Κοινωνία

Αν. Αντίοχος: H συρρίκωνση του τουρισμού έφερε μείωση στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων τουρισμού

Η κατακόρυφη κάμψη  της τουριστικής κίνησης  έφερε και μεγάλη μείωση στην κατανάλωση των αγροτικών προϊόντων που εμπορεύεται ο ΕΑΣΖ σε τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού και  την σοβαρή αυτή κατάσταση ανέδειξε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού Αντώνης Αντίοχος Μπαλιακράς .

Μπορεί να έχουμε ακόμη πολλά χιλιόμετρα να διανύσουμε για να φτάσουμε στο επίπεδο άλλων περιοχών της Ελλάδας σε σχέση με την αξιοποίηση των αγροτικών τους προϊόντων, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κρήτης, ωστόσο η φετινή καλοκαιρινή περίοδος απέδειξε πως οι τουριστικές επιχειρήσεις  όπως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια  αποτελούσαν μια σοβαρή αγορά για το κρασί και το λάδι που παράγουν οι αγρότες του νησιού και διέθεταν μέσω της Ένωσης.

Με αφορμή και την συνάντηση που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες στα γραφεία του Συνεταιρισμού, ανάμεσα στην Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, ο κ. Αντίοχος σημείωσε πως κοινή προσπάθεια παραμένει η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, ώστε τα προϊόντα της Ζακύνθου να έχουν εξασφαλισμένη αγορά, αλλά και να διαφημίζονται στους τουρίστες του εξωτερικού.

Στην ίδια συνάντηση έγινε μια αναλυτική συζήτηση και για το θέμα του σταφιδεργοστασίου, καθώς επιδίωξη του Συνεταιρισμού είναι μελλοντικά η μεταφορά των εγκαταστάσεων για την σταφίδα στο χώρο του οινοποιείου, προκειμένου εκεί να λειτουργεί μια  σύγχρονη ολοκληρωμένη μονάδα τυποποίησης. Η δαπάνη αυτού του σοβαρού έργου θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα LEADER και τα στελέχη της ΕΑΣΖ ζήτησαν από την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα την συνδρομή της για την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος.

«Ήταν τιμητική η επίσκεψη της Περιφερειάρχη και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα του Συνεταιρισμού. Δεσμεύτηκε να παρέμβει για αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίαρχα και είναι το πάντρεμα του τουρισμού με την αγροτική οικονομία» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως είναι μοναδική ευκαιρία για το νησί μια ζακυνθινή Περιφερειάρχης.

Αναφορά από τον Πρόεδρο της ΕΑΣΖ έγινε και στο πολύ σοβαρό ζήτημα της αξιοποίησης του κρασιού που παραμένει αδιάθετο στις δεξαμενές , καθώς οι προσπάθειες για ένταξη στο πρόγραμμα απόσταξης που προκήρυξε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν κατέστη δυνατή.

«Δυστυχώς πολλοί αγρότες δεν έχουν πιστοποιητικό καλλιέργειας για τα σταφύλια και τους αμπελώνες τους. Αυτή η εκκρεμότητα θα πρέπει να λήξει. Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για να πουλήσουμε κάποιο κρασί, έστω και με χαμηλή τιμή» ανέφερε ο κ. Αντίοχος.

Τέλος, ο κ. Αντίοχος σχολίασε και την παραίτηση του κ. Ανδρωνά από το διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού, εκφράζοντας την λύπη του και λέγοντας πως ο κ. Ανδρωνάς τόσο από τη θέση της συμπολίτευσης όσο και από τη θέση της αντιπολίτευσης έδρασε προς όφελος της Ένωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *