Κοινωνία

Ανάσα για τους αγρότες: Δόθηκε παράταση για το ΟΣΔΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου

Παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους παραγωγούς για να καταθέσουν τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης.  Η παράταση ήταν απολύτως αναγκαία καθώς φέτος υπήρξαν αλλαγές στη διαδικασία και οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες.

Σημειώνεται πως δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η πληροφορία έχει διαρρεύσει ατύπως. Η παράταση είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022.

Οι χιλιάδες παραγωγοί που λαμβάνουν τις επιδοτήσεις και στο νησί μας, πρέπει να τακτοποιήσουν την κατάθεση των αιτήσεων και ήδη στα γραφεία του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου στο Λυκούδι υπάρχει σχετική προσέλευση.

Μέχρι τώρα μερικές δεκάδες αγρότες έχουν κάνει τη διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων μέσω του Συνεταιρισμού αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμα που δεν έχουν τακτοποιήσει το θέμα, ενώ υπάρχει συνολικότερο ζήτημα με τις μεταβιβάσεις. Οι αγρότες οι οποίοι πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης αλλά έχουν μεταβολές, δεν εμπίπτουν στην ίδια διαδικασία με τους υπόλοιπους. Τα ΚΥΔ αναμένουν οδηγίες οι οποίες δεν έχουν δοθεί ακόμα.

Η χρονιά φέτος είναι δύσκολη και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για να ολοκληρωθεί το ΟΣΔΕ που συνδέεται με τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις αιτήσεις ηλεκτρονικά και μόνοι τους.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωσε πρόσφατα για τα εξής: Στην οριστική υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ των δικαιούχων στο κυβερνητικό νέφος (gov.gr) για την λήψη των άμεσων επιδοτήσεων μπορούν να προχωρήσουν οι ίδιοι οι δικαιούχοι, καθώς και περισσότερα από 490 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η μεταφορά της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο κυβερνητικό νέφος, πέραν από την μείωση του κόστους, συνοδεύεται με μια σειρά από ενέργειες θεσμικής ενδυνάμωσης της θέσης και του ρόλου του ΟΠΕΚΕΠΕ ενόψει της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την επόμενη περίοδο.

Κατόπιν σχετικής συμφωνίας των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποκτά απευθείας πρόσβαση στους πλέον πρόσφατους ορθοφωτοχάρτες του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται τόσο η εργασία των ΚΥΔ να συλλέξουν ορθές αιτήσεις, όσο και η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ για την διεξαγωγή καθολικών συνεχών προληπτικών ελέγχων (οι οποίοι προβλέπονται στην νέα ΚΑΠ) για την διασφάλιση της δίκαιης και σύννομης κατανομής των κοινοτικών πόρων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαλειτουργεί με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να εφαρμόσει απρόσκοπτα τους απαραίτητους ελέγχους, όπως αυτοί περιγράφονται στις σχετικές εγκυκλίους του Οργανισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *