Ζάκυνθος

Χρυσόστομος: “Ο Υπουργός Τουρισμού, έφτιαξε το Σχέδιο Νόμου αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΠΙΜΑΝΑ”

Στα άκρα βρίσκεται πλέον η αντιπαράθεση της τοπικής Εκκλησίας με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού για την υπόθεση του Ναυαγίου και συγκεκριμένα το νέο Νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση για την σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας για τη διαχείριση της εμβληματικής αυτής περιοχής.

Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, με την ιδιότητα του Προέδρου της διοικούσας επιτροπής της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών, παρουσία και του Μητροπολίτη Ζακύνθου Διονύσιου στην Μονή του Αγίου Διονυσίου,  «κατακεραύνωσε» τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, κατηγορώντας τον ευθέως πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ΠΙΜΑΝΑ και ο μόνος λόγος που συστήνει αυτή την Ανώνυμη Εταιρεία είναι για να διευκολύνει τα σχέδια της συγκεκριμένης εταιρείας και των συμφερόντων  βρίσκονται πίσω από αυτήν.

Ο Μητροπολίτης στάθηκε ιδιαίτερα στην ερώτηση που το 2016 ο κ. Θεοχάρης ως Βουλευτής Β΄ Αθηνών είχε υποβάλει στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αγωνιώντας για την «τύχη» της συγκεκριμένης επένδυσης και τόνισε πως σήμερα ο ίδιος ως Υπουργός Τουρισμού σχεδιάζει την υφαρπαγή των ακινήτων της περιοχής που ανήκουν στην Εκκλησία.

Ο εκπρόσωπος της τοπικής Εκκλησίας προανήγγειλε προσφυγές στα αρμόδια Δικαστήρια που θα κρίνουν την Συνταγματικότητα του Νόμου εφόσον χρειαστεί, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το Νομοσχέδιο «κουρελιάζει» το Σύνταγμα ενώ κάλεσε τον Υπουργό να αποσύρει έστω και τώρα το επίμαχο άρθρο του Νομοσχεδίου. Απευθυνόμενος μάλιστα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ανάπτυξης, ο Μητροπολίτης Δωδώνης τους κάλεσε να δώσουν το «πράσινο φως» σε ένα Φορέα Διαχείρισης της περιοχής στο πλαίσιο μιας συνεργασίας της Εκκλησίας, του Δήμου και των τοπικών φορέων. Σε συστράτευση κάλεσε και τους τοπικούς φορείς, τους οποίους κάλεσε να στηρίξουν την πρόταση αυτή, ωστόσο ειδική μνεία έκανε στους Ξενοδόχους, που αν και επανειλημμένα κάλεσε σε συνεργασία για το Ναυάγιο, αυτοί γύρισαν την πλάτη.

Για την στάση των τοπικών αρχών στο θέμα, ο Μητροπολίτης σημείωσε πως δε θα κρίνει την άποψη κανενός, γιατί όλοι θα κριθούν από τους πολίτες αλλά και από την ιστορία.

«Θα πρέπει να τονισθεί εξαρχής, ότι η τοπική Εκκλησία ήταν και είναι υπέρ της κοινωνικής προσφοράς αλλά  και της ανάπτυξης του νησιού μας, όπως πολλάκις έχει αποδείξει (Νοσοκομείο, Εργατικές Κατοικίες, ΤΕΙ, Γυμναστήρια, γήπεδα, σχολεία κ.α.), και ιδιαίτερα της περιοχής του Κόλπου του Ναυαγίου, που αποτελεί τουριστικό προορισμό παγκοσμίου φήμης. Αμέσως μετά την ενθρόνισή μου, ως Μητροπολίτης Ζακύνθου, προσπάθησα να προχωρήσω σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες παρεμβάσεις στην περιοχή του Ναυαγίου, ώστε όλος ο κόσμος να μπορεί με ασφάλεια να απολαμβάνει από ψηλά αυτό το μοναδικό τοπίο. Και φαντάζομαι, πώς αρκετοί από Εσάς θα θυμάστε την κατάσταση που επικρατούσε εκεί καθώς και τον διεθνή διασυρμό της Ζακύνθου, μετά τον θάνατο ή την δολοφονία των δύο παιδιών από την Θεσσαλονίκη. Προφανώς, η απόφασή μου αυτή, θα στενοχώρησε όλους όσους ευελπιστούσαν στη διατήρηση των Ορεινών, ως μιας ακόμη αφύλακτης πύλης για τις δράσεις του Οργανωμένου Εγκλήματος στη Ζάκυνθο.  Σε αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, συνεργάσθηκα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, επί Υπουργίας του Γιώργου του Σουφλιά και του Κώστα Λαλιώτη, εξασφάλισα επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα ΕΤΕΡΠΣ για την διαμόρφωση του χώρου, και την κατασκευή της μεταλλικής εξέδρας θέασης του κόλπου και σιγά σιγά φτιάξαμε και το κτήριο με άδεια από την Ναοδομία και έπειτα μετά από αλλαγή χρήσης με άδεια από την Πολεοδομία. Με τη στήριξη και σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου, του Δημάρχου Ελατίων και της Νομαρχίας άνοιξα το δρόμο, διαμόρφωσα τον περιβάλλοντα χώρο και δημιούργησα χώρο στάθμευσης για το παρκάρισμα των οχημάτων. Οι ορεινές κοινότητες αναπτύχθηκαν λόγω των έργων, καθότι η επισκεψιμότητα αυξανόταν κάθε χρόνο. Παράλληλα αναδείχθηκαν και τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής» σημείωσε αρχικά ο Μητροπολίτης συμπληρώνοντας πως η ανάπτυξη αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από Κάποιους, που ήθελαν, όπως είπε, να «βάλουν χέρι» στην περιοχή.

« Όλοι γνωρίζουμε την απατηλή αγοραπωλησία 14.500 στρεμμάτων, που έγινε εν κρυπτώ το 2014, όπου φέρεται μία μεσιτική εταιρεία, να αγόρασε την έκταση αυτή. Μετά από μακρόχρονη δικαστική αντιδικία, σήμερα, επτά (7) πρόσωπα κατηγορούνται με βαρύτατα κακουργήματα για τη συμμετοχή τους στην ΑΠΑΤΗ της Αγοραπωλησίας των Ορεινών της Ζακύνθου και έχει εκδοθεί ήδη από το 2020 ένα βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών (1479/2020). Μία πρώτη δικαστική κρίση, που αναφέρει ότι ο πωλητής Γ. Χάρος δεν είχε στην κυριότητά του ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από τα 14.500 στρέμματα τα οποία πούλησε το 2014. Ένα Βούλευμα,  το οποίο όπως και τα Ασφαλιστικά Μέτρα του 2015 αλλά και παλαιότερες δικαστικές Αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου (1976-1978), Δικαιώνει τις θέσεις και τον αγώνα της τοπικής εκκλησίας και των κατοίκων της περιοχής, κατοχυρώνοντας την εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία. Κι εδώ ακριβώς θα ήθελα να σταθώ για ακόμη μια φορά να Ευχαριστήσω δημόσια: τον ΔΗΜΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, την ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, τους θιγόμενους κατοίκους της περιοχής και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, οι οποίοι στάθηκαν αλληλέγγυοι δίπλα μας στα Δικαστήρια και με τις ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ προς την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, στήριξαν τα ιστορικά μοναστήρια μας της Υπεραγίας Θεοτόκου Αναφωνητρίας και του Αι Γιώργη στα Γκρεμνά, ξεσκεπάζοντας την κομπίνα του 2014, αναγκάζοντας σήμερα τους Συρο- Λιβανεζο- Καταριανούς αγοραστές της έκτασης των 14.500 στρεμμάτων, να Ομολογούν σε όλα τα ΜΜΕ την ΑΠΑΤΗ που διέπραξαν» είπε αναφερόμενος στην δικαστική αντιπαράθεση με την ΠΙΜΑΝΑ.

Ο Μητροπολίτης ωστόσο, σχολίασε πως ενώ αρχικά αντίδικος ήταν η εταιρεία και ο κ. Χάρος, το Ελληνικό Κράτος που αρχικά στήριξε σθεναρά τα δικαιώματα της Εκκλησίας, άλλαξε ρότα.:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, και κυρίως μετά το Βούλευμα του Ιουνίου του 2020, διαπιστώσαμε μια περίεργη στροφή, θα έλεγα, και μια προσπάθεια «να βάλει χέρι» το κράτος στην περιοχή ιδιοκτησίας μας. Το αντιληφθήκαμε για πρώτη φορά όταν προσπαθήσαμε να οργανώσουμε και να αξιοποιήσουμε την περιοχή, αυτή που μας ανήκει από αιώνες, και μάλιστα, συντάξαμε και παρουσιάσαμε δημόσια, μελέτη ανάπτυξης, ανάδειξης, ασφάλειας και αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής του Ναυαγίου Ζακύνθου. Την ανωτέρω μελέτη, την καταθέσαμε, ήδη από το 2019, στα Υπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης καθώς και στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού και Ουδέποτε, παραδόξως μέχρι σήμερα λάβαμε προφορική ή γραπτή απάντηση» ανέφερε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως όταν επισκέφτηκε  τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον Γραφείο του στην Πάτρα,  και του παραδώσαμε την μελέτη ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής του Ναυαγίου, εκείνος είπε ορθά κοφτά ότι «σύμφωνα με τους Νόμους και το Ελληνικό Σύνταγμα, εάν πάμε να βάλουμε έστω και μια πρόκα στην περιοχή, η οποία είναι χερσαία ζώνη natura και κηρυγμένη με δύο ΦΕΚ αναδασωτέα, θα πάμε φυλακή όλοι μαζί»

Για την εικόνα που σήμερα έχει το Ναυάγιο, ο Μητροπολίτης Δωδώνης σημείωσε πως την αποκλειστική ευθύνη την έχει η ίδια η Πολιτεία που σήμερα ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα, ενώ έκανε λόγο για «κουρέλιασμα» του Συντάγματος

«Οι ΕΥΘΥΝΕΣ ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στην Ελληνική Πολιτεία και στους τοπικούς διεφθαρμένους εκπροσώπους της, οι οποίοι αρνήθηκαν στην Εκκλησία και τον ζακυνθινό λαό την ανάπτυξη της περιοχής, επικαλούμενοι Χαρακτηρισμούς,  Νόμους και το Ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο Ελληνικό Σύνταγμα σήμερα, και δια του Σχεδίου Νόμου του κ. Θεοχάρη, κουρελιάζεται και εξευτελίζεται. Κατά παρέκκλιση, μάς λέει ο κ. Υπουργός στο Σχέδιο Νόμου, της δασικής νομοθεσίας, πάνε περίπατο οι δεσμεύσεις των χαρακτηρισμών και των αναδασωτέων. Κατά παρέκκλιση μας λέει ο κ. Υπουργός, πάνε περίπατο οι χερσαίες ζώνες natura. Κατά παρέκκλιση μας λέει ο κ. Υπουργός πάνε περίπατο οι Πολεοδομικές διατάξεις. Κατά παρέκκλιση μας λέει ο κ. Υπουργός, πάνε στον αγύριστο οι φορολογικές, εργασιακές κ.α. διατάξεις. Αποχαρακτηρισμό έξι στρεμμάτων, σε συνολική έκταση 2.800 στρεμμάτων, ζητήσαμε εμείς, για να εφαρμόσουμε τη μελέτη μας στην περιοχή και να μπορούν οι επισκέπτες να αισθάνονται ασφαλείς, και μάς είπαν ότι θα πάμε φυλακή. Και μέσα σε ένα βράδυ, ο κ. Θεοχάρης έφτιαξε ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ…. κατά παρέκκλιση, και ως δια μαγείας πήγαν περίπατο και το Ελληνικό Σύνταγμα και οι Νόμοι και οι Αναδασωτέες εκτάσεις, και η natura περιοχή»

Για την εμπλοκή του Υπουργού Τουρισμού στην υπόθεση για τον οποία όπως είπε είχε εκφράσει ενδιαφέρον από το 2016, σημείωσε

«Για ποιο λόγο η Ελληνική Πολιτεία περίμενε τον Θεοχάρη για να αναπτύξει τους ζακυνθινούς; Τόσοι Υπουργοί Ανάπτυξης, τόσοι Υπουργοί Τουρισμού, τόσοι Πρωθυπουργοί και Γενικοί Γραμματείες, κανένας δεν σκέφτηκε να μας αναπτύξει; Εδώ λοιπόν θα είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Είμαστε βέβαιοι, ειδικά μετά και την δημοσιοποίηση της από 18 Νοεμβρίου 2016 Επερωτήσεως, του τότε ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Χάρη Θεοχάρη στη Βουλή των Ελλήνων, ότι ο νυν Υπουργός Τουρισμού, έφτιαξε το εν λόγω Σχέδιο Νόμου αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΙΜΑΝΑ και όσων κρύβονται πίσω από αυτήν στο Λίβανο, στο Κατάρ, στις Παρθένες Νήσους και πιθανότατα και εδώ ή λίγο παραπέρα. Όλοι όσοι προετοίμαζαν καιρό πριν την Αγοραπωλησία, αφού κατέκαψαν τα χωριά μας, αφού πλαστογράφησαν τίτλους ιδιοκτησίας, αφού ξεπούλησαν και εξαγόρασαν τα πάντα, και παρόλα αυτά εξευτελίστηκαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, βάζουν τώρα πολιτικά στελέχη της Κυβερνήσεως μπροστά, για να καθαρίσουν την μπουγάδα, με Ανώνυμες Εταιρείες και δρόμους διαφυγής, υφαρπάζοντας την περιουσία του ζακυνθινού λαού. Φαίνεται λοιπόν, πώς τα λεφτά τα οποία δαπανήθηκαν είναι πολλά….και μάλλον δεν πρέπει να πάνε χαμένα» και συμπλήρωσε : «Αλήθεια, από πού ήξερε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, όταν μαινόμενος μπήκε στη Βουλή, το 2016, και απειλούσε τους Υπουργούς που κωλυσιεργούν την Αγοραπωλησία της Ζακύνθου, ότι το τίμημα της πώλησης ήταν 12.000.000 euro, αφού το Συμβόλαιο αναφέρει ως τίμημα τα 9.000.000 euro; Αλήθεια, από πού ήξερε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, όταν μαινόμενος μπήκε στη Βουλή και απειλούσε τους Υπουργούς που κωλυσιεργούν την Αγοραπωλησία της Ζακύνθου, ότι οι αγοραστές θα επένδυαν δύο δισεκατομμύρια ευρώ, αφού όπως οι ίδιοι ομολογούν σήμερα, ήταν απατεώνες; Σε ποιο σημείο της Βολίμας ή της Αναφωνήτριας θα κατασκευαζόταν η Νήσος του Πέρλ, όπως αναφέρει ο κ. Υπουργός Τουρισμού στην Επερώτησή του; Τα πιστεύει ακόμα αυτά που είπε, και επίσημα καταγράφησαν στα Πρακτικά της Βουλής; Τι παριστάνει; Τον μεσίτη της ΠΙΜΑΝΑ ή τον συνέταιρο του Χάρου; Σας λέγω λοιπόν ότι το Σχέδιο Νόμου του κ. Θεοχάρη, για τη σύσταση ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, αποτελεί μέρος των σχεδίων της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΙΜΑΝΑ»

Ο Μητροπολίτης σημείωσε πως ο μόνος λόγος που ο Υπουργός δε βγαίνει δημόσια να υποστηρίξει τον σχεδιασμό του, είναι γιατί δεν τη γνωρίζει μια που αποτελεί υπόθεση της ΠΙΜΑΝΑ!

«Τι έχει στο μυαλό του για την αξιοποίηση της περιοχής; Γνωρίζει ο κ. Υπουργός κατά που πέφτει το Ναυάγιο; Ας βγει και να μιλήσει δημόσια. Τι θα κατασκευάσει πάνω στον αιγιαλό; Πώς θα πηγαίνει κάποιος στον αιγιαλό; Ποιο θα είναι το χαράτσι; Που θα παρκάρει το αυτοκίνητό του; Που θα αγοράζει ένα μπουκάλι νερό; Και ξέρετε γιατί δεν αναφέρεται τίποτα από όλα αυτά στο Σχέδιο Νόμου του κ. Θεοχάρη; Διότι δεν γνωρίζει ο κ. Υπουργός τι θέλει να κάνει, στην περιοχή, η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, που θα μισθώσει την έκταση, την επομένη μέρα»

Για τα όσα αναφέρονται σχετικά με το γεγονός ότι η εταιρεία θα περιοριστεί μόνο στα όρια του αιγιαλού, ο Μητροπολίτης ανέφερε «Αλήθεια Σας ερωτώ: σε ύψος 170 μέτρων από την επιφάνεια της Θάλασσας, που ξανακούσατε στη ζωή Σας ζώνη Αιγιαλού και Παραλίας με άμμο και ξαπλώστρες; Ζώνη Αιγιαλού και Παραλίας είναι δηλαδή στο Σκινάρι, στις Μαριές, στο Καμπί, στον Άγιο Λέοντα, στο Κερί ή στο Βασιλικό; Καθίστε για να μην τρελαθούμε δηλαδή; Δηλαδή, από εδώ κι εμπρός, όποιος αρνείται να παραχωρήσει την περιουσία του στην ΠΙΜΑΝΑ, θα έρχεται ο Θεοχάρης ή ο κάθε λογής χρώματος Θεοχάρης, και θα φτιάχνει ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και θα του την παίρνει; Που είναι ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ; Που είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ζακύνθου; Που είναι ο Βουλευτής Ζακύνθου, να μας πουν την γνώμη τους.Αλλά για πάμε να δούμε και τα έργα στο Ναυάγιο που ήδη έχει αναθέσει σε «μεγάλη και σοβαρή εταιρεία» ο κ. Υπουργός Τουρισμού, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις σοβαρού και καταξιωμένου ξενοδόχου της Ζακύνθου:Και εδώ ακριβώς, προσέξτε, βρίσκεται η ουσία του Σχεδίου Νόμου για την περιοχή του Ναυαγίου: στην οριοθετημένη ζώνη αιγιαλού, η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ του κ. Θεοχάρη, όπως και η ΠΙΜΑΝΑ, ελάχιστα πράγματα δύναται να πραγματοποιήσουν, αφού ούτως ή άλλως το Συμβούλιο της Επικρατείας θα  αποφασίσει για όλα αυτά. Μάλιστα για να φτάσει κάποιος στην υποτιθέμενη ζώνη Αιγιαλού και να πάρει μια φωτογραφία του Ναυαγίου, θα πρέπει αναγκαστικά να διέλθει μέσα από τη μοναστηριακή περιουσία του Αι Γιώργη. Ο σκοπός, λοιπόν, είναι η υφαρπαγή, κατά παρέκκλιση, των ακινήτων που βρίσκονται πλησίον της ζώνης αυτής,  που όπως όλοι γνωρίζουμε ανήκουν στην κυριότητα της Μονής του Αι Γιώργη. Προφανώς οι εκτάσεις αυτές σχεδιάζεται να απαλλοτριωθούν, δηλαδή η ΑΝΩΝΥΜΗ αυτή ΕΤΑΙΡΕΙΑ, έχει ως σκοπό την διαχείριση και εκμετάλλευση της μοναστηριακής περιουσίας στα Ορεινά, την οποία έχασε στα Δικαστήρια η ΠΙΜΑΝΑ, ερήμην της ιδιοκτήτριας εκκλησίας»

Για την έδρα της Ανώνυμης Εταιρείας σημείωσε πως η Αθήνα εξυπηρετεί αυτούς που θέλουν τον έλεγχο να φεύγει από το νησί

«Ακούω ότι η έδρα της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ θα είναι λέει η Αθήνα. Παράξενο, μου φαίνεται αυτό. Η εκμετάλλευση και η διαχείριση του Ναυαγίου Ζακύνθου θα γίνεται από την Αθήνα; Ή μήπως η Αθήνα και το Κορωπί επιλέγονται για να μην κουράζονται τα μέλη της ΠΙΜΑΝΑ να τρέχουν στη Ζάκυνθο; Ή μήπως η έδρα της Αθήνας, νομίζουν, οι Κύριοι αυτοί, ότι θα λειτουργήσει απαγορευτικά σε Όποιον θελήσει να στραφεί δικαστικά κατά της ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και θα πρέπει να τρέχει στις Αθήνες;»

Για τα κέρδη της εταιρείας, ο Μητροπολίτης σημείωσε πως κάποιοι θα «φάνε» τις εισπράξεις και αυτοί δεν είναι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του νησιού:

«Προσπάθησα να δω και πουθενά δεν είδα, το που θα πάνε τα κέρδη της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ που φτιάχνει ο κ. Θεοχάρης στη ζακυνθινή γη. Μήπως ξέρετε Εσείς; Μήπως ξέρετε Ποιοι θα φάνε από την «αποκλειστική είσπραξη και διαχείριση των ανταποδοτικών τελών και ανάλογου χαρακτήρα χρεώσεων», που γράφει ο κ. Υπουργός στο Σχέδιο Νόμου; Μήπως ξέρετε τα εκατομμύρια από τις χρεώσεις σε επισκέπτες και βαρκάρηδες, Ποιοι θα τα φάνε; Ποιοι θα τα μοιραστούνε; Σε ποιες τσέπες θα καταλήξουν; Μήπως είδατε πουθενά τίποτα ανταποδοτικά για τους κατοίκους των Βολιμών; Θα Σας πω εγώ: Ο κ. Θεοχάρης δεν αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ στο Σχέδιο Νόμου για την διανομή των κερδών του μαγαζιού, διότι πολύ απλά δεν έχει κλείσει ακόμα η συμφωνία και τα μερτικά της κονόμας; Οι εντολές είναι σαφείς. Οι κάτοικοι και η Εκκλησία θα τιμωρηθούν, αφού δεν έσκυψαν το κεφάλι στον Εμίρη, φίλο καρδιακό του Χάρου και του Χάρη!»

Τέλος, για τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία σημείωσε πως «στην κατά φαντασίαν ζώνη Αιγιαλού και Παραλίας του κ. Θεοχάρη, συμπεριέλαβε και το Μοναστήρι του κάτω Αι Γιώργη των Γκρεμνών και τον ιερό ναό της Σπηλιάς του Αγίου Γερασίμου, αλλά και όλη την προτεινόμενη οριοθετημένη ζώνη Αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή. Και τον ρωτώ: Κανένας δεν βρέθηκε να του πει, ότι εκεί που του υποδείξανε οι Κύριοι και οι Κυρίες να πάει να φτιάξει ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ,  δεν μπορεί ούτε να πλησιάσει χωρίς την άδεια της Μονής του Αι Γιώργη; Σε Ποιον νομίζει ότι θα πουλήσει, θα εκμισθώσει ή θα μεταβιβάσει ναούς και μοναστήρια του 16ου αιων; Στην ΠΙΜΑΝΑ; Είναι προφανές ότι σε μία ευνομούμενη πολιτεία, το Υπουργείο θα έπρεπε να συνεργασθεί με την ιδιοκτήτρια της ευρύτερης έκτασης στα Ορεινά της Ζακύνθου, δηλαδή την τοπική εκκλησία το Δήμο Ζακύνθου  και τους κατοίκους της περιοχής, για την καλύτερη δυνατή ανάδειξη και αξιοποίηση. Για το συμφέρον Όλων μας.  Η εμμονή της Πολιτείας να αγνοεί την τοπική Εκκλησία, με τελικό σκοπό την υφαρπαγή της εκκλησιαστικής περιουσίας, μόνο διενέξεις και προβλήματα θα προκαλέσει. Να επισημανθεί δε, ότι σε απόσταση ολίγων μέτρων από το πλάτωμα θέασης του κόλπου του ναυαγίου, υπάρχουν και διατηρούνται σε πείσμα του χρόνου, τα αθάνατα ιστορικά και εκκλησιαστικά μνημεία της πατρίδος μας, όπως το μοναστήρι του Κάτου Αι Γιώργη των Κρημνών (15 ος αιών), το νέο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον λόφο Σούρμπη (1562), ο Ιερός Ναός «Σπηλιά Αγίου Γερασίμου» (1554), ο ενετικός αμυντικός πύργος του μοναστηριού (1561), το αλώνι των μοναχών, η Σπηλιά του Μαραβέλια καθώς και τα απομεινάρια της Ιεράς Μονής των Αγίων Πάντων (15 ος αιων) με την ενετική της Βίγλα (15 ος αιών), πάνω στα οποία κτίστηκε στα κατοπινά χρόνια ο ναός της Αγίας Πολυχρονίας.»

Μιλά για «κουρέλιασμα» του Συντάγματος, για φαγοπότι και για σφετερισμός της εκκλησιαστικής περιουσίας

Ο Μητροπολίτης απευθύνοντας έκκληση στους Ζακυνθινούς και την Κυβέρνηση, τόνισε πως το κοινό συμφέρον θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα. 

«Εάν ο κ. Θεοχάρης έχει την ψευδαίσθηση ότι η Ζακυνθινή κοινωνία θα τού επιτρέψει να φτιάξει Εμπορικό Μαγαζί, με έδρα την Αθήνα και υποκατάστημα, λες και είναι του ZARA, στη Ζάκυνθο, ή να  χτίσει BEACH BARS και Ντισκοτέκ για τον Εμίρη, πάνω στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ζακύνθου, είναι γελασμένος. Η τοπική εκκλησία, ως θεματοφύλακας μιας ιστορικής παράδοσης πέντε και πλέον αιώνων στην περιοχή, δεν δίστασε να στραφεί δικαστικά  κατά της γνωστής σε όλους εταιρείας και των εκπροσώπων της, αλλά και κατά άλλων εμπλεκομένων στην πασίγνωστη απατηλή αγοραπωλησία στα ορεινά της Ζακύνθου και δεν θα διστάσει να εμπλακεί σε δικαστικούς αγώνες και με αντίδικο το Ελληνικό Δημόσιο, για την προστασία των δικαιωμάτων της Ζακύνθου και των ζακυνθινών. Πριν λίγες μόνο ημέρες, με Δελτίο Τύπου του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιος, κατέστησε προς Όλους σαφές το γεγονός, ότι με Απόφασή του, η τοπική Εκκλησία δεν πρόκειται να εμπλακεί με τις ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ και τις ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ του κ. Θεοχάρη και Χάρου Α.Ε. Και τούτο, διότι όπως είναι σε Όλους Σας πλέον ξεκάθαρο, ο σκοπός του κ. Θεοχάρη δεν είναι η ανάδειξη της περιοχής, αλλά η άνευ όρων παράδοση της ιστορίας και του πολιτισμού της Ζακύνθου, σε ένα τσούρμο επιτηδείων.

Η πρότασή μας, λοιπόν, απλή, κατανοητή και σαφής, συνιστά μονόδρομο για τη Ζάκυνθο και την Ελληνική Κυβέρνηση: Καλούμε τον Υπουργό Τουρισμού να αποσύρει το Κεφάλαιο Η, του υπό διαβούλευσιν Σχεδίου Νόμου, το οποίο αφορά την ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ναυάγιο Ζακύνθου ΑΕ (άρθρα 39 – 41), και άμεσα, αυθημερόν αν γίνεται, ο Πρωθυπουργός της Χώρας, από κοινού με τον Υπουργό Ανάπτυξης, να δώσουν το πράσινο φως υλοποίησης ενός Φορέα Διαχείρισης του μοναστηριακού δάσους του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών, με αποκλειστικό σκοπό την ίδρυση και λειτουργία του μοναδικού στη Μεσόγειο Θεματικού Πάρκου, πάνω στους άξονες της Προστασίας του μαγευτικού Φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής, αλλά και της ιστορικής μνήμης της Νήσου Ζακύνθου, όπως έχουμε προτείνει.

Προς τούτο καταθέτουμε σήμερα Ενώπιον Σας την πρόταση μας, τόσο του Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου αλλά και δίκη μου ως Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών, προς στήριξη και υπογραφή στο ζακυνθινό λαό, αλλά και σε όλους τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται, και ζητάμε από τους Φορείς της Ζακύνθου, την Υπουργό Πολιτισμού, τον Βουλευτή, το Δημοτικό Συμβούλιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα Κόμματα, τον Δικηγορικό Σύλλογο, το ΤΕΕ Ζακύνθου, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Επιμελητήριο Ζακύνθου, τα τοπικά και Κοινοτικά Συμβούλια, τους κατοίκους της περιοχής, τους επαγγελματίες της θάλασσας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ναυαγίου, να πάρουν, σήμερα κιόλας, επίσημα θέση.

Αφού, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων Ζακύνθου δεν αποδεχθήκανε κατ’ επανάληψη προσκλήσεις μας για συνεργασία, με σκοπό την ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής του Ναυαγίου. Στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, όμως, του κ. Θεοχάρη… σαν να τους πήρε ο μάτι μου!»

Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *