Ζάκυνθος

Covid-19: Ιδιώτες γιατροί αλλά και ένστολοι για την κάλυψη των χαμένων ραντεβού!

Αυξάνεται μέρα με την μέρα ο αριθμός των συμπολιτών μας που εμβολιάζονται με το εμβόλιο για τον Covid 19 και εκτός από τους ηλικιωμένους  άνω των 85 και τους υγειονομικούς του ιδιωτικού τομέα, στο …. εθνικό κάλεσμα για συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού συμμετέχουν και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας να μην χαθεί καμία δόση.

Πιο συγκεκριμένα, στο νησί μας έχουν εμβολιαστεί ήδη πάνω από 35 αστυνομικοί που κάλυψαν τα κενά που δημιουργήθηκαν από συμπολίτες μας οι οποίοι αν και έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό, τελικά δεν προσήλθαν!  Σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχει ήδη ένας μηχανισμός για την κάλυψη των ραντεβού που χάνονται και σύμφωνα με την ανακοίνωση του  Γενικού Γραμματέα  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους:

 «Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το 10% των ραντεβού για τον εμβολιασμό χάνονται λόγω μη προσέλευσης των πολιτών, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται δόσεις. Προκειμένου να μην υπάρξει καμία δόση χαμένη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε τη δημιουργία μηχανισμού αναπλήρωσης των ραντεβού. Πρόκειται για προληπτικό μηχανισμό που θα κινητοποιεί άμεσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρώτης γραμμής, προκειμένου να εμβολιαστούν, όπου χάνονται ραντεβού . Κριτήριο αποτέλεσε η δεδομένη ετοιμότητα αυτών των στελεχών ώστε να μεταβαίνουν χωρίς χρονοκαθυστέρηση στα σημεία εμβολιασμού. Ο μηχανισμός αναπλήρωσης δεν έχει σχέση με την λίστα προτεραιοποίησης των συμπολιτών μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, η εξειδίκευση της οποίας θα ανακοινωθεί τις προσεχείς μέρες”

Οι ιδιώτες υγειονομικοί στο νησί μας ξεκίνησαν να εμβολιάζονται με την πρώτη δόση του εμβολίου για τον covid-19 τις προηγούμενες ημέρες και μεταξύ των γιατρών του ιδιωτικού τομέα που εμβολιάστηκαν ήταν και ο παθολόγος Πέτρος Δραγώνας, που μίλησε στο ραδιόφωνο του Ερμή τόσο για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού όσο και για την εξέλιξη της πανδημίας στο νησί μας: όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο μικρός αριθμός κρουσμάτων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργεί εφησυχασμό, αφού όλα μπορεί να αλλάξουν από την μια ημέρα στην  άλλη.

“Μπορώ να πω και εγώ από την δική μου εμπειρία πως το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές με μηδενικές ανεπιθύμητες ενέργειες  και καλό θα ήταν να το κάνουμε όταν έρθει η σειρά μας για την προστασία τη δική μας αλλά και των γύρω μαςΟποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα έχει πάρει την έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς υγειονομικούς οργανισμούς, το   θεωρώ εξορισμού ασφαλές. Δεν είχα κανένα ενδοιασμό, αντίθετα αισθάνομαι τυχερός που λόγω ιδιότητας ήμουν από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο”  ανέφερε ο κ. Δραγώνας σημειώνοντας πως πολλοί συνάδελφοί του και στη Ζάκυνθο έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Η πράξη εμβολιασμού ενός γιατρού, πέρα από την ατομική του προστασία είναι και μια πράξη προτροπής στους ασθενείς μας. Πρέπει εμείς να δώσουμε το παράδειγμα” υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως συστήνει το εμβόλιο χωρίς επιφυλάξεις.

Σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας και στο νησί μας ο γιατρός σημείωσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το διάστημα που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμο και με το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου δημιουργούνται συνθήκες για την μετάδοση της ασθένειας.

“Τα λίγα κρούσματα αλλά και η έναρξη των εμβολιασμών δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν. Είναι πολύ εύκολο τα κρούσματα να ακολουθήσουν ανοδική τάση”  σημείωσε υπογραμμίζοντας πως ο χειμώνας βρίσκεται μπροστά μας και αυτό σημαίνει πως οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα και να παραμένουμε προσεκτικοί.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *