Σε μεγάλο πρόβλημα εξελίσσεται ο πληθωρισμός στα τρόφιμα. Στην Ελλάδα, ο επιμέρους δείκτης «τρέχει» πλέον με ρυθμό 12,8% από 12,3% τον Οκτώβριο και 8,8% τον Σεπτέμβριο.
Τα ολοένα και ακριβότερα τρόφιμα αποτελούν πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ο κλαδικός δείκτης της Ευρωζώνης εκτοξεύτηκε στο +13,6% (από 13,1% τον Οκτώβριο), επίσης το υψηλότερο ποσοστό από το ξέσπασμα της πληθωριστικής κρίσης.
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για τον μήνα Νοέμβριο έκλεισε σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat στο 9%. Τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 9,5%. Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός για ολόκληρη την Ευρωζώνη υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 10% από 10,6% που ήταν τον Οκτώβριο.
Η πτώση -και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη- οφείλεται κυρίως στην αποκλιμάκωση των τιμών στα προϊόντα ενέργειας. Ο σχετικός δείκτης στην Ευρωζώνη «έτρεξε» με ρυθμό 34,9% τον Νοέμβριο, από 41,5% τον Οκτώβριο, ενώ καταγράφηκε αύξηση 13,6% στα τρόφιμα από 13,1% τον Οκτώβριο. Είναι σαφές λοιπόν ότι και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη η ανησυχία μεταφέρεται πλέον και στο σκέλος των ειδών διατροφής.
Τρόφιμα
Τα στοιχεία για την πορεία των τιμών στα τρόφιμα κατά τον μήνα Νοέμβριο αναμένονταν με ιδιαίτερη αγωνία από την κυβέρνηση. Αφορούν έναν μήνα πλήρους εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού», μέτρο που αποσκοπεί στη συγκράτηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης τόσο «εντός» όσο και «εκτός» του καλαθιού.
Η συνδρομή του μέτρου στη διαμόρφωση του κλαδικού πληθωρισμού δεν μπορεί εύκολα να υπολογιστεί, καθώς στο καλάθι μετέχουν μερικές εκατοντάδες κωδικοί, όταν ο πληθωρισμός των τροφίμων επηρεάζεται από χιλιάδες διαφορετικές τιμές.
Το +12,8% που μέτρησαν η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat για τον μήνα Νοέμβριο στην Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό μέχρι τώρα.
Ενέργεια
Από τις χώρες που ανακοίνωσαν στοιχεία μεταβολής τιμών στο μέτωπο της ενέργειας, η Ελλάδα εμφάνισε τον μικρότερο κλαδικό πληθωρισμό, ήτοι μόλις 12,3%. Εκτός από το 34,9% που ήταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης, καταγράφηκαν ποσοστά 37,9% στο Βέλγιο, 39,8% στη Γερμανία, 67,8% στην Ιταλία και 41,6% στην Ολλανδία.
ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ