Ζάκυνθος

Χ. Καλογερόπουλος: “Οι υπαίτιοι έχουν σκοπό να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά”

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χ. Καλογερόπουλος στον -Ε-:

Για τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στο νησί μας από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, για τα ειδικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε δασικούς δρόμους αλλά και για την επιβολή διοικητικών προστίμων σε όσους βάζουν φωτιά ακόμη και για αγροτικές εργασίες προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους έναρξης πυρκαγιάς μίλησε στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Πύραρχος Χρ. Καλογερόπουλος, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως το προανακριτικό έργο για τον εντοπισμό των δραστών των πρόσφατων πυρκαγιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Πύραρχος Χρ. Καλογερόπουλος στην φωτιά του περασμένου Σαββάτου στον Άγιο Σπυρίδωνα στο Αργάσι

Συνεχίζονται οι έρευνες από το Ανακριτικό – Έλεγχοι και ανακρίσεις σε όλο το νησί

«Τα συμβάντα από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου δε θα έλεγα ότι είναι λίγα και το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως ξεκινούν όταν πνέουν δυνατοί άνεμοι. Αυτό σημαίνει πως ο υπαίτιος θέλει ζημιές και ίσως και κάτι παραπάνω. Το ανακριτικό γραφείο βρίσκεται σε πλήρη ενέργεια και πραγματοποιούνται έλεγχοι σε όλη τη Ζάκυνθο» ανέφερε ο Διοικητής σημειώνοντας πως υπάρχει κάποιο φως στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά χρειάζονται συγκεκριμένα στοιχεία.

«Θα ελεγχθεί η συμπεριφορά όλων σε σχέση με την εντοπιότητα και τα συμφέροντα που μπορεί ο καθένας να έχει» τόνισε μεταξύ άλλων, θυμίζοντας πως υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στην έρευνα που αφορά την περσινή φωτιά στη Λιθακιά.

Αυστηρά πρόστιμα σε όποιον βάζει φωτιά για οποιονδήποτε λόγο στην ύπαιθρο

«Οι περιπολίες είναι καθημερινές από την Υπηρεσία μας, ενώ από τις 11 Ιουνίου με Προεδρικό Διάταγμα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα σε όσους ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο και τιμωρείται η χρήση πυρός σε οποιαδήποτε μορφή. Αναμένουμε τις έντυπα για να ξεκινήσουμε τη βεβαίωση προστίμων» τόνισε ο Διοικητής, σημειώνοντας πως εντός των ημερών θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα νέα κλιμάκια της Υπηρεσίας σε Άγιο Λέων, Κερί και Καταστάρι. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 150 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τα 500 ευρώ κατά περίπτωση, ενώ ανάλογα με την επικινδυνότητα που δίνει καθημερινά ο Χάρτης Επικινδυνότητας Πολιτικής Προστασίας προβλέπονται προσαυξήσεις που μπορεί να φτάσουν τα 1000 ευρώ!.

Ο Διοικητής υπογράμμισε πως οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν να βάζουν φωτιά στην ύπαιθρο πουθενά και για κανένα λόγο, ενώ για τα κλιμάκια που θα λειτουργήσουν άμεσα δήλωσε πως υπάρχει το προσωπικό και ο εξοπλισμός και τώρα αναμένονται οι σχετικές οδηγίες και αποφάσεις.

Για το “Ναυάγιο”

Ο Διοικητής αναφέρθηκε στην αλληλογραφία που υπάρχει από τις 15 Απριλίου με το Δήμο Ζακύνθου αλλά και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, σχετικά με την λήψη μέτρων σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού σε περίπτωση πυρκαγιάς. Το Ναυάγιο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ωστόσο υπάρχουν και άλλες περιοχές όπως η παραλία της Δάφνης ή το Πόρτο Βρώμη Μαριών.

Ακόμη δεν έχουν ληφθεί τα μέτρα για το “Ναυάγιο”

«Εκτιμούμε πως θα ληφθούν κάποια μέτρα για το Ναυάγιο, τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν ληφθεί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μια ακίνδυνη πρόσβαση και μια ακίνδυνη διαφυγή σε μια περιοχή που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διοικητής, κάνοντας γνωστό πως σε ορισμένες περιπτώσεις για την λήψη μέτρων υπάρχει και εισαγγελική παραγγελία.

Τα εναέρια μέσα

Αποτιμώντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα που φάνηκε κατά τις τελευταίες πυρκαγιές στο νησί μας, ο Διοικητής ανέφερε πως υπήρξε μια άρτια συνεργασία από όλους ενώ άμεση ήταν και η επέμβαση των εναέριων μέσων.

Ειδικά για τα δύο πετζετέλ που σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο να έχουν μια μόνιμη παρουσία στο νησί μας σημείωσε πως αυτά βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, αλλά η παρέμβαση τους είναι άμεση όποτε χρειαστεί. Μάλιστα ανέφερε πως στην τελευταία φωτιά έγιναν ρίψεις μέσα σε 10 λεπτά από την έναρξη.

Η μεταφορά τους στο νησί μας είναι δύσκολη, καθώς το αεροδρόμιο δεν έχει την κατάλληλη υποδομή για την συντήρηση, επισκευές κτλ΄.

Να σημειωθεί τέλος πως στη Ζάκυνθο ο Διοικητής της Π.Υ. Ζακύνθου είναι ο Αντιπύραρχος Γ. Μπαλαούρας, ο Διοικητής Π.Υ. Αερολιμένα Ζακύνθου ο Αντιπύραρχος Γ. Βορλόου και ο Διοικητής Νομού Πύραρχος Καλογερόπουλος.

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *