Ζάκυνθος

Μπήκαν τα πρώτα πρόστιμα για τις παραλίες της Ζακύνθου χωρίς ναυαγοσώστες

Τα πρώτα πρόστιμα  προς το Δήμο για την απουσία ναυαγοσωστών από τις παραλίες της Ζακύνθου που έχουν χαρακτηριστεί ως «πολυσύχναστες» βεβαιώθηκαν από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου κατά τη διάρκεια των ελέγχων που ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και ενώ παρήλθε ήδη η παράταση που είχε δοθεί από το Υπουργείο στους Δήμους  για την ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών.  Αν και η ΚΕΔΕ ζήτησε νέα παράταση για αυτή την υποχρέωση μέχρι την 1η Ιουλίου, η προθεσμία παρήλθε στις 22 Ιουνίου.

Το γεγονός που προκαλεί προβληματισμό είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει καμία απολύτως διοικητική ενέργεια από το Δήμο για την πρόσληψη ναυγοσωστών, είτε με την προκήρυξη των απαιτούμενων θέσεων, είτε με την προκήρυξη διαγωνισμού για την σύναψη σύμβασης με εταιρεία που θα παρέχει ναυαγοσωστική κάλυψη, λύση που πλέον εμφανίζεται ως μονόδρομος. Αυτό που ήδη έχει γίνει από την πλευρά του Δήμου είναι οι ενέργειες για την  κατασκευή βάθρων για τους ναυαγοσώστες σε παραλίες του νησιού , καθώς πρόκειται για  μια από τις αναγκαίες υποδομές

Ένα ακόμη ζήτημα που αξίζει να καταγραφεί είναι οι ενστάσεις που διατηρεί ο Δήμος σε σχέση με τον αριθμό των ναυαγοσωστών που πρέπει να προσληφθούν με βάση τον αριθμό των παραλιών  που χαρακτηρίζονται ως πολυσύχναστες και τα προβλεπόμενα στο ΠΔ 71/20. Όπως έχει ήδη αναφέρει σε παλιότερο δημοσίευμα ο Ερμής, ο Δήμος επιδιώκει την πρόσληψη 16 ατόμων, «αμφισβητώντας» τις αποφάσεις που έχει λάβει από το χειμώνα η αρμόδια Επιτροπή  του ΥΕΝ στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου, της 6ης ΥΠΕ και του Δήμου. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή ο αριθμός των αναγκαίων ναυαγοσωστών, μαζί με τους επόπτες, ξεπερνούν τους 30.

Μεταξύ του Δημάρχου και του Λιμεναρχείου υπάρχει από τις αρχές του μήνα μια αλληλογραφία που περιλαμβάνει από την μια πλευρά  τα επιχειρήματα που προβάλει ο Δήμαρχος για τις πολυσύχναστες παραλίες μετά τα νέα τοπογραφικά που συνέταξε με τη βοήθεια μηχανικού και από την άλλη πλευρά τις επισημάνσεις του Λιμεναρχείου για τα όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για τον χαρακτηρισμό των παραλιών ως πολυσύχναστες και τις αποτυπώσεις που ο ίδιος ο Δήμος είχε κάνει πριν από περίπου μια δεκαετία.

Καθώς το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος είναι αυτό του μεγάλου κόστους με το οποίο θα επιβαρυνθεί για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, πρέπει να τονιστεί πως  μεγάλη οικονομική επιβάρυνση θα υπάρχει και σε περίπτωση που οι παραλίες συνεχίζουν να μένουν χωρίς ναυαγοσώστες: Σημειώνεται πως το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει «για κάθε παράβαση των διατάξεων του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης α), των περιπτώσεων ε), στ), και ζ) της παραγράφου 1, καθώς και της παραγράφου 2 του άρθρου 7, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ. Για κάθε παράβαση των διατάξεων των περιπτώσεων β) και γ.6) (των υποχρεώσεων για ύπαρξη φαρμακείου, απινιδωτή ενηλίκων και απινιδωτή βρεφών αυτοτελώς λογιζομένων) της παραγράφου 1 του άρθρου 7, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης α) της παραγράφου 1 του άρθρου 7 επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ, ανά ναυαγοσώστη. Για κάθε παράβαση των λοιπών διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 7, επιβάλλεται πρόστιμο 250,00 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα της παραγράφου αυτής διπλασιάζονται»

Με απλά λόγια ήδη έχουν βεβαιωθεί τα πρώτα 2.000 ευρώ για τις παραλίες που δεν έχουν ναυαγοσώστες.

Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *