Τα αυξημένα περιστατικά κορονοϊού αλλά και γρίπης που καταγράφονται αυτό το διάστημα επισημαίνει ο γιατρός Συγούρος Θεοδόσης ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ για την ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί και ένας επιπλέον λόγος είναι η άφιξη χιλιάδων τουριστών.
«Οι δύο κύριες λοιμώξεις που είχαμε από την αρχή του χειμώνα μέχρι τώρα ήταν ο κορονοϊός και η γρίπη, όμως από τώρα αρχίζουν και ομαλοποιούνται τα πράγματα. Το Μάρτιο είχαμε έξαρση του κορονοϊού αλλά όσο περνούσε ο καιρός τα κρούσματα ήταν και λιγότερα. Ευτυχώς δεν είχαμε βαριά περιστατικά, εκτός από ακραίες περιπτώσεις όπου προσβλήθηκαν άτομα μεγάλης ηλικίας κλπ. Τον Απρίλιο μήνα τα κρούσματα ήταν λιγότερα και όχι τόσο βαριά για να οδηγήσουν στο θάνατο που είναι το καταληκτικό σημείο και δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί» ανέφερε ο γιατρός κάνοντας αναδρομή από την αρχή της άνοιξης.

Τι συνέβη το Πάσχα
Αναφερόμενος αναλυτικά σε όσα έγιναν την εορταστική περίοδο με τα ταξίδια και την άφιξη πλήθους επισκεπτών και στο νησί μας, ο κ. Θεοδόσης είπε: «Το Πάσχα έχουμε έξαρση, ήλθαν στο νησί πολλοί φοιτητές, Ζακυνθινοί που μένουν στην Αθήνα, έγιναν τραπέζια και όλα αυτά χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο. Παρατηρείται λοιπόν αυτή η αύξηση των κρουσμάτων και εκτός από τον κορονοϊό έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης.
Φέτος είχαμε πρωτοφανή αύξηση της γρίπης και αναφέρομαι σε δεκάδες περιστατικά επιβεβαιωμένης γρίπης καθώς γίνονται τεστ για να έχουμε τη διάγνωση. Οι ίδιοι λόγοι που αύξησαν τα κρούσματα του κορονοϊού ήταν αυτοί που αύξησαν και τα κρούσματα της γρίπης».
Για τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύεται ο γιατρός ανέφερε: «Ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να είναι προσεκτικός κι αν παρουσιάσει πυρετό, που είναι το κύριο σύμπτωμα που θα μας θορυβήσει, ειδικά έντονο πυρετό με καταβολή, ρίγη και ξερό βήχα, πρέπει να κάνει άμεσα το τεστ και να επισκεφθεί το γιατρό του. Να κάνει και τα δύο τεστ, για γρίπη και για κορονοϊό γιατί ενδέχεται να είναι το ένα από τα δύο. Όποιος έχει πυρετό αυτό το διάστημα, έχει πάνω από 60% πιθανότητες να έχει γρίπη (αν έχει νοσήσει πρόσφατα από κορονοϊό και έχει αντισώματα) ή κορονοϊό (αν αυτή την τριετία δεν έχει νοσήσει από κορονοϊό ή αν δεν έχει εμβολιαστεί). Το 30% είναι να έχει κάτι άλλο, όπως κάποια εμπύρετη λοίμωξη, καθώς υπάρχουν λοιμώξεις του αναπνευστικού που εμφανίζουν πυρετό. Το τεστ θεωρείται απαραίτητο και μέχρι να βγει η διάγνωση χρειάζεται προσοχή για να μην κολλήσει άλλους».
Η ανοσία και οι μάσκες
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τη δημιουργία ανοσίας, ο κ. Συγούρος είπε ότι «το φυσιολογικό είναι οι άνθρωποι να κυκλοφορούν χωρίς μάσκες και ειδικά μετά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους να εκτίθενται σε διάφοτους παράγοντες για να έχουν το ερέθισμα και ο ίδιος ο οργανισμός να αναπτύξει την ανοσιακή απάντηση που χρειάζεται. Επίσης έρχεται στη συνέχεια η επιστήμη με τα εμβόλια. Η ενεργητική και η παθητική ανοσία μας οπλίζουν για να επιβιώσουμε και να συνυπάρχουμε στον πλανήτη.Το φυσιολογικό λοιπόν δεν είναι οι μάσκες που λειτούργησαν στην αρχή της πανδημίας για να μας προστατέψουν από τον τόσο μολυσματικό ιό, τον κορονοϊό που σκότωσε εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε όλο τον πλανήτη».
Αναφορικά με τα μέτρα στην αρχή της πανδημίας ο κ. Θεοδόσης σημείωσε: «Τότε ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο που αν δεν το λαμβάναμε, θα είχαμε πενταπλάσια και οκταπλάσια θύματα. Αν δηλαδή μέχρι τώρα έχουμε χάσει 30 εκατομμύρια συνανθρώπους μας, θα μπορούσε να είχαμε χάσει πολύ περισσότερους. Τα μέτρα μπορεί να φάνηκαν στην αρχή υπερβολικά αλλά καλώς τα πήραμε. Το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού ήταν πολύ σκληρό, ήταν καταστροφικό για τον άνθρωπο. Αν συγκρίνουμε το πρώτο στέλεχος με αυτό που είναι σήμερα, είναι η ημέρα με τη νύχτα. Τώρα ο ιός είναι εξασθενημένος, η μολυσματικότητά του είναι η ίδια και η εξάπλωση πολύ μεγάλη αλλά δεν προκαλεί βαριά νόσηση».
Οι παραλλαγές
Ο γιατρός αναφέρθηκε στην πορεία των μεταλλάξεων του κορονοϊού και είπε: «Ευτυχώς που τα πράγματα εξελίσσονται έτσι και με την υποπαραλλαγή ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ που τώρα υπερισχύει στο δυτικό κόσμο.
Ο κορονοϊός θα έχει ακόμα πολλές μεταλλάξεις. Τώρα αριθμούμε πάνω από 40 και ειδικά της ΟΜΙΚΡΟΝ. Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ δεν έχει ιδιαίτερες διαφορές από τις άλλες υποπαραλλαγές και είναι ισχυρά μολυσματική παραλλαγή. Το μόνο σύμπτωμα που δεν υπήρχε στις προηγούμενες περιπτώσεις είναι ότι δημιουργεί προβλήματα στο γαστρεντερικό (ναυτία, εμέτους, διάρροιες. κλπ). Οι πιο παλιές υποπαραλλαγές είχαν συμπτώματα κυρίως στο αναπνευστικό (ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο, ξηρό βήχα, πυρετό κλπ). Τον επιστημονικό κόσμο δεν τον φοβίζει η νέα παραλλαγή καθώς τα εμβόλια καλύπτουν με την ανοσία που δημιουργούν. Ειδικά αυτοί που έχουν κάνει και το επικαιροποιημένο εμβόλιο ή έχουν νοσήσει, είναι καλυμμένοι και έχουν αντισώματα μέχρι το φθινόπωρο».
Τα μέτρα
Για τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από την αρχή της πανδημίας στα κράτη ο κ. Θεοδόσης είπε ότι «το πιο πετυχημένο ήταν αυτό που εφαρμόστηκε στη χώρα μας γιατί είδαμε πως πρόκιται για ένα ιό με υψηλή νοσηρότητα και πολύ υψηλή θνητότητα. Αν δεν είχαμε λάβει τόσο ισχυρά μέτρα θα είχαμε πολλούς θανάτους. Ξεθαρέψαμε όταν είδαμε ότι ο ιός έγινε λιγότερο επικίνδυνος από το αρχικό στέλεχος και όταν βγήκαν τα εμβόλια που ήταν τεράστιο όπλο σε συνδυασμό με τα μέτρα.
Φτάσαμε λοιπόν σήμερα να έχουμε χτίσει την ανοσία και να έχουμε επιβιώσει, οι περισσότεροι από εμάς. Αλλιώς θα είχαμε εκατόμβες νεκρών».
Ο τουρισμός
Για την τουριστική περίοδο που ξεκίνησε ο κ. Θεοδόσης είπε ότι τώρα θα γίνει ένα ανακάτωμα με την έλευση τουριστών από όλα τα σημεία του πλανήτη. «Σε κανένα αεροδρόμιο δεν υπάρχουν μέτρα, ο κόσμος κινείται χωρίς έλεγχο και μπορεί να έλθει ο οποιοσδήποτε από οπουδήποτε. Δεν γίνονται τεστ ούτε θερμομετρήσεις. Μπορεί να έλθουν εδώ άτομα με κορονοϊό ή με κάποια άλλη λοίμωξη. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μάσκες δεν χρησιμοποιούμε τώρα αλλά μπορούμε να αποφύγουμε τις πολύ στενές επαφές. Δεν φοβόμαστε τον κορονοϊό αλλά να προσέχουμε για τους γύρω μας» κατέληξε ο κ. Θεοδόσης Συγούρος.