Κοινωνία

Αν και φτάνουμε μέσα Ιουλίου: Ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί η δακοκτονία

Αν και διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, το πρόγραμμα της δακοκτονίας στα ελαιόδεντρα  της Ζακύνθου που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Περιφέρειας ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, καταγράφοντας ένα ακόμη  «ρεκόρ» καθυστερήσεων που βάζει αναχώματα στην αποτελεσματικότητα του τόσο σημαντικού για την πορεία και το μέλλον της καλλιέργειας προγράμματος.

Ήδη εξαιτίας των περσινών αστοχιών πολλές κοινότητες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του 2020 δε θέλησαν να συμμετέχουν στο φετινό, με τους Προέδρους των συγκεκριμένων κοινοτήτων να μετρούν δεκάδες παράπονα από τους παραγωγούς όχι μόνο για τις καθυστερήσεις αλλά και για τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος. Το γεγονός ότι κατά την παραγωγή του λαδιού στα ελαιοτριβεία , οι αγρότες έπρεπε να καταβάλουν το τέλος για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, δημιούργησε επίσης ερωτηματικά και ενστάσεις.

Σε ότι αφορά το φετινό πρόγραμμα, οι διαδικασίες για το οποίο ξεκίνησαν τον περασμένο Φλεβάρη με την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο διαγωνισμός αν και βρίσκεται στο τελικό στάδιο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρόσφατα μάλιστα δημοσιεύτηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή του ιδιώτη γεωπόνου που θα αναλάβει τον συντονισμό του προγράμματος στη Ζάκυνθο.

Το θετικό πάντως είναι πως φέτος ο διαγωνισμός θα αναδείξει ανάδοχο που θα αναλάβει το πρόγραμμα σε βάθος τριετίας και έτσι υπάρχει η προοπτική το 2022 και το 2023, εφόσον ο ανάδοχος θα υπάρχει ήδη, να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.

Η διενέργεια  του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχων του προγράμματος εφαρμογής δολωματικής δακοκτονίας για τα επόμενα τρία χρόνια (2021-2023) καθώς και η κατανομή του συνολικού εκχωρημένου από το υπουργείο Εσωτερικών ποσού ύψους 855.000 ευρώ με ΦΠΑ ανα έτος (2.565.000 ευρω στην τριετία) αποφασίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη από το Περιφερειακό Συμβούλιο και μάλιστα ομόφωνα,  ενώ οι δημοτικές ενότητες της Ζακύνθου που δήλωσαν συμμετοχή ήταν  οι Αγ. Πάντες, Γαλάρο, Κ. Γερακάρι, Κυψέλη, Λαγκαδάκια, Σαρακινάδο και Φιολίτι. Κοινότητες που συμμετείχαν το 2020 δεν ήθελαν να συμμετέχουν φέτος, ενώ ένα ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι αν θα υπάρχει δυνατότητα να ενταχθούν νέες κοινότητες τα επόμενα δύο χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *