Κόσμος

B. Πούτιν: “Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας”

Η Ημέρα της Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας έχει μετατραπεί, εξαιτίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ημέρα της κρίσης και της αγωνίας για όσα πρόκειται να πει ο Ρώσος πρόεδρος για την Ουκρανία και τα σχέδιά του.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (09.05.2022) τα πάντα ήταν έτοιμα στην Κόκκινη Πλατεία για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Η οποία γίνεται κάθε χρόνο στη θρυλική πλατεία της Μόσχας, μπροστά από το Κρεμλίνο και τον ναό του Αγίου Βασιλείου, αλλά φέτος εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των όσων περίμενων όλοι ότι θα πει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκτά άλλη σημασία.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέβηκε στο βήμα λίγο αφού ξεκίνησε η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία και επανέλαβε το αφήγημά του περί ρωσοφοβίας και για την επιθυμία της Ουκρανίας να αγοράσει πυρηνικά. Επανέλαβε, επίσης και τις κατηγορίες του για τους δυτικούς, λέγοντας πως η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας. Δεν ανακοίνωσε ούτε τη συντέλεια, ούτε γενικευμένο πόλεμο στην Ουκρανία και γενική επιστράτευση, ούτε τη νίκη της Ρωσίας στο Ντονμπάς. Αναφέρθηκε δε σε προληπτικό πόλεμο, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως θέλουν να εισβάλουν στην Κριμαία.

Η 11λεπτη ομιλία του Πούτιν δεν περιλάμβανε καμία αξιολόγηση για την πρόοδο του πολέμου στην Ουκρανία (σ.σ. είναι στην 75η μέρα του) ούτε κάποια ένδειξη για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση.

«Το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές στα σύνορά μας, ενώ η Δύση δεν ήθελε να εισακούσει τη Ρωσία», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύντομη ομιλία του που ήταν περισσότερο μήνυμα στη Δύση. Και για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (σ.σ. όπως αποκαλεί η Ρωσία τον πόλεμο) στην Ουκρανία ήταν ένα απαραίτητο και χρονικά κατάλληλο μέτρο, η μοναδική σωστή απόφαση».

Ο Ρώσος πρόεδρος επικαλέστηκε τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να παροτρύνει τον στρατό του να νικήσει στην Ουκρανία. Απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί «η επανάληψη της φρίκης ενός νέου παγκόσμιου πολέμου».

«Οι εθελοντές και τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας πολεμούν για την πατρίδα τους», πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια αναφορά που έμμεσα θα μπορούσε και να ερμηνευτεί ως πρόθεση να προσαρτηθεί στη Ρωσία η περιοχή, αν όμως κατακτηθεί.

Απευθύνθηκε απευθείας στους στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς, την οποία η Ρωσία έχει δεσμευθεί να «απελευθερώσει» από το Κίεβο. «Η υπεράσπιση της Πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή», δήλωσε. «Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας».

«Πολεμάτε για την Πατρίδα σας, για το μέλλον της», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας. «Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι επώδυνος για εμάς», δήλωσε. «Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να φροντίσει αυτές τις οικογένειες».

Ο Πούτιν ολοκλήρωσε την ομιλία του φωνάζοντας στους συγκεντρωμένους στρατιώτες: «Για τη Ρωσία, Για τη Νίκη, Ζήτω!».

Εικόνες από την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία 

Φωτογραφίες: Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *