Εκπρόσωποι του μελετητικού γραφείου που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του masterplanγια την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής στα Ξύγκια επισκέφτηκαν πριν από λίγες ημέρες τη Ζάκυνθό μαζί με το Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Δήμου Ιαματικών Πηγών Μ. Δανά. Η επίσκεψη περιελάμβανε όχι μόνο συναντήσεις με τη δημοτική αρχή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που έχουν αναλάβει την υποβολή του φακέλου του έργου, αλλά και αυτοψία στην ίδια την πηγή στα Ξύγκια.
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει γνωστός από το Υπουργείο Τουρισμού, το πολυσυζητημένο Νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή, περιλαμβάνει και τη δημιουργία μιας Ανώνυμης Εταιρείας ( Ιαματικές Πηγές Ελλάδος Α.Ε) που θα αναλάβει τη διαχείριση όλων των ιαματικών φυσικών πόρων της Ελλάδας, με εξαίρεση αυτούς για τους οποίους οι Δήμοι – ιδιοκτήτες θα υποβάλουν εγκαίρως ένα ολοκληρωμένο masterplanκαι θα το υλοποιούν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Σε ότι αφορά τη Ζάκυνθο, την εκπόνηση του masterplanτην έχει αναλάβει ήδη μελετητικό γραφείο στο πλαίσιο του Interreg, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αναγνώριση της ιαματικής πηγής στα Ξύγκια ως φυσικού πόρου.
«Η αναγνώριση του φυσικού πόρου ως ιαματικού δεν την έχει αναλάβει κανείς άλλος εκτός από τον ίδιο το Δήμο Ζακύνθου. Υπάρχουν ακόμη κάποιες τακτικές λεπτομέρειες που πρέπει να τακτοποιηθούν και θεωρώ πως ο Δήμος με την Τεχνική του Υπηρεσία και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, είναι στην σωστή κατεύθυνση για να τελειώσουν κάποια στιγμή αυτή τη διαδικασία. Ο δικός μας ο ρόλος είναι βοηθητικός» ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Μ. Δανάς που βρέθηκε στη Ζάκυνθο ενώ εξήγησε πως για την τουριστική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, μεγάλη σημασία έχει το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Η ανάπτυξη των ιαματικών πηγών δεν περνάει αναγκαστικά μέσα από τεράστιες εγκαταστάσεις. Περνά μέσα από μια έξυπνη αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων κάθε προορισμού, είτε σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον, είτε σε σχέση με το φυσικό πόρο. Στην περίπτωση της Ζακύνθου ο πόρος υπάρχει σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Προσπαθώ να επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία πως οι τουρίστες μας θέλουν ήλιο και θάλασσα, μια που ιαματικές πηγές, αντίστοιχης ποιότητας με τις δικές μας υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη. Οι ιαματικές πηγές θα …πωληθούν μέσα στο συνολικό πακέτο του προορισμού που λέγεται Ζάκυνθος» τόνισε ο κ. Δανάς.
«Δουλεύουμε στην λογική της αξιοποίησης του συνολικού περιβάλλοντος καθώς ο επισκέπτης δε θα έρθει στη Ζάκυνθο μόνο για τον συγκεκριμένο φυσικό πόρο, αλλά και για αυτόν. Τεράστιο ρόλο θα παίξει η κοντινή απόσταση με το Ναυάγιο, αλλά και οι ομορφιές στο σύνολο του νησιού. Η Ζάκυνθος είναι από μόνη της ένας προορισμός» συμπλήρωσε.
Τέλος για ακόμη μια φορά εξέφρασε τις ενστάσεις του για τη δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Ιαματικές Πηγές Ελλάδος Α.Ε. υπογραμμίζοντας πως
«Ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης χαρακτήρισε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ανεφάρμοστα τα σχέδια του Υπουργείου Τουρισμού για τις ιαματικές πηγές. Πρόκειται για ιδιοκτησίες των Δήμων που δεν μπορούν να απαλλοτριωθούν , από την στιγμή μάλιστα που οι Δήμοι στην πλειοψηφία τους είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν τις φυσικές πηγές και αυτό που αναζητούν είναι χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα»