Quantcast

Γνώμες

Αυτοδιοίκηση και ΣΥΡΙΖΑ

Είναι χρήσιμο να επισκέπτονται την περιφέρεια οι πολιτικοί αρχηγοί, ιδιαίτερα όταν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί, υπό μία και μόνο προϋπόθεση. Ότι θα έχουν το χρόνο να μιλήσουν αγνά και αυθόρμητα με τους απλούς πολίτες και να τους εξηγήσουν με ειλικρίνεια το πως και το γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες τους και έκαναν, τουλάχιστον τους μισούς από αυτούς, να δηλώνουν “κοψοχέρηδες” και να επιλέγουν άλλο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Είναι δύσκολο το εγχείρημα, απαιτεί γενναιότητα και μεγάλη δόση αυτοκριτικής.

Εμείς για παράδειγμα εδώ στη Ζάκυνθο βιώνουμε εδώ και δεκαετίες μια πρωτοφανή κρίση στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Ένας από τους πιο πλούσιους Δήμους της χώρας είναι καταχρεωμένος και δεν προσφέρει τις ελάχιστες υπηρεσίες προς τους πολίτες επειδή οι νόμοι, αντί να προωθούν στο χώρο του, την διαφάνεια, την ειδίκευση, την παραγωγική εργασία και την ανταγωνιστικότητα επιτρέπουν να χρησιμοποιούν τις εισπράξεις από τους φόρους για να κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το να παράγεται έργο ουσίας για τους πολίτες.

Μέσα σε αυτό τον γενικό “χαμό” έρχεται και η εφαρμογή της απλής αναλογικής για να κάνει ακόμα χειρότερο το σκηνικό αφού στην πράξη δεν φαίνεται προωθεί τις συνεργασίες αλλά ανοίγει δρόμους για άλλου είδους επιζήμιες σχέσεις!

Η κάθαρση και η εξυγίανση, τουλάχιστον στην αυτοδιοίκηση, απαιτεί ριζοσπαστικούς νόμους, που θα εισάγουν τεχνοκρατική διοίκηση και διαφάνεια παντού.

Χάνονται πάρα πολλά χρήματα από φόρους προς την αυτοδιοίκηση που θα μπορούσε να συντηρηθεί ένα δεύτερος κρατικός προϋπολογισμός, εάν υπήρχαν σοβαρές προθέσεις και αξιόπιστα εργαλεία κε Τσίπρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *