Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει η πληρωμή των παραγωγών που παρέδωσαν της σταφίδα τους στον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζακύνθου και η πληρωμή αφορά την προκαταβολή από την πώληση του προϊόντος. Οι πληρωμές θα συνεχίζονται κάθε εβδομάδα σταδιακά, ανάλογα με το πότε έχει γίνει η παράδοση του προϊόντος στο σταφιδεργοστάσιο.
Την ίδια στιγμή στο οινοποιείο του Συνεταιρισμού στα Λαζαρέτα έχει ξεκινήσει η παραλαβή ποικιλιών σταφυλιών για οινοποίηση και μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΕΡΜΗ ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ Π. Βισβάρδης ανέδειξε τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στην παραγωγή της σταφίδας, του σταφυλιού αλλά δυστυχώς και της ελιάς η παρατεταμένη ανομβρία.
Σύμφωνα με το Διευθυντή της Ένωσης ο τρυγητός τόσο της σταφίδας όσο και του σταφυλιού ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, ενώ είναι ήδη εμφανή τα πρώτα αποτελέσματα της ξηρασίας στα ελαιόδεντρα.
«Οι ελιές δεν έδεσαν φέτος όπως θα έπρεπε αλλά και αυτά που έδεσαν υποφέρουν από την ανομβρία. Αυτό θα έχει συνέπειες και στην παραγωγή του λαδιού» υπογράμμισε.
Η σταφίδα
Επιδίωξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου σε ότι αφορά την σταφίδα είναι να διατηρηθεί μια καλή τιμή, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούνται κυρίως από τον Συνεταιρισμό του Αιγίου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βισβάρδης, η Εταιρεία του Αιγαίου επικαλείται το γεγονός ότι έχει ένα απόθεμα 8.000 τόνων σταφίδας το οποίο επιδιώκει να αποσύρει μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτή η πληροφορία έχει προκαλέσει αναταραχές στην αγορά και επιφυλάξεις από τους αγοραστές που επιδιώκουν χαμηλές τιμές.
«Αν και η φετινή παραγωγή σε σταφίδα δεν ήταν μεγάλη και μάλλον υπολείπεται από την περσινή, αρκούνται ισχυρές πιέσεις για την τιμή κυρίως λόγω της επιδίωξης του Συνεταιρισμού Αιγαίου να αποσυρθεί το απόθεμα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να δει το θέμα με προσοχή και να πράξει αναλόγως» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η φημολογία για την ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου αποθέματος δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά και προκάλεσε επιφυλάξεις στην αρχή της εμπορίας του προϊόντος.
«Ξεκινήσαμε να πληρώσουμε την προκαταβολή για να βάλουμε τέλος στην παραφιλολογία. Ήδη ξεκινήσαμε την πληρωμή σε όσους παρέδωσαν από τις 20 μέχρι τις 23 Αυγούστου και ακολουθούν οι πληρωμές κατά σειρά προτεραιότητας. Οι πληρωμές θα γίνονται κάθε Δευτέρα. Σκοπός μας είναι σε ένα 10ήμερο οι παραγωγοί να πάρουν τα χρήματα της προκαταβολής και αυτό θα βοηθήσει και την ψυχολογία τους, αλλά και την αγορά. Την τελική τιμή θα την δώσει η αγορά» τόνισε ο κ. Βισβάρδης.
Πολλοί παραγωγοί χωρίς μητρώο αμπελοκαλλιέργειας
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των παραγωγών που ανήκουν στην Ένωση δε διαθέτουν κωδικούς αμπελοτεμαχίων για τις καλλιέργειές τους και ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ επανέλαβε πως πλέον είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ο κωδικός αυτός.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε ανοχή στους παραγωγούς που παρέδιδαν το προϊόν χωρίς κωδικούς , όμως πλέον απαιτείται όλα τα βήματα να γίνονται σωστά.
«Για να πουλήσουμε το προϊόν θα πρέπει να υπάρχουν οι κωδικοί ώστε να γνωρίζουμε εμείς και οι πελάτες μας από πού προέρχονται τα σταφύλια. Οι παραγωγοί που δεν έχουν κωδικούς θα πρέπει να απευθυνθούν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Μόνο το κρασί που προέρχεται από αμπέλια με κωδικούς μπορεί να πουληθεί» ανέφερε θυμίζοντας πως εξαιτίας της έλλειψης κωδικών ο ΕΑΣΖ πέρυσι δεν μπόρεσε να μπει στο πρόγραμμα απόσταξης του Υπουργείου που αξιοποίησαν άλλες αγροτοσυνεταιριστικές ενώσεις ανά την Ελλάδα.
ermisnewsroom