Η τηλε- εκπαίδευση έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες για τους μαθητές όλων των βαθμίδων με εξαίρεση αυτούς της ειδικής εκπαίδευσης που συνεχίζουν τα δια ζώσης μαθήματα και ένα ζήτημα που έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή από τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών είναι ότι πολλοί μαθητές δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν. Οι αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μαθητές σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δε διαθέτουν τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να στερούνται ώρες διδασκαλίας και να μην μπορούν να ακολουθήσουν τους συμμαθητές τους. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικό σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και για τη Ζάκυνθο που πάνω από 200 μαθητές φαίνεται να μην έχουν κανενός είδους διαθέσιμη ηλεκτρονική συσκευή για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Πολύ πρόσφατα το ΚΤΕΛ ανέλαβε την σημαντική πρωτοβουλία για τη δωρεά 10 τάμπλετ σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες που είναι πολλαπλάσιες. Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 137 μαθητές δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ε.Αγγελούση στον Ερμή ο αριθμός των μαθητών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά ανέρχεται σε 90.
Όπως έγινε γνωστό, το σοβαρό αυτό έλλειμμα προσπαθεί να καλύψει ο Δήμος Ζακύνθου, που αναζητά την αγορά συνολικά 150 ηλεκτρονικών συσκευών. Η πληροφορία αυτή έγινε γνωστή από το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο οποίος είχε επικοινωνία για το θέμα με τον Αντιδήμαρχο Νικήτα Σπίνο και ο τελευταίος επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή, σημειώνοντας πως προς το παρόν γίνεται έρευνα στην αγορά για να ολοκληρωθεί η προμήθεια όσο το δυνατόν πιο άμεσα.
Να σημειωθεί πως πολλοί Δήμοι σε όλη την Επικράτεια έχουν αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες για να προμηθευτούν ηλεκτρονικές συσκευές για τους μαθητές, καθώς η προαναγγελθείσα προμήθεια από το Υπουργείο Παιδείας ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και δε φαίνεται να ολοκληρώνεται άμεσα.
Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, ειδικά στις μικρές ηλικίες αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων, την στιγμή που το ενδεχόμενο άρσης του lock down στις 30 Νοεμβρίου έχει ήδη αποκλειστεί.
Σχέδιο για άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων, όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου, έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, και τις σχετικές ανακοινώσεις, αναμένεται να κάνει προς το τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.
Με δεδομένο ότι τα σχολεία, δεν αποτελούν εστίες διασποράς του κοροναϊού και έκλεισαν, για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων, η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμά τους και τη λειτουργία τους ως την ημερομηνία που θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Η κυβέρνηση αναμένει τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων δύο ημερών και τη σχετική εισήγηση των ειδικών προκειμένου να οριστικοποιήσει το σχεδιασμό της.
Σύμφωνα με το MEGA, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει να γίνονται επαναλαμβανόμενα δειγματοληπτικά rapid τεστ σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, όταν επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές.