Κοινωνία

Χωρίς χρήματα πολλοί σταφιδοπαραγωγοί!

Προβλήματα με την συνδεδεμένη ενίσχυση της σταφίδας

Σοβαρό πρόβλημα με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την σταφίδα, αντιμετωπίζει ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών του προϊόντος στο νησί μας και παρά τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για επανέλεγχο, μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη.

Ο αριθμός των σταφιδοπαραγωγών που φέτος δεν πήρε τα χρήματα που προβλέπονται για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις κορινθιακής σταφίδας από την περίοδο του Πάσχα οπότε και έγιναν οι πληρωμές, είναι μεγάλος και τώρα αναζητείται μια απάντηση για τις αιτίες του προβλήματος αλλά και για το αν θα γίνουν οι πληρωμές.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- ο Διευθυντή του ΕΑΣΖ Πέτρος Βισβάρδης ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή οι παραγωγοί που δεν πληρώθηκαν έθεσαν το πρόβλημα στον Συνεταιρισμό, ενώ έκανε γνωστό πως και ο ίδιος είναι εξ αυτών που δεν είδαν την συνδεδεμένη ενίσχυση στο λογαριασμό τους!

Για την επιδότηση αυτή απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παραδοθεί μια συγκεκριμένη ποσότητα προϊόντος. Τα προβλήματα που προέκυψαν στη Ζάκυνθο έχουν διάφορες αιτίες και μια από αυτές είναι να μην έχουν παραδοθεί τα απαιτούμενα κιλά που είναι 150 ανά στρέμμα.

Το πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με το Διευθυντή της Ένωσης δεν μπορεί να λυθεί.

Ένα άλλο πρόβλημα μπορεί να αφορά την αίτηση που έγινε από κάθε παραγωγό, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα λάθη εντοπίστηκαν, έγιναν οι ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και υπάρχει η δέσμευση του Οργανισμού ότι οι πληρωμές θα γίνουν.

Η μεγαλύτερη μερίδα των παραγωγών ωστόσο φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον εντοπισμό των γεωτεμαχίων μετά τον έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Αυτοί που δεν πληρώθηκαν έλαβαν μια ενημέρωση που έλεγε πως το πρόβλημα θα επανεξεταστεί και δεν υπάρχει δυνατότητα ένστασης, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ενημερώθηκαν πως τα τεμάχια για τα οποία έκανε αίτηση ο παραγωγός δεν ήταν τα ίδια που εντόπισε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την τηλεπισκόπηση» ανέφερε ο κ. Βισβάρδης σημειώνοντας πως και ο ίδιος αντιμετώπισε ανάλογο πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στις εκτάσεις που δήλωσε, με εξαίρεση ένα κομμάτι στο οποίο είχε κάνει ανανέωση καλλιέργειας.

Το πρόβλημα παραμένει άλυτο για δεκάδες παραγωγούς πους ας σημειωθεί πως πέρυσι πήραν κανονικά τα χρήματα τους.

Από την Άνοιξη που εντοπίστηκε το πρόβλημα μέχρι και σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *