ΡEΠOΡTAZ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΞΕΝΟΦΟΥ

Κάθε μέρα που περνά μεγαλώνουν οι αντιδράσεις στα νησιά του Ιονίου για τις ενέργειες που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να «πατήσει πόδι» το δημόσιο στις ιδιωτικές δασικές εκτάσεις. Χθες το πρωί δόθηκε συνέντευξη τύπου από το Δικηγορικό Σύλλογο Ζακύνθου στα γραφεία του στο Δικαστήριο και εκεί εκτός από τα μέσα ενημέρωσης ήταν και εκπρόσωποι φορέων όπως και κάτοικοι.
Μεταξύ άλλων ανέφεραν πως οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματικές και στοχεύουν να υφαρπάξουν την περιουσία των ανθρώπων. Αιτιολόγησαν αυτή την κριτική λέγοντας ότι αναγκάζουν τον κόσμο να προβεί σε ενέργειες που είναι χρονοβόρες και κοστοβόρες αφού οι ιδιοκτήτες των δασών πρέπει να πάνε στα Δικαστήρια για να αποδείξουν ότι η περιουσία τους είναι δική τους. Επίσης σημείωσαν ότι ο νόμος που πέρασε δεν αναφέρεται πουθενά στη χρησικτησία.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς αναφέρθηκε στο τεκμήριο κυριότητας που έχουν οι ιδιώτες στα νησιά του Ιονίου, καθώς μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα δεν υπήρχαν δημόσιες εκτάσεις για να μεταβιβαστούν στο ελληνικό κράτος.
Από το 2021 ο Γ. Γραμματέας Δασών έστειλε στους Δασάρχες μία εγκύκλιο με την οποία οι δασικοί χάρτες πέρασαν στο Κτηματολόγιο και στα 3 από τα 4 νησιά (Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λευκάδα) οι δασικές εκτάσεις φέρονται πλέον ότι ανήκουν στο Δημόσιο. Στην Κέρκυρα ακόμα δεν έχει προχωρήσει γιατί δεν έχει Κτηματολόγιο. Η Ζάκυνθος ενδεχομένως αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς η σεισμοπυρκαγιά του 1953 κατέστρεψε το Υποθηκοφυλακείο και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δασών δεν έχουν συμβόλαια. «Κατέλυσαν τη μη ύπαρξη τεκμηρίου υπέρ του δημοσίου κι αυτό δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό» είπε ο κ. Γιατράς.
Ακολούθως μίλησε ο κ. Σπύρος Καλογερίας από το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου και υπενθύμισε πως για συγκεκριμένους νομικούς και ιστορικούς λόγους δεν υπήρξε ποτέ ιδιοκτησία του Δημοσίου στα Επτάνησα μετά την Ένωση με την Ελλάδα.
«Το Δημόσιο δεν έχει τεκμήριο κυριότητας στα Επτάνησα και τώρα έρχονται να το καταργήσουν αυτό δια της πλαγίας οδού. Επίσης καταργούν τη χρησικτησία που υπάρχει από το ρωμαϊκό δίκαιο» ανέφερε ο κ. Καλογερίας που σημείωσε πως «με την πρώτη ανάρτηση του Κτηματολογίου τα 200 χιλιάδες δασικά στρέμματα στη Ζάκυνθο θα περάσουν στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου και θα χρειαστεί μία ατέρμονα διαδικασία δικαστικών διενέξεων ανάμεσα στους ιδιώτες και το κράτος. Γι’ αυτό ζητάμε να ανακληθούν όλα πριν από την 1η ανάρτηση κι ακόμα να δοθεί χρόνος για τους κατοίκους του εξωτερικού. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση».

Ο δικηγόρος Γεράσιμος Μπετίνης αναφέρθηκε σε αντισυνταγματική ρύθμιση που προσκρούει στο άρθρο 17 του συντάγματος και σημείωσε πως και το δημόσιο πρέπει να έχει νόμιμο τρόπο κτήσης. Αναφέρθηκε ακόμα στις ευθύνες της δημοτικής αρχής που δεν συνέστησε νομική επιτροπή για την διεκδίκηση της επιχώριας περιουσίας. «Αν δεν έχει δικαίωμα, πώς προβάλλει δικαίωμα το δημόσιο; Το τεκμήριο κυριότητας δεν ισχύει, όχι επειδή μας έκαναν χάρη, αλλά γιατί δεν μπορούσε το δημόσιο να επικαλεστεί τίτλο» συμπλήρωσε ο κ. Μπετίνης κάνοντας λόγο για απαράδεκτα πράγματα. Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν είναι πώς και γιατί οι Βουλευτές των Ιονίων νήσων ψήφισαν το συγκεκριμένο νόμο κι αν αυτό το έκαναν από άγνοια.
Στη διάρκεια της ενημέρωσης από το Δικηγορικό Σύλλογο Ζακύνθου έγινε γνωστό ότι λειτουργεί ένα ακόμα όργανο, το Συμβούλιο Δασών, το οποίο διευθετεί τα θέματα με τις ιδιοκτησίες αλλά δεν έχει πρόεδρο που να είναι δικαστικός.
Ο κ. Μπετίνης μίλησε για εμπαιγμό του ζακυνθινού λαού και είπε πως τώρα ανοίγει ο ασκός του Αιόλου με τα δικαστήρια. Ο Γιάννης Σπίνος από το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου είπε πως δεν ισχύουν αυτά που δηλώνει δημόσια ο βουλευτής Ζακύνθου και κάλεσε τους συμπολίτες μας να συμβουλευτούν τους δικηγόρους τους.
Μετά μίλησαν οι εκπρόσωποι των φορεών και πρώτα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ιάκωβος Κονταράτος που είπε ότι ο νέος νόμος φέρνει ανατροπές και δεν κάνει κανένα καλό, γι’ αυτό ζήτησε την ανάκληση του συγκεκριμένου άρθρου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Νίκος Τσουκαλάς είπε ότι το “αθηνοκεντρικό κράτος είναι μακριά από τις ανάγκες του λαού” και ζήτησε κινητοποίηση από τα κόμματα και τις αρχές τώρα που είναι προεκλογική περίοδος.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Γιώργος Μοθωναίος είπε ότι το κράτος με αυτές τις ενέργειες θέλει να κλείσει έντεχνα το ζήτημα της χρησικτησίας κι ακόμα ότι το δημόσιο θέλει να προκαταβάλλει καταστάσεις.
Τέλος ζήτησαν το λόγο πολίτες που ήταν στην αίθουσα και έκαναν ερωτήσεις, ενώ λίγο αργότερα η ομάδα των δικηγόρων πήγε στο Πνευματικό Κέντρο που συνεδρίασε για το ίδιο θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο.