Στάση» πληρωμών από τους tour operators αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων που δούλεψαν φέτος το καλοκαίρι και αυτό το διάστημα η προσοχή όλων στρέφεται στο πως θα εισπράξουν τα οφειλόμενα. Θυμίζουμε πως η εβδομάδα που διανύουμε είναι και η τελευταία για τις αφίξεις και αναχωρήσεις από και προς τη Βρετανία από τη Ζάκυνθο, σηματοδοτώντας και τυπικά την λήξη της φετινής σεζόν.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε μιλώντας στον –Ε- η Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη, η οποία σημείωσε πως η TUI για την οποία έγινε ιδιαίτερος λόγος το προηγούμενο διάστημα δεν είναι η μοναδική εταιρεία με οφειλές προς τις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πολλές πληρωμές έχουν ήδη καταβληθεί ως προκαταβολές.
«Η χρονιά χαρακτηρίστηκε από μια πλήρη αβεβαιότητα και με τους λοιμωξιολόγους να δίνουν το πρώτο και το τελικό πρόσταγμα. Ο τουρισμός και οι τουριστικές επιχειρήσεις έβαλαν πλάτη με προσωπική δουλειά. Τα ξενοδοχεία δούλεψαν για να διαχειριστούν τη ζημιά, ενώ πρέπει να ευχαριστήσουμε και τους εργαζόμενους που στάθηκαν στο πλευρό των επιχειρήσεων» ανέφερε η κ. Τετράδη στον –Ε- σημειώνοντας πως το «τοπίο» στον τουρισμό καθόρισαν τελικά, πολιτικές που εφάρμοσε η Χώρα μας για τους τουρίστες από άλλες Χώρες, αλλά και πολιτικές άλλων χωρών για τις διακοπές στην Ελλάδα.
Ειδικά για τη Ζάκυνθο οι παραπάνω πολιτικές είχαν άμεσες συνέπειες στον τουρισμό, αφού τόσο τα υποχρεωτικά τεστ από τα βαλκανικά κράτη όσο και η καραντίνα που επέβαλε η Μεγάλη Βρετανία επί της ουσίας έκλεισαν αυτές τις αγορές.
«Άλλοι τουρ οπερέιτορς δεν πληρώνουν, άλλοι καταβάλουν ένα 25%, άλλοι πτωχεύουν. Οι τζίροι τελικά δεν θα μετατραπούν σε εισπράξεις ή θα μετατραπούν σε ελάχιστα. Πολλά από τα έσοδα αντιστοιχούν σε προκαταβολές που συμψηφίζονται» ανέφερε η κ. Τετράδη υποστηρίζοντας πως τελικά θα εισπραχθεί ένα 20% των ήδη μειωμένων εσόδων.
«H TUI το ανακοίνωσε επίσημα αλλά όλοι οι τουρ οπερέιτορς ακολουθούν αυτή την πολιτική της αναστολής πληρωμών είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο. Το πρόβλημα είναι συνολικό και δεν αφορά μόνο τη Ζάκυνθο ή την Ελλάδα» υπογράμμισε και ανακοίνωσε πως το Ινστιτούτο Ερευνών του ΞΕΕ θα ξεκινήσει άμεσα την αποτύπωση των οικονομικών απωλειών στα Ξενοδοχεία.
Ειδικά πάντως για τη Ζάκυνθο ανέφερε πως εξαρχής πολλές επιχειρήσεις δεν εισέπρατταν τα χρήματα τους, τηρώντας συμβόλαια για προκαταβολές από εταιρείες που υποκαθιστούσαν τις τράπεζες για επεκτάσεις, για ανακαινίσεις ή νέα καταλύματα.
«Υπήρξαν περιπτώσεις που με την κάλυψη της προκαταβολής ένα κατάλυμα σταμάτησε να δουλεύει γιατί η εταιρεία πήγε τους πελάτες της αλλού, όπου είχε επίσης προκαταβολή. Καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται και για επιχειρήσεις αλλά περιγράφουμε μια κατάσταση που θα έχει άμεσες συνέπειες στην αγορά» σημείωσε.
Τέλος η κ. Τετράδη έκανε ειδική αναφορά στα ξενοδοχεία αναφοράς, υπογραμμίζοντας πως ήταν μια αναγκαιότητα για να μην υπάρχουν κρούσματα μέσα στα ξενοδοχεία μαζί με τους υπόλοιπους τουρίστες.
«Τα καταλύματα αυτά έσωσαν τον τουρισμό και σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε» σημείωσε, κάνοντας γνωστό πως το θέμα των πληρωμών τους θα κλείσει άμεσα.