Ζάκυνθος

Αυτοψία χθες από το Υγειονομικό σε θαμμένο αγωγό στο Λαγανά

Το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης επανέρχεται στην επικαιρότητα καθώς πλησιάζουμε στην καρδιά και του καλοκαιριού και για ακόμη μια φορά οι τοπικές αρχές καλούνται να δώσουν απαντήσεις για μια υπόθεση που αποτελεί «κοινό μυστικό» για το νησί μας και αφορά αγωγούς που βρίσκονται θαμμένοι μέσα στη θάλασσα και αποκαλύπτονται από τα κύματα  στο βυθό σε ανύποπτο χρόνο…

Το τελευταίο περιστατικό αποκαλύφθηκε από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης και αφορούσε την ύπαρξη αγωγού στην ακτή του Λαγανά. Μάλιστα ο καταγγέλλων εντόπισε τον αγωγό, αναζητώντας την προέλευση λυμάτων που διαπίστωσε μέσα στη θάλασσα.

Αυτοψία χθες από το Υγειονομικό σε θαμμένο αγωγό στο Λαγανά

Το Λιμεναρχείο έφτασε την ίδια μέρα στην παραλία, διαπιστώνοντας την ύπαρξη του αγωγού αλλά όχι της ρύπανσης, γεγονός όμως που δεν αποκλείει το υγρό που βγήκε από το σωλήνα να διαλύθηκε στο νερό.

Η αυτοψία από το Υγειονομικό έγινε αρκετά 24ωρα αργότερα και συγκεκριμένα χθες το μεσημέρι, καταλήγοντας σύμφωνα με πληροφορίες στα ίδια ευρήματα, δηλαδή στην ύπαρξη του σωλήνα η προέλευση του οποίου πρέπει να αναζητηθεί.

Για ακόμη μια φορά ξεδιπλώνεται το γνωστό πρόβλημα της μετάθεσης των αρμοδιοτήτων από το Λιμεναρχείο στο Υγειονομικό και από τη Διεύθυνση υγείας στο Τμήμα Περιβάλλοντος και την Κτηματική, καθώς η παρέμβαση αφορά τον αιγιαλό, αυτό όμως που πρέπει να προβληματίσει είναι πως για ακόμη ένα καλοκαίρι ασυνείδητοι ρυπαίνουν και σε μια κρίσιμη σεζόν, δαγκώνουν το χέρι που τους ταΐζει, επιβαρύνοντας το φυσικό περιβάλλον πο9υ αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Εν αναμονή της αυτοψίας του Υγειονομικού, θυμίζουμε πως την ίδια περίοδο πέρυσι ο Ερμής είχε αποκαλύψει την ύπαρξη  δικογραφίας που  αφορά τον εντοπισμό περίπου 10 αγωγών που καταλήγουν από την ξηρά μέσα στη θάλασσα και «ξεθάφτηκαν» στην αμμουδιά

Τα ευρήματα αυτά αφορούσαν  διάφορες περιοχές κατά μήκος των ανατολικών ακτών του νησιού. Το ζητούμενο της έρευνας είναι πως και με ποιο τρόπο τοποθετήθηκαν αυτοί οι αγωγοί κάθετα στη θάλασσα και φυσικά κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να εξυπηρετούν την παράνομη ρίψη λυμάτων μέσα στη θάλασσα, όπως μοιραία θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί.

Τα νέα αυτά ευρήματα μαζί με τις καταγγελίες και τις αυτοψίες των υπηρεσιών στο Λαγανά βρίσκονται υπόψη της Εισαγγελέα Ζακύνθου.

Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *