Η Ζάκυνθος συνεχίζει να καταγράφει καθημερινά νέα κρούσματα κορονοϊού και στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας είχαμε 3 περιστατικά που αφορούν μία μαθήτρια και μία καθηγήτρια.
Για τις εξελίξεις του Μαρτίου μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, γιατρός Αθανάσιος Μάρκου, ο οποίος έδωσε χρήσιμα στοιχεία για την πορεία του ιού και για τους ασθενείς στο νομό μας. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ημερών νοσηλείας ασθενών με Covid αλλά και ο αριθμός των εισαγωγών.
Ειδικότερα ο κ. Μάρκου δήλωσε: «Η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Αυτό το λέμε και για τα ποσοτικά χαρακτηριστικά καθώς έχουμε αύξηση των θετικών καταγραφέντων περιστατικών, καθώς υπάρχουν κι άλλα περιστατικά που δεν έχουν εντοπιστεί. Άρα ο πραγματικός αριθμός θα είναι μεγαλύτερος. Τώρα για τα καταγεγραμμένα να αναφέρουμε πως τον Ιανουάριο μήνα του 2021 είχαμε 31 περιστατικά και το Φεβρουάριο 106 που είναι αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της Ζακύνθου».
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο Φεβρουάριος ήταν ο χειρότερος μήνας από πλευράς αριθμού κρουσμάτων και ο κ. Μάρκου επεσήμανε τα εξής: «Εκτός από τα αμιγή ποσοτικά στοιχεία που είπαμε που είναι απόλυτοι αριθμοί και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, έχουμε και αύξηση του αριθμού των εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω του κορονοϊού. Τον Ιανουάριο είχαμε 7 άτομα που έκαναν εισαγωγή και το Φεβρουάριο 13 και αφορούν την κορονοκλινική. Από τα συνολικά περιστατικά του Φεβρουαρίου, τα 3 πήγαν και στη ΜΕΘ στην αρνητική πίεση. Επίσης ένα άτομο έφυγε από τη ζωή και (εκτός από τα άλλα σοβαρά νοσήματα) είχε και κορονοϊό.
Τον Μάρτιο μέχρι τώρα έχουμε 19 κρούσματα και αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς (δηλαδή 4 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο ) θα φτάσουμε και θα ξεπεράσουμε τα 120».
Για τα επιμέρους χαρακτηριστικά της νόσου και των νοσούντων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων σημείωσε: «Εκείνο που παρατηρούμε, εκτός από τους αριθμούς και επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα, είναι κάποια επιμέρους χαρακτηριστικά όπως η αύξηση του χρόνου εκδήλωσης των συμπτωμάτων, αυτών που καταγράφονται ως θετικά. Δηλαδή ο χρόνος επώασης είναι μεγαλύτερης και κάποιος μπορεί να κόλλησε από μια ύποπτη επαφή που ίσως είχε πριν από 7 ή από 8 ημέρες. Ψάχνουμε τις επαφές για μερικές ημέρες (2-3) αλλά τώρα βλέπουμε ότι αυτό το χρονικό διάστημα έχει μεγαλώσει και μπορεί κάποιος να αναπτύξει τη νόσο από μία ύποπτη επαφή που μπορεί να είχε πριν από 8 ημέρες.
Επίσης έχουμε και την αύξηση του χρόνου νοσηλείας αυτών που τελικά πρέπει να μπουν στην κλινική Covid.
Τον Ιανουάριο ο χρόνος νοσηλείας στην κορονοκλινική ήταν 4-5 ημέρες και τώρα είναι 7-8. Αυτά είναι επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που είναι σε βάρος τα επιδημιολογικής κατάστασης».
Μία ακόμα πολύ σημαντική πληροφορία είναι ότι προϊόντος του χρόνου από την αρχή της πανδημίας βλέπουμε ότι νοσούν πολλά παιδιά. Για το θέμα ο κ. Μάρκου είπε: «Ένα ακόμα στοιχείο είναι η ηλικιακή επέκταση καθώς ο κορονοϊός εμφανίζεται και σε μικρότερες ηλικίες από αυτές που συνηθίζαμε να βλέπουμε έως τώρα. Μέχρι πριν από 2 μήνες βλέπαμε περιστατικά με 60-70-80 ετών και τώρα βλέπουμε 40-50—60. Επιπλέον έχουμε εμφάνιση του ιού και σε παιδικές ηλικίες. Στη Ζάκυνθο αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα για κλείσιμο σχολείων. Επίσης, εμείς στο Νοσοκομείο εξετάζουμε και το ιικό φορτίο των ασθενούς. Τα παιδιά έχουν χαμηλό ιικό φορτίο».
Τα χθεσινά κρούσματα
Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας είχαμε τρία περιστατικά. Τα άτομα πήγαν στο νοσοκομείο και έκαναν το τεστ και βγήκαν θετικά.
Πρόκειται για μία μαθήτρια 16 ετών που πηγαίνει στη β’ τάξη του λυκείου κα μία καθηγήτρια 47 ετών που κάνει μάθημα στο Β’ γυμνάσιο. Το τρίτο περιστατικό αφορούσε μία 25χρονη γυναίκα.
Έχουν ήπια συμπτώματα και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.