Κοινωνία

Αυτόνομα ενεργειακά τα σπίτια μας τα επόμενα χρόνια

Την υιοθέτηση μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα μετατρέψουν σε λίγα χρόνια τα σπίτια μας και τους επαγγελματικούς μας χώρους σε ενεργειακά αυτόνομες εγκαταστάσεις, προτείνει η Κομισιόν στο Συμβούλιο της Ε.Ε. που θα συγκληθεί στις 30 και 31 Μαίου.


Η Ευρωπαική επιτροπή παρουσίασε χθες το σχέδιο «REPowerEU», που έχει στόχο τον σταδιακό τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.


Σύμφωνα με το σχέδιο η Κομισιόν προτείνει στον τρίτο άξονα του σχεδίου απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες και ταράτσες σπιτιών, γραφείων, καταστημάτων και επιχειρήσεων.


Για το σκοπό αυτό μάλιστα καλεί τα κράτη-μέλη να μειώσουν τους χρόνους αδειοδότησης τέτοιων εγκαταστάσεων. Παρόλο που το κόστος των φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά 80% την τελευταία δεκαετία, μόνο το το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2020 προήλθε από την ηλιακή ενέργεια.


ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ


Τα μέτρα που εισηγείτai η Κομισιόν προβλέπουν:
– Αύξηση του στόχου για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 45% έως το 2030.
– Περιορισμό της διάρκειας αδειοδότησης για ηλιακές εγκαταστάσεις σε στέγες έως 3 μήνες το πολύ.
– Υιοθέτηση διατάξεων ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα νέα κτίρια είναι «έτοιμα για ηλιακή ενέργεια».
– Να γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβλταϊκών στις στέγες για:
– όλα τα νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια με ωφέλιμο εμβαδόν άνω των 250 τ.μ. έως το 2026.
– όλα τα υπάρχοντα δημόσια και εμπορικά κτίρια με ωφέλιμο εμβαδόν μεγαλύτερο από 250 τ.μ. έως το 2027.
– όλα τα νέα κτίρια κατοικιών έως το 2029.


ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ
ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ


Με τις προτάσεις της, η Επιτροπή ζητεί από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ να αναλάβουν δράση φέτος για να περιορίσουν τους χρόνους αδειοδότησης σε τρεις μήνες για εγκαταστάσεις σε στέγες και ταράτσες, ενώ τα κράτη -μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες και τις ταράτσες όλων των κατάλληλων δημοσίων κτηρίων, μέχρι το 2025, ενώ για τις νεόδμητες κατοικίες αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2029.


Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθορίζει μια σειρά πρόσθετων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας και την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού από τη Ρωσία.


Όσον αφορά τον συνδυασμό των τριών παρεμβάσεων, επισημαίνεται πως τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν One-stop-shop, μέσω των οποίων θα παρέχουν με ολοκληρωμένο τρόπο ενημέρωση στους πολίτες για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την παράλληλη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.
Οι συμβουλές θα καλύπτουν από τεχνικά και νομοθετικά θέματα, μέχρι τις δυνατότητες κρατικής στήριξης για το κόστος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *