Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση είναι αυτό που απασχόλησε τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ζακύνθου το πρωί της περασμένης Δευτέρας και αφορά τον αντισεισμικό έλεγχο στα δημοτικά κτήρια και κυρίως στα σχολεία.
Το ζήτημα της ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών μέσα στα σχολικά κτήρια προέβαλε ως εξαιρετικά μείζον και κατεπείγον μετά τον ισχυρό σεισμό του Οκτωβρίου του 2018 , όπου ευτυχώς οι ζημιές στα σχολεία ήταν μικρές, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία είτε από την Αυτοδιοίκηση αλλά ούτε και από την Πολιτεία και τον αρμόδιο Οργανισμό, για τον έλεγχο των διδακτηρίων ως προς την ασφάλεια τους σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού. Κανένας έλεγχος δεν υπήρξε ούτε για δημοτικά και δημόσια κτήρια που φιλοξενούν καθημερινά δεκάδες πολίτες αλλά και εργαζόμενους.
Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με αφορμή πρόταση που θα υποβάλει ο Δήμος Ζακύνθου στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και πιο συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» με τίτλο «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)»
Την εισήγηση προς την Οικονομική Υπηρεσία έκανε η μηχανικός του Δήμου Ασπασία Σούλη, σημειώνοντας πως η πρόταση που προτίθεται να υποβάλει ο Δήμος αφορά τον προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών κτηρίων. Συγκεκριμένα ένα ποσό της τάξης των περίπου 64.000 Ε αφορά τον έλεγχο στα σχολεία και ένα ακόμη ποσό που αγγίζει τις 14.000 ευρώ θα διατεθεί για ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία και τους μαθητές. Όπως ανέφερε η κ. Σούλη ήδη έχει γίνει μια πρώτη συνεργασία μέσω του ΟΑΣΠ που θα παρέχει αυτό το υλικό, το οποίο περιλαμβάνει έντυπα, αλλά και βαλιτσάκια για τους μαθητές με σφυρίχτρες, γιλέκα, κουτάκι πρώτων βοηθειών κ.α.
Η σχετική πρόσκληση προβλέπει τον σταδιακό έλεγχο των κτηρίων με ολοκλήρωση προγράμματος Πρωτοβάθμιου ή και Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κρίσιμων υποδομών (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις δημαρχεία, μνημεία κτήρια συγκέντρωσης κοινού ) βάσει των προδιαγραφών Ο.Α.Σ.Π. (Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού &Προστασίας)
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τόσο την πρώτη αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας όσο και τον περεταίρω έλεγχο και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν ανά περίπτωση. Πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για να γίνει η επιλογή της ομάδας επισφαλών υποδομών, στις οποίες θα γίνει ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος με στόχο τον προσδιορισμό εκείνων που χρήζουν άμεσα Μελέτης Αποτίμησης Ανασχεδιασμού.
Από το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ προβλέπεται η χρηματοδότηση έργων αντισεισμικής προστασίας που πιθανά θα προκύψουν από τους ελέγχους.
Όπως εξήγησε η κ. Σούλη, στο πρώτο στάδιο προβλέπεται ο έλεγχος, στο δεύτερο η μελέτη που μπορεί να χρειαστεί και στο τρίτο στάδιο η αποκατάσταση που μπορεί να φτάσει σε προϋπολογισμό τις 500.000 ευρώ.
Αν και όπως αποκαλύφθηκε στην Οικονομική Επιτροπή, τα σχολικά κτήρια δεν έχουν ελεγχθεί ενδελεχώς από το 2005, ενώ μετά το 2018 υπήρξαν προβλήματα στην ολοκλήρωση ενός πλήρους αντισεισμικού ελέγχου, ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τα δημοτικά κτήρια που θα υποβληθούν στην πρόταση για έλεγχο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν υπάρχει λόγος να ελεγχθούν καινούργια σχολικά κτήρια ή Παιδικοί Σταθμού και να μην ελεγχθούν άλλες υποδομές του Δήμου όπως τα θέατρα ή τα δημοτικά καταστήματα. Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος αθλητισμού Στ. Κακολύρης έθεσε πολύ πιεστικά το ζήτημα της ένταξης των κερκίδων του δημοτικού γηπέδου, υπογραμμίζοντας πως μόνο το κόστος της μελέτης θα αγγίξει τις 40.000 ευρώ.
Η μηχανικός του Δήμου σημείωσε πως η υπηρεσία συνέταξε την πρόταση θεωρώντας το θέμα των σχολείων και Παιδικών Σταθμών ως προτεραιότητα και επισημαίνοντας ότι ο αντισεισμικός έλεγχος δε γίνεται άπαξ αλλά πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη και σε καινούργια κτήρια. Σημείωσε δε πως η πρόταση του Δήμου για το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει υποβληθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και να έχει προηγηθεί η έγκριση της πρότασης από το Τεχνικό Συμβούλιο του Νομού που θα συνεδριάσει μόνο μια φορά πριν τη λήξη του έτους.
Τελικά η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)» ωστόσο ο ίδιος ο Δήμαρχος θα συνεργαστεί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες για τον οριστικό κατάλογο των δημοτικών κτηρίων που θα πρέπει να ελεγχθούν και θα συμπεριληφθούν στην πρόταση.