Quantcast

Γνώμες

Ας ξετυλίξουμε λοιπόν το κουβάρι..

Το Δημοτικό Συμβούλιο (σε κάποια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του) μετά από εισήγηση της μειοψηφίας έλαβε απόφαση να προχωρήσει η διαδικασία και ο Δήμος μας να ενταχθεί στο πρόγραμμα του υπουργείου περιβάλλοντος που χρηματοδοτεί την εκπόνηση των «Τοπικών πολεοδομικών σχεδίων».

Εκ πρώτης όψεως αυτό είναι καλό γιατί δίνεται η δυνατότητα στο νησί μας να αξιοποιήσει χρηματοδοτήσεις για ένα τομέα στον οποίο έχει ταλαιπωρηθεί τα μέγιστα, όπως είναι οι πολεοδομικές μελέτες.

Επί του παρόντος δεν θα ασχοληθούμε με το ύφος της συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου γιατί στόχος μας σε αυτή τη φάση είναι τα πολεοδομικά.

Μελετώντας λίγο περισσότερο το θέμα με το εν λόγω πρόγραμμα του υπουργείου έχουμε να παρουσιάσουμε τις ακόλουθες επισημάνσεις για τις οποίες κανένας δεν μίλησε την ώρα της συζήτησης, προφανώς γιατί κανέναν δεν συμφέρει να ανοίξει παλιές πληγές. Οι καινούργιοι εξαιρούνται καθώς δεν γνωρίζουν τα του παρελθόντος, οφείλουν όμως να ενημερωθούν τάχιστα για λόγους που ο καθένας αντιλαμβάνεται, ειδικά αν έχει περάσει τα μύρια όσα με τα σχέδια πόλης…

Τα «Τοπικά πολεοδομικά σχέδια» σχετίζονται με τα ΣΧΟΑΠ και με τις ΟΧΕ. Μπορεί αυτά να φαίνονται κινέζικα στο λαό αλλά οι μηχανικοί και οι πολιτικοί γνωρίζουν.

Εδώ και 15 χρόνια έχει ξεκινήσει μια μελέτη ΣΧΟΑΠ στο Λαγανά και όχι μόνο δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται καταχωνιασμένη σε κάποιο συρτάρι… είναι δε πιθανό τώρα να έχει καταστραφεί από υγρασία, ή από σκόνη, ή από έλλειψη φροντίδας γενικότερα, μπορεί και από τα τρωκτικά… Όσο για την ΟΧΕ, δεν κατάφερε ούτε η προηγούμενη δημοτική αρχή να την φτάσει μέχρι την εξασφάλιση χρηματοδότησης και δημοπράτησης… με την Περιφέρεια Ιονίων νήσων που συνεργαζόταν και την πρώην περιφερειακή αρχή.

Μακάρι να δούμε τώρα νέους γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση των σχεδίων γιατί διαφορετικά θα ετοιμάσουμε μελέτες για τα συρτάρια…

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΞΕΝΟΦΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *