Οικονομία

ΑΛ. ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπό επεξεργασία το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για επιχειρήσεις

Απαντήσεις για το πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων της ΠΙΝ, αλλά και τις δικές του εκτιμήσεις για την τουριστική περίοδο που βρίσκεται προ των πυλών έδωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας  Αλ. Αλεξάκης, σημειώνοντας πως βλέπει έναρξη της νέας σεζόν από τον Ιούνιο. 

Με αφορμή την συζήτηση που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, ο επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης τόνισε πως η δημιουργία φορέων διαχείρισης εμβληματικών προορισμών στα νησιά, που θα έχουν σαν στόχο και την προώθηση των επενδύσεων, ήταν μια πρόταση που ήδη είχε διατυπώσει ο συνδυασμός του οποίου είναι επικεφαλής.

Τον Ιούνιο η έναρξη της σεζόν για τα Ιόνια

«Επειδή πολλοί ισχυρίζονται πως τα χρήματα του προγράμματος διατέθηκαν στους ‘μεγάλους’ πρέπει να πω ότι στα Επτάνησα υπάρχουν ελάχιστες  μεγάλες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις  είναι  κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες. Οι αντιδράσεις που εκφράζονται από συλλογικά όργανα είναι απολύτως κατανοητές μια που μιλάμε σε επιχειρήσεις που δοκιμάζονται και κινδυνεύουν ακόμη και να κλείσουν . Το γνωρίζουμε γιατί ζούμε στην κοινωνία. Πρέπει όμως να γίνει σαφές και αυτό το γνωρίζουν όσοι έχουν εμπλακεί με προγράμματα ΕΣΠΑ πως τα ευρωπαϊκά  κονδύλια δεν μπορεί μια Κυβέρνηση ή μια αυτοδιοίκηση να τα διαθέσει με τον τρόπο που θα ήθελε. Βιώνουμε συνθήκες πολέμου και η στήριξη για να μείνουν οι επιχειρήσεις όρθιες πρέπει να έρθει από την Κυβέρνηση . Η Αυτοδιοίκηση λειτουργεί συμπληρωματικά» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης συμπληρώνοντας πως η ΠΙΝ έδωσε ένα βοήθημα, το οποίο λειτούργησε σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

Το πλαίσιο αυτό αφορούσε τον τρόπο που εφαρμόστηκε το αντίστοιχο πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια για την υλοποίησή του.

 Οι φορείς σε εμβληματικές περιοχές ανοίγουν το δρόμο για τις επενδύσεις 

«Κατ΄εμέ το δομικό πρόβλημα ήταν ότι στηριχθήκαμε στο πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας ενώ είχαμε ένα συγκεκριμένο ποσό να διαθέσουμε. Αξιοποιήσαμε όσα χρήματα ήταν διαθέσιμα για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς πως υπήρχαν παραπάνω χρήματα και δε δόθηκαν.

Ο κ. Αλεξάκης σημείωσε πως η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δεν υπήρξε με ευθύνη της ΠΙΝ ή της Διαχειριστικής Αρχής αλλά λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών. Για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, ύψους 16 εκατομμυρίων, ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια για να κατευθυνθούν σε όσους έμειναν εκτός από το πρώτο πρόγραμμα, ωστόσο το εγχείρημα είναι δύσκολο.

«Έχουμε στείλει ένα εμπεριστατωμένο αίτημα και αναμένουμε απάντηση» δήλωσε ο κ.Αλεξάκης συμπληρώνοντας πως γίνονται συζητήσεις για το πώς θα αξιοποιηθούν καλύτερα τα επιπλέον 16 εκατομμύρια ώστε να τα αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

«Αυτό που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι πως η ΠΙΝ θα διαθέσει στις επιχειρήσεις 30 εκατομμύρια ευρώ και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να ακυρώνουμε» τόνισε.

Καθυστερεί η έναρξη της σεζόν 

Μιλώντας για την έναρξη της τουριστικής σεζόν ο κ. Αλεξάκης σημείωσε πως σίγουρα δε θα είναι η 15η Μαΐου, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να υπάρχει αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας που είναι αναγκαίο για την αγορά. 

«Το καλοκαίρι δε φαίνεται να είναι καλό αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχει μεγάλη επιθυμία για ταξίδια στην Ελλάδα και τα Ιόνια. Για τον Μάη βλέπω ότι θα γίνουν μόνο κάποιες μεμονωμένες πτήσεις τσάρτερ που θα μεταφέρουν πελάτες που θα μοιραστούν στα νησιά.

Οργανωμένα φαίνεται να πηγαίνουμε για Ιούνιο» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως το «στοίχημα» αφορά τον εμβολιασμό και το βαθμό που θα αυξηθεί για τους επισκέπτες μας αλλά και για τους Έλληνες.

«Η ζήτηση υπάρχει και είναι δεδομένη» τόνισε. 

Το Ναυάγιο 

Για το θέμα του Ναυαγίου ο κ. Αλεξάκης σημείωσε πως ο συνδυασμός της Επτανησιακής Αναγέννησης μιλούσε από την πρώτη στιγμή για φορείς διαχείρισης προορισμών με τουριστικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. 

«Υπάρχουν μνημεία που παραμένουν εγκαταλελειμμένα ενώ η Ελλάδα και τα Επτάνησα χρειάζονται επενδύσεις. Μπορούμε να παντρέψουμε την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των μνημείων με την ανάγκη για επενδύσεις μέσα από τη δημιουργία φορέων διαχείρισης» σημείωσε τονίζοντας πως στην περίπτωση του Ναυαγίου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όχι μόνο με την ανάδειξη και προστασία της περιοχής, αλλά και με την ασφάλεια των επισκεπτών. 

Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *