολή» σημείωσε ο Βουλευτής και συνέχισε λέγοντας πως λίγες ημέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 13 Ιουλίουτου 2017 η ΕΣΑΛ εγκρίνει τη νέα θέση, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση ή ενημέρωση των Ζακυνθινών και των φορέων του νησιού.

Παραθέτοντας αποσπάσματα από τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης της ΕΣΑΛ, ο Βουλευτής τόνισε πως υπέρ της λύσης για το μόλο του Αγίου Νικολάου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Τουρισμού, ωστόσο υπήρξε αντίδραση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα ο κ. Ακτύπης σημείωσε πως η Εφορεία Αρχαιοτήτων εξαρχής είχε εισηγηθεί αρνητικά, μιλώντας για αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής και των παλιών λιμενικών εγκαταστάσεων, διατηρώντας μια σταθερή άποψη για το θέμα παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μνημεία όπως η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπη και το ισπανικό Ναυάγιο στην ύφαλο Δημήτρη και από την άλλη πλευρά του λιμανιού που η Υπηρεσία υποδείκνυε ως προτιμότερη. Ο κ. Ακτύπης άφησε αιχμές για προβλήματα που δημιουργούνται από την στάση της Υπηρεσίας και σε άλλες περιπτώσεις.

Ο Βουλευτής σημείωσε πως η αλλαγή της χωροθέτησης έγινε τότε με πρωτοβουλία αυτών που δεν ήθελαν την κρουαζιέρα στη Ζάκυνθο και σημείωσε πως τώρα οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν εν κρυπτώ αλλά εν γνώσει της κοινωνίας και των φορέων που είχαν εκφράσει τις απόψεις τους. Σημείωσε πως τις λύσεις τις υποδεικνύουν οι ειδικοί και θύμισε πως εκτός από την μελέτη της κ. Φράγκου, ως καλύτερη λύση είχε υποδείξει το Πόρτο και μια εμπειρογνωμοσύνη που είχε ανατεθεί από την ΠΙΝ και σε αυτή είχε μελετηθεί η περιοχή από το Κρυονέρι μέχρι το Κερί.

«Όσα λέγονται σήμερα για επιβολή μιας δική μου άποψης είναι άστοχα ψεύδη και συκοφαντικά» τόνισε.

Αναφορά έκανε και στα έργα στο λιμάνι σημειώνοντας πως μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στην παραλιακή, ενώ αναφορά έκανε και στα ναυάγια που σαπίζουν στην μαρίνα, σημειώνοντας πως στόχος είναι να απομακρυνθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Ακτύπης ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση και με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δ. Πολίτη για το θέμα που αφορά την αξιοποίηση της μαρίνας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *