Ελλάδα

Αποκλείονται πρόωρες εκλογές όσο υπάρχει η απειλή πολέμου

Σε απόλυτα ρυθμιστικό παράγοντα για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις έχουν καταστεί πλέον οι λεκτικές και άλλου είδους εντάσεις που συσσωρεύονται τις τελευταίες ημέρες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


΄Οσο δε η κατάσταση εμφανίζει τη σημερινή επιδείνωση δεν υπάρχουν περιθώρια για την σχεδόν βέβαιη διπλή εκλογική αναμέτρηση στη χώρα, που θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 μήνες με υπηρεσιακούς υπουργούς στο πηδάλιο και τους πολιτικούς αρχηγούς να περιοδεύουν από “χωρίο εις χωρίο”.


Το σενάριο των πρόωρων εκλογών προβλέπει ότι αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και με υπηρεσιακούς υπουργούς.


Στο διάστημα αυτό μια ενδεχόμενη κρίση στο Αιγαίο ή στον ΄Εβρο είναι αντικειμενικά δύσκολο να την διαχειριστούν ανώτατοι δικαστικοί όση καλή πρόθεση κι αν διαθέτουν.


Τα μηνύματα που έρχονται τόσο από την Τουρκία όσο και από ορισμένες σημαντικές πρωτεύουσες του κόσμου και φιλτράρονται διαρκώς από την ελληνική κυβέρνηση κάνουν λόγο για ακραία επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο άμεσο μέλλον, μη αποκλειομένου μάλιστα και κάποιου θερμού επεισοδίου σε κάποια βραχονησίδα του Αιγαίου.


Τα εσωτερικά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της Τουρκίας αναζητούν έξοδο στον πλέον προσφιλή για την γειτονική χώρα τόπο και χώρο και η Ελλάδα καλείται να προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο φορτίο προβλημάτων από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο.


Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία θα διεξαχθούν υπό κανονικές συνθήκες εκλογές τον Ιούνιο του 2023.
΄Εως τότε λίγοι πιστεύουν πως θα υπάρξει ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς η αντιπαλότητα με την Ελλάδα λέγεται πως ενισχύει τα εθνικιστικά και λαϊκιστικά στοιχεία των ψηφοφόρων της γείτονος. Υπάρχουν όμως πολλοί στο εξωτερικό που βλέπουν ραγδαίες εξελίξει στην Τουρκία έως το προσεχές Φθινόπωρο με πιθανή μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και εκεί.


Ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για πολλούς λόγους θα έχει από δω και στο εξής την προσοχή του στραμμένη στην Τουρκία και θα αναμένει τις εκεί εξελίξεις προτού αποφασιστεί οτιδήποτε που θα αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.

ermisnewsroom

Ένα σχόλιο

  1. Όταν υπάρχει κρίση δεν γίνονται εκλογές.Νομοτέλεια.
    Δεν εννοώ μόνο τις απειλές της Τουρκίας,αλλά και την οικονομική κρίση.
    Πρέπει να τελειώσει η τετραετία για να μπορέσει απρόσκοπτα η κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις,χωρίς ναχει το μυαλό της στις εκλογικές λίστες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *