Το πιεστικό και σοβαρό θέμα των κόκκινων δανείων από την πρώην Αγροτική Τράπεζα τέθηκε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν μαζί του εκπρόσωποι του ΕΑΣΖ την περασμένη εβδομάδα.
Λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που αποτελεί τεράστια θηλιά γύρω από το λαιμό του Συνεταιρισμού, ακόμη δεν έχει δοθεί παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις που έχουν δοθεί ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα σήμερα ο ΕΑΣΖ να καλείται να πληρώσει ένα δάνειο που ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια και παράλληλα να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε κανένα νέο χρηματικό εργαλείο ή τραπεζικό δάνειο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Διευθυντή του ΕΑΣΖ Π. Βισβάρδη που παρευρέθηκε στην συνάντηση αυτή, ο κ. Βορίδης προανήγγειλε λύση που θα μπορεί να καλύψει τους Συνεταιρισμούς που μπορούν να «επιβιώσουν».
Επί τάπητος η αποζημίωση από τον καύσωνα, ο ΕΛΓΑ και η δακοκτονία
«Τα παλιά χρέη προς την ΑΤΕ δε μας αφήνουν να κάνουμε κανένα βήμα προς τα εμπρός. Ο τρόπος που έχει χειριστεί το θέμα το Ελληνικό Δημόσιο είναι αρνητικός, εναντίον του Συνεταιρισμού και χωρίς καμία λογική.
Ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι έχουμε δίκιο όταν λέμε πως μια οφειλή των 2,9 εκ ευρώ το 2012 να γίνεται 8,5 εκ το 2019. Δεν συμβαίνει πουθενά να υπάρχει ένα δάνειο, ανατοκιζόμενο και κεφαλοποιούμενο ανά τρίμηνο με επιτόκιο 12 και 14%. Δεν μπορεί να μην παρεμβαίνει η Τράπεζα της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Βισβάρδης υποστηρίζοντας πως ο ΕΑΣΖ μπορεί να επιβιώσει αν απαλλαγεί από αυτή τη γάγγραινα.
Οι εκπρόσωποι της ΕΑΣΖ ζήτησαν την στήριξη της σταφίδας, του σταφυλιού αλλά και της ελαιοκαλλιέργειας μέσα από τις χρηματοδοτήσεις που θα δοθούν εκτάκτως ως ενίσχυση από την Ε.Ε , ωστόσο το μέγεθος της παραγωγής δε φαίνεται να επιτρέπει την χορήγηση αυτού του βοηθήματος, γιατί οι δικαιούχοι θα είναι πάρα πολλοί.
Στον αντίποδα, ζητήθηκε από τον Υπουργό η στήριξη των ελαιοπαραγωγών που υπέστησαν ζημιά από τον καύσωνα, την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και την αλλαγή στο καθεστώς εφαρμογής της δακοκτονίας, μια που φτάσαμε στον Ιούλιο χωρίς να έχουν γίνει οι πρώτοι ψεκασμοί.
Το μέτρο της απόσταξης του κρασιού εξετάζει ο Συνεταιρισμός
Στην συνάντηση με τον Υπουργό συζητήθηκε το ενδεχόμενο ένταξης του Συνεταιρισμού στο πρόγραμμα της απόσταξης που ενεργοποίησε το Υπουργείο και σύμφωνα με τον κ. Βισβάρδη είναι μια προοπτική μάλλον συμφέρουσα που θα ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο στήριξης των κλάδων του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού προχωρά στην ενεργοποίηση του μέτρου απόσταξης κρίσης.
Με το συγκεκριμένο μέτρο οι ιδιοπαραγόμενες ποσότητες αδιάθετου οίνου κατευθύνονται στην παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης και επιτυγχάνεται η ανακούφιση του αμπελοοινικού τομέα μέσω:
Της απομάκρυνσης από την αγορά ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων οίνου που δεν διατίθενται στο εμπόριο και δεν μπορούν να αποθεματοποιηθούν.
Της αποσυμφόρησης των οινοποιιών ενόψει της έναρξης της νέας αμπελουργικής περιόδου.
Της βελτίωσης των οικονομικών επιδόσεων των οινοπαραγωγών.
Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού για την χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ. Το μέτρο απόσταξης κρίσης εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας και αφορά όλες τις κατηγορίες του, προς απόσταξη, οίνου.
Της Μαριλένας Παπαδάτου