Ζάκυνθος

Χωρίς νέα κρούσματα η Ζάκυνθος – Γ. Ραγκούσης: “Βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο”

Το νησί μας βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες χωρίς νέα κρούσματα κορονοϊού σε συμπολίτες μας, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για την διατήρηση μιας καλής κατάστασης σε σχέση με την πανδημία, παρόλα αυτά το Νοσοκομείο παραμένει σε αυξημένη “επιφυλακή”  καθώς ο χειμώνας είναι μπροστά μας και τα δεδομένα σε σχέση με την μετάδοση του ιού μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Μιλώντας το πρωί της  Τετάρτης στο ραδιόφωνο του Ερμή, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Ραγκούσης αναφέρθηκε στα σχέδια που ήδη προετοιμάζει το ίδρυμα και αφορούν την αύξηση των κλινών στην κλινική για covid, αλλά και στην περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού του Νοσοκομείου, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί περιστατικά κορωνοϊού.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι σχεδιασμοί αυτοί είναι προληπτικοί και αναγκαίοι και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία ή πανικό στην τοπική κοινωνία,  ενώ ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπεται μετακίνηση υγειονομικού προσωπικού εκτός Ζακύνθου.

Για το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στη Ζάκυνθο περιστατικά Covid που θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ ανέφερε πως το Νοσοκομείο αναφοράς για την 6η υγειονομική Περιφέρεια είναι το Νοσοκομείο του Ριο και εκεί θα μεταφέρονται τα περιστατικά που χρειάζονται εντατική θεραπεία.

Όπως εξήγησε η διαχείριση που γίνεται τώρα στο νοσοκομείο αφορά αφενός την υπάρχουσα κατάσταση που είναι πολύ καλή, αλλά και το ενδεχόμενο να υπάρξει επιδείνωση και αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

“Η διαχείριση από το Νοσοκομείο μας γίνεται σε δύο πυλώνες. Ο ένας αφορά τη διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης και πρέπει να πούμε πως βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο, αφού καταφέρνουμε να ανταπεξερχόμαστε στην κρίση αυτή με το μικρότερο δυνατό επιβεβαιωμένο αριθμό κρουσμάτων. Η “απομόνωση” της Ζακύνθου λόγω νησιωτικότητας είναι κάτι καλό γιατί μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα περιστατικά που υπάρχουν. Οδεύοντας προς το χειμώνα είμαστε σε ένα καλό επίπεδο αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να επαναπαυόμαστε . Αντίθετα, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να θυμόμαστε πως η μάσκα σώζει” τόνισε ο Διοικητής μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή.

Σε σχέση με  τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών ώστε το Νοσοκομείο να μπορεί να ανταποκριθεί σε περίπτωση όξυνσης της κατάστασης με την πανδημία, ο κ. Ραγκούσης έκανε γνωστό πως το Νοσοκομείο προχωρεί σε μια επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου.

“Η επικαιροποίηση αυτή έχει να κάνει και με τη διεύρυνση του χώρου της κλινικής covid με την αύξηση των κλινών από 13 που είναι σήμερα σε 29, προσθέτοντας άλλες 8, αλλά και την εκπαίδευση όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να μπορεί να διαχειριστεί περιστατικά covid” σημείωσε ο Διοικητής, διευκρινίζοντας πως η εκπαίδευση για την αξιολόγηση των ύποπτων  κρουσμάτων, για την χρήση των αναπνευστήρων κτλ είχε γίνει στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από το πρώτο διάστημα της πανδημίας την περασμένη Άνοιξη.

“Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να προκαλέσει πανικό, το προσωπικό παραμένει στο Νοσοκομείο μας, αλλά  πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να λειτουργήσουμε καλύτερα σε περίπτωση όξυνσης της κατάστασης ” τόνισε.

Σε σχέση με τη ΜΕΘ δήλωσε πως το Νοσοκομείο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξημένες ανάγκες για την υποστήριξη ασθενών. Σήμερα η Μονάδα διαθέτει μια κλίνη αρνητικής πίεσης που χρησιμοποιείται για τη διασωλήνωση ασθενών covid και 4 ακόμη κλίνες. Σύντομα αναλαμβάνει καθήκοντα ένας νέος πνευμονολόγος, ενώ αναμένεται και η πλήρωσης της θέσης του Διευθυντή.

Ο Διοικητής αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την μονιμοποίηση των επικουρικών σημειώνοντας πως από τα 87 άτομα που έχουν προσληφθεί με αυτό το καθεστώς στο Νοσοκομείο Ζακύνθου οι 47 είναι νοσηλευτές, ενώ υπάρχει και προσωπικό που έχει προσληφθεί κατά το παρελθόν.

Τέλος ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε πως η υγεία των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται με covid εξελίσσεται πολύ καλά και παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε νέα κρούσματα, οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί τα πάντα μπορεί να αλλάξουν από την μια στιγμή στην άλλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *