Ελλάδα

Αλ. Τσίπρας: . Στο δικαστήριο οδηγούνται επτά πρόσωπα και μεταξύ αυτών δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας

Θέση για το θέμα της παρακολούθησης Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ και τη σχέση της υπόθεσης με το οικονομικό έγκλημα στο ναυάγιο πήρε σήμερα Κυριακή κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις παρακολουθήσεις και γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει επισκεφθεί την ΠτΔ για να μιλήσει για το θέμα απάντησε:

«Μιλάμε για μια αντιδημοκρατική εκτροπή που δεν έχουμε ξαναδεί από τη Μεταπολίτευση και μετά. Σε καμία ευνομούμενη δημοκρατία ο πρωθυπουργός δεν θα είχε μείνει στη θέση του έχοντας πιαστεί ότι παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους. Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε, μετά τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σπίρτζη με το ίδιο παράνομο λογισμικό, μετά από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να ρίχνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Μιλάμε για πολιτική δειλία. Αν εξαιρέσεις βαρυσήμαντες παρεμβάσεις σημαντικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι δυνατόν η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ να αποδέχεται την εκτροπή. Το σκάνδαλο Μητσοτάκη είναι σκάνδαλο Νέας Δημοκρατίας. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε παραίτηση Μητσοτάκη και αντικατάσταση από την πλειοψηφία. Εμένα αυτό δεν θα με συνέφερε. Έχω κάθε λόγο να πάω σε εκλογές με αντίπαλο τον κ. Μητσοτάκη και όσα τον βαραίνουν», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θέλω να ταυτίσω τη Νέα Δημοκρατία με τέτοια ζητήματα. Δεν είχαμε άλλωστε τέτοια προβλήματα μετά τη Μεταπολίτευση. Μου λέτε γιατί δεν πάω στην ΠτΔ. Τι να θέσω στην ΠτΔ; Να παραιτήσει τον πρωθυπουργό; Δεν είναι η ιδιότητά της αυτή. Αυτό που περιμένω είναι μια δημόσια τοποθέτηση. Για το απόρρητο, για τη λειτουργία της ΕΥΠ, για τον εξευτελισμό της δημοκρατικής λογοδοσίας και ευθύνης», πρόσθεσε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση όσα το γράμμα του νόμου ορίζει. Ήταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση εθνικής κυριαρχίας και την αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος. Ως πρωθυπουργός είχα θεσμική σχέση με τον διοικητή και τη λειτουργία της ΕΥΠ. Δεν ήταν υπό την πολιτική ευθύνη του υπουργού, ανήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο διοικητής ως όφειλε για κρίσιμα θέματα με ενημέρωνε. Η ΕΥΠ αποφάσισε για λόγους που είχαν να κάνουν με υπόθεση οικονομικού εγκλήματος να διευρύνει την έρευνα συμπεριλαμβάνοντας στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι υπουργούς. Εγώ δεν έδωσα καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Είχε δοθεί από τους αρμόδιους παράγοντες της ΕΥΠ σε συνεργασία με δυο εισαγγελικούς λειτουργούς», απάντησε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για τις παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχαμε την κακιά συνήθεια να μην λειτουργούμε χωρίς την άδεια εισαγγελικών αρχών, να στέλνουμε το υλικό στη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης. Στο δικαστήριο οδηγούνται επτά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας. Αυτό κάτι λέει. Ότι ορθώς δεν ενοχλήθηκα από τις αρχές του 2016 και μετά. Είχα δώσει εντολή να δοθούν τα στοιχεία και στην επόμενη διοίκηση. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης, ενημερωνόταν από τον κ. Ρουμπάτη. Όταν έγινε αλλαγή κυβέρνησης, υπήρξε συνέχεια του κράτους. Ο κ. Ρουμπάτης δεν αρνήθηκε να ενημερώσει και να παραδώσει, όπως δεν παρέλαβα εγώ από κανέναν πρωθυπουργό αν θυμάστε. Μάλιστα κάθισε και 1,5 μήνα για να παραδώσει όλους τους φακέλους στον κ. Μητσοτάκη. Όλα αυτά είναι γνωστά από το 2020. Ας μην προσπαθούν να δημιουργήσουν συμψηφισμούς. Είναι συγκρίσεις μέρα με τη νύχτα σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

«Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν. Είμαι απόλυτα σαφής. Δεν παρακολουθούσα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν. Η ΕΥΠ για λόγους που έκρινε, με συνδρομή εισαγγελέα, έκρινε ότι έπρεπε να συμπεριλάβει στελέχη που ήταν στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Για σκεφτείτε, τι θα λέγατε σήμερα αν εγώ τότε είχα παρέμβει για να αποκλειστούν από την έρευνα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι φίλοι μου; Έπραξα αυτό που έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που τιμά τον όρκο του στο Σύνταγμα και τους νόμους», απάντησε σε παρόμοια ερώτηση για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας: «Οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ απάντησαν και κατέθεσαν στην επιτροπή. Ο κ. Δεμίρης γιατί έχει το στόμα του κλειστό; Ο κ. Κοντολέων γιατί έχει το στόμα του κλειστό; Ποιος λοιπόν οφείλει εξηγήσεις; Στο κοινοβούλιο ζήτησα να υπάρξει εξεταστική επιτροπή για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συγκρίνονται αυτές οι απόλυτα θεσμικές κινήσεις με όσα έκανε ο κ. Μητσοτάκης, που πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί. Είναι θράσος και δειλία ταυτόχρονα. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια, αυτό που είναι κρίσιμο και πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η προσπάθεια συμψηφισμού αποδεικνύει την ενοχή του κ. Μητσοτάκη. Δεν προσπαθεί να πείσει ότι είναι αθώος. Προσπαθεί να πει ότι είναι ίδιοι όλοι. Βέβαια είναι κατάντια αυτό ε; Οι άριστοι να είναι το ίδιο με τους κατσαπλιάδες. Είναι κατάντια του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *