Κοινωνία

B. Βίτσου: “Νέα θεμέλια” στον τουρισμό του Λαγανά

Της Αγγελικής Ξενόφου

Οι αρνητικές συνέπειες από τα γεγονότα του Λαγανά με τους τουρίστες που συνωστίζονταν στην παραλία και ακολούθως που βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό επιστρέφοντας στην πατρίδα του, έχουν κινητοποιήσει τους ξενοδόχους που είδαν ότι χάνεται ο Σεπτέμβριος μήνας, παρά τις πολύ καλές κρατήσεις για τα δεδομένα του 2020. 

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας να θέσει σε 14ήμερα καραντίνα όσους επέστρεφαν από το νησί μας, υπάρχουν συνεχείς ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία, αλλά το κύμα παρέσυρε ολόκληρο το νησί κι όχι μόνο τις ξενοδοχειακές μονάδες του Λαγανά. 

Μιλώντας στον –Ε- η εκπρόσωπος των Συλλόγων ξενοδόχων Βίκυ Βίτσου, είπε ότι δεν έφταιγε το νησί «να πληρώσει τα σπασμένα» του Λαγανά και σημείωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να χτίσει σε νέα θεμέλια τον τουρισμό της. 

Για τις εξελίξεις των ημερών η κ. Βίτσου δήλωσε: «Οι ημέρες του Σεπτεμβρίου δεν είναι καλές για τον τουρισμό και παρότι αναμέναμε κάποιες αρνητικές εξελίξεις για τον τόπο μας, δεν θέλαμε αυτό το τέλος!  Είχαμε κρατήσεις για το Σεπτέμβριο μήνα και γενικά πηγαίναμε καλά αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Αν και τον Ιούνιο δεν πιστεύαμε ότι μπορεί να έχουμε τουρισμό μέχρι το φθινόπωρο, υπήρχε κάποια κίνηση, όμως δυστυχώς τον χάσαμε το Σεπτέμβριο. Οι κρατήσεις που είχαμε για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ήταν κυρίως από Άγγλους και Ολλανδούς. Φάγαμε λοιπόν ένα επιπλέον χαστούκι για το καλοκαίρι του 2020 και η σεζόν έληξε μ’ αυτό τον τρόπο».

Οι ξενοδόχοι έχουν αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για να γίνουν συναντήσεις με τις αρχές και η κ. Βίτσου κατέθεσε τις απόψεις της για το θέμα του Λαγανά. «Δεν ξέρω αν το πάθημα του Λαγανά θα μας γίνει μάθημα, αλλά αν δεν γίνει κάτι τώρα αμέσως που το θέμα μας πονάει καθώς η πληγή είναι ανοιχτή, πότε θα γίνει….

Δεν επηρέασε μόνο αυτούς που ήταν στο Λαγανά αλλά ολόκληρο το νησί όπως και την Ελλάδα γιατί με τους Ολλανδούς το θέμα ήταν για όλη την Ελλάδα. Πιστεύω πως τώρα κάτι πρέπει να γίνει, κι όχι μόνο από τους επιχειρηματίες του Λαγανά, ή από την Περιφέρεια, ή από τον Δήμο, αλλά από όλους. Οφείλουμε κάτι να κάνουμε για να αλλάξει η κατάσταση στο Λαγανά. Αυτό δεν θα είναι εύκολο γιατί η ρετσινιά υπάρχει και η δυσφήμιση έχει γίνει. Για να γίνει αυτή η αλλαγή πρέπει να το θέλουμε όλοι, δηλαδή  οι κάτοικοι και  οι επιχειρηματίες του Λαγανά πρωτίστως και μετά εμείς να βοηθήσουμε μαζί με το κράτος και τις τοπικές αρχές. Χρειάζονται άλλα θεμέλια και άλλες βάσεις». 

Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο ο Λαγανάς είναι με αρνητικό τρόπο στην επικαιρότητα, η κ. Βίτσου υπενθύμισε αυτά που συνέβαιναν στο παρελθόν και είπε: «Κάποια πράγματα νοσούν και θυμάμαι τότε που ήμουν στην πρεσβεία, που έρχονταν κλιμάκια από την Αγγλία για να αντιμετωπίσουν τη βία και όλα όσα συνέβαιναν στο Λαγανά με τη διακίνηση και όλα τα παράλογα που συμβαίνουν. Αυτό είναι δύσκολο και πρέπει να σπάσει το απόστημα. Αν δεν θέλουμε να το κάνουμε δεν θα γίνει!  Οι πελάτες μου στο Βασιλικό γιατί να υποστούν αυτά που κάνει μια μεμονωμένη ομάδα στο Λαγανά; Κι όμως συνέβη! Άλλωστε τώρα πια ο τρόπος που μεταδίδονται τα νέα είναι διαφορετικός και με το διαδίκτυο γίνεται αστραπιαία. Παλιά ίσως μπορούμε να το κοντρολάρουμε αλλά τώρα δεν μπορεί να γίνει …».

Για τις επαφές των ξενοδόχων με τις αρχές η κ. Βίτσου είπε: «Τώρα πάλι εμείς σπρώχνουμε για να γίνει κάτι.  Οι πολιτικοί μάλλον θέλουν να το κουκουλώσουν παρά να σπάσουν το απόστημα! Τώρα έχουμε μπροστά μας ένα χειμώνα προετοιμασίας και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε την επόμενη χρονιά. Το σκηνικό πρέπει να αλλάξει. Είμαστε άτυχοι γιατί κανένας πολιτικός δεν είχε το σθένος να βοηθήσει αυτό το νησί. Θεωρητικά όλοι θέλουν αλλά χρειάζεται πυγμή για να λύσουν τα προβλήματα». 

Τα στοιχεία

Αναφερόμενη στην κίνηση της τουριστικής σεζόν του 2020 η κ. Βίκυ Βίτσου είπε τα εξής: 

«Τον Ιούλιο μήνα φέτος κινηθήκαμε στο 20 με 25% συγκριτικά με το 2019, τον Αύγουστο φθάσαμε το 35 με 40% και το Σεπτέμβριο  – που είχε τη δυναμική να πάμε στο 50 με 60% –  δεν έγινε λόγω των γεγονότων! 

Μικρή ήταν η κίνηση με τον εσωτερικό τουρισμό, πολλοί έμειναν σε σπίτια γνωστών και λιγότεροι στα ξενοδοχεία. 

Φέτος οι επιχειρηματίες και δη οι ξενοδόχοι δούλεψαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και ίσως αυτό δεν το έχουμε καταλάβει, ή δεν το έχουμε εκτιμήσει, καθώς παλεύαμε με όλα και αυτά που περάσαμε με τον κορονοϊό δεν ήταν εύκολα».

Ένα σχόλιο

  1. You are so correct !
    Why should excessive drinking & street fighting have to be part of tourism!
    This level of tourists & behaviour does not have a place.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *