Ζάκυνθος

Ανασφάλεια για τις εξελίξεις από την τουριστική αγορά της Μ. Βρετανίας

Το ενδεχόμενο να μην ταξιδέψουν στο νησί μας για διακοπές φέτος ο Βρετανοί άφησε ανοιχτό μιλώντας στον –Ε- ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων Γιώργος Μάργαρης ο οποίος άφησε ένα μικρό παράθυρο επειδή πλέον η Ζάκυνθος είναι «πράσινος προορισμός».

Ο κ. Μάργαρης ανέφερε ότι τα περισσότερα καταλύματα στην Αγγλία έχουν κρατήσεις από τους ομοεθνείς τους κι ακόμα είπε ότι εμείς πρέπει να στοχεύσουμε άμεσα σε νέους και διαφορετικούς προορισμούς.

Για το κλίμα που επικρατεί ο κ. Μάργαρης σημείωσε: ««Βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση, υπάρχει ανασφάλεια, προσμονή και μεγάλη αναμονή, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις για την άρση ή όχι των περιορισμών που τρέχουν ήδη μέχρι τις 19 Ιουλίου στην Αγγλία. Περιμένουμε να δούμε αν θα επιτραπούν οι πτήσεις από τις 19 Ιουλίου και μετά. Τώρα που γίναμε «πράσινος προορισμός» έχουμε μια μικρή ελπίδα μήπως εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται από τις αεροπορικές εταιρίες και τους τουρ οπερέιτορς γίνει λίγο νωρίτερα από τις 19/7. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να μην έρθουν και καθόλου τουρίστες από τη Μ. Βρετανία. Όπως αποφάσισαν κάποιοι tour operators να σταματήσουν τις πτήσεις τους στις τρίτες χώρες, κανείς δεν ξέρει αν θα αποφασίσουν να κάνουν το ίδιο και με την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι θα αποκλειστούν εντελώς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι δεν θα κοπούν και οι δεσμοί με την Ευρώπη. Οι tour operators έχουν μεγάλα προγράμματα στην Ελλάδα».

Για την εικόνα που έχει αναφορικά με τη Μ. Βρετανία ο κ.Μάργαρης είπε: «Η Αγγλία ουσιαστικά είναι κλειστή δεν πηγαίνουν πουθενά οι Βρετανοί. Δεν υπάρχουν ταξίδια καθόλου. Και βέβαια ανησυχούν, περιμένουν ότι θα υπάρχουν περίπου 200.000 άνεργοι στην άμεση τουριστική βιομηχανία. Περιμένουν ότι οικονομικά θα έχουν πολύ άσχημα αποτελέσματα και γι’ αυτό έχει αρχίσει και η πίεση. Εκεί υπάρχει το υγειονομικό και ο πρωθυπουργός με τον υπουργό  υγείας θέλουν να παρατείνουν την καραντίνα και ο υπουργός μεταφορών ο οποίος πιέζει να γίνει άρση των περιορισμών και υπάρχουν και τα οικονομικά – πολιτικά  παιχνίδια. Και δεν μιλάμε μόνο για τον εξερχόμενο τουρισμό αλλά και για τον εισερχόμενο γιατί η αλήθεια είναι ότι χάνουν και έσοδα, διότι επισκέπτες που ταξιδεύουν στο Λονδίνο, χάνονται δεν πηγαίνουν πια εκεί.

Υπάρχει ένα κλίμα φοβίας στους Βρετανούς, δεν κλείνουν διακοπές γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα, όπως έγινε με την Πορτογαλία. Ήδη έχουν αρχίσει οι Βρετανοί να προγραμματίζουν τις διακοπές τους για το 2022. Έχουν αναβάλει τόσες φορές τις διακοπές τους που σκέφτονται πλέον για την επόμενη χρονιά. Όλα τα Bed & Breakfast  κα α παραδοσιακά καταλύματα στην Αγγλία είναι όλα κλεισμένα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει πως έχουν αποφασίσει να κάνουν διακοπές στον τόπο τους.  Έρευνα έδειξε ότι ένας στους δέκα επιθυμεί να κάνει διακαώς φέτος διακοπές, άρα το ποσοστό αυτών που θα μετακινηθούν και θα κάνουν φέτος διακοπές είναι μικρότερο και συνεχώς μειώνεται».

Για τη στροφή σε διαφορετικές αγορές ο κ. Μάργαρης είπε: Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να στοχεύσουμε και σε άλλες αγορές. Δεν είναι εύκολο στα καλά καθούμενα να πεις ότι θα προσεγγίσουμε τώρα Γερμανούς ή άλλες αγορές. Αλλά μια στοχευμένη διαφήμιση μπορεί να γίνει για να προσελκύσουμε πιο πολύ κόσμο. Άλλες χώρες έχουν από παλιότερα σχέσεις με άλλες αγορές που λειτουργούν, τώρα εμείς πρέπει λίγο να καλύψουμε το κενό, μήπως έχουμε περισσότερους Βαλκάνιους, Ιταλούς και Γερμανούς.

Γίνεται προσπάθεια να έλθουν Γερμανοί αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι σημαντική η πτήση που μπήκε από τη Lufthansa και ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να διπλασιαστούν και να τριπλασιαστούν.

Τώρα δεν θα κάνουν μεγάλα ανοίγματα. Με τη περίοδο κρίσης που είχαμε αυτά τα δύο χρόνια να κοιτάξουν να κρατήσουν τα σλοτ, τους προορισμούς και μετά θα αρχίσουν να υπολογίζουν σε καινούριες αγορές. Ακυρώσεις για τον Ιούλιο υπάρχουν πολλές και ειδικά για το πρώτο δεκαήμερο και από τη Μ. Βρετανία.

Οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν πότε θα ανοίξουν και οι εργαζόμενοι περιμένουν. ‘Εχουμε αναβολές συνεχώς και αυτό χρειάζεται διαχείριση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *