Κοινωνία

Αδειάζει το καλάθι της νοικοκυράς από τις διαρκείς αυξήσεις!

Μέσα και τρόπους που θα ανακουφίσουν τους πολίτες από τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος αλλά και δεκάδων προϊόντων στην αγορά, αναζητά η κυβέρνηση και όλες τις οι ελπίδες στρέφονται στις αποφάσεις που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής τις επόμενες ημέρες.

Ήδη αυξήθηκε κατά 6 % από χθες η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ μια δημοσκόπηση που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από το δελτίο ειδήσεων της Τ/Ο του ΑΛΦΑ αναδεικνύει ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας την ακρίβεια.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Eric Mamer σχολίασε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης οικονομικής απειλής που αφορά την χονδρική αγορά φυσικού αερίου ως εξής: «Για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες εξαιρετικές συνθήκες, η Επιτροπή εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές για επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, όπως τα προσωρινά όρια τιμών. Όλοι οι πρωταγωνιστές θα συζητήσουν το ζήτημα και τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε τις επιλογές μας» ανέφερε.

Στο σχέδιο έξι σημείο περιλαμβάνει τα εξής:

Ανώτατο όριο τιμών: Ανώτατο όριο στις τιμές του αερίου δηλαδή με σημείο αναφοράς στην υψηλότερη ιστορική τιμή φυσικού αερίου πριν από την κρίση

Ημερήσιο εύρος τιμής: Μια ζώνη διακύμανσης των τιμών που περιορίζει τη μεταβλητότητα, για παράδειγμα, στο +/- 10%

Καθορισμός τιμής έκτακτης ανάγκης: Καθορισμός σταθερής τιμής εκτάκτου ανάγκης πμόνο ως αντίδραση σε δηλώσεις σχετικά με τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Ανώτατο όριο κέρδους: Ανώτατα όρια μικτού περιθωρίου κέρδους στις αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα, 5% με βάση τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς που παρακολουθούν το κόστος παραγωγής και το επίπεδο κόστους της ηλεκτρική ενέργειας στα περιουσιακά στοιχεία παραγωγής

Διαπραγμάτευση φυσικής παράδοσης: Εξέταση μιας χρονικά περιορισμένης επιλογής για να επιτρέπεται η συναλλαγή μόνο με φυσική παράδοση

Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου με σύζευξη αγορών μεταξύ ΗΠΑ / ΕΕ / Ασίας. Για παράδειγμα, με την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα για φορτία LNG, ενδεχομένως με ανώτατα όρια στο κόστος μεταφοράς για την αποτροπή της κερδοσκοπίας.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Την πρώτη δημοσκόπηση για τα αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παρουσίασε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Σύμφωνα με την α’ μέρος της έρευνας της εταιρείας ABACUS που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 8 Μαρτίου σε δείγμα 1.026 ατόμων η ακρίβεια καταγράφεται πλέον ώς το σημαντικότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες, με το 59% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι του επόμενους 12 μήνες θα είναι χειρότερη η καθημερινότητα τους.

Οι πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους και για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τους έξι στους δέκα παράλληλα να θεωρούν ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας με την αποστολή όπλων θα δυσκολέψει τη θέση της χώρας μας.

Παράλληλα καταγράφεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα από όλα η ακρίβεια. Στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα: 17% κορωνοϊός, 48% ακρίβεια, 1% κανένα δεν είναι σημαντικό, 33% το ίδιο σημαντικά και τα δύο.

Πώς θα είναι η καθημερινότητα τους επόμενους 12 μήνες: Χειρότερη 59%, 25% ίδια, 13% καλύτερη.

Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την ακρίβεια: 44% Μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, 32% αύξηση κατώτατου μισθού, 5% επαναφορά κοινωνικών τιμολογίων ενέργειας, 4% έκτακτο επίδομα, 9% πλαφόν σε καύσιμα και ψωμί, 6% άλλο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ABACUS το 53% θεωρεί πως θα έχει αρνητική επίδραση στα ελληνοτουρκικά, καθώς θα ευνοηθεί η Τουρκία. Το 29% λέει πως ίσως θα υπάρξει αρνητική επίδραση, το 17% διαφωνεί, ενώ το 3% ΔΞ/ΔΑ.

Για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από την Ελλάδα: Το 62% λέει πως θα δυσκολέψει τη θέση της Ελλάδας, το 27% πως θα βοηθήσει, με τη θέση αυτή να συμφωνεί το 38% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 17% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 44% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *