Κοινωνία

Α. Ξένος: Τώρα επείγει να ξεκινήσει η εργολαβία στο Λίβα και να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο

Για την πορεία των έργων στο Λίβα μίλησε στον –Ε- ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξένος ο οποίος είναι και μέλος του ΔΣ του ΦοΔΣΑ, θεωρώντας πως η εργολαβία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα γιατί αυτό απαιτούν οι καταστάσεις.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ αυτή τη στιγμή ασχολείται με τα κατεπείγοντα θέματα. Τα ζητήματα των υποδομών κλπ., είναι σε μεταβατικό στάδιο για το νέο φορέα που θα λειτουργήσει από μέρα σε μέρα. Το μόνο που περιμένουμε τώρα είναι τον αριθμό πρωτοκόλλου στο ΓΕΜΗ για το νέο ΦοΔΣΑ. Άρα όλα παραπέμπονται στο νέο φορέα.

Πρέπει να προχωρήσουμε με τη δημοπράτηση της ενδιάμεσης λύσης καθώς η σύμβαση λήγει τον Αύγουστο. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει από τον Απρίλιο και επιπλέον υπάρχει μελέτη.

Τώρα επείγει να γίνει ο προσυμβατικός έλεγχος και να υπογράψει τη σύμβαση ο ανάδοχος για να ξεκινήσει η εργολαβία» ανέφερε ο κ. Ξένος.

Για την ελλειμματική πεζή καθαριότητα ο κ. Ξένος είπε ότι έχει ατονήσει όλο το σύστημα των ατόμων που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το αντικείμενο και επίσης αυξομειώνεται το προσωπικό.

«Χρειάζεται προγραμματισμός που πρέπει να γίνεται στις αρχές κάθε έτους, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Δεν γίνεται να κάνουμε προγραμματισμό τον Ιούνιο μήνα! Αυτό δεν το γνώριζαν στη δημοτική αρχή και πιστεύω πως, με την εμπειρία που απέκτησαν τώρα, θα εφαρμόσουν όσα χρειάζονται από την επόμενη χρονιά» σημείωσε ο κ. Ανδρέας Ξένος.

Ο Δήμος

Αναφορικά με την πορεία του Δήμου ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξένος επεσήμανε ότι ο Δήμαρχος δεν πρέπει να είναι συγκεντρωτικός και χρειάζεται να αποκεντρώσει αρμοδιότητες.

Τα προβλήματα στο Δήμο της Ζακύνθου ξεκινάνε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980Ο Δήμαρχος πρέπει να αποκεντρώσει αρκετές αρμοδιότητες

«Ο Δήμαρχος ασχολείται από το πρωί μέχρι το βράδυ με πολλά και όλα είναι στις πλάτες του. Όμως θα έπρεπε να κάνει το αντίθετο, δηλαδή να αποκεντρώνει αρμοδιότητες και όχι να συγκεντρώνει. Τα προβλήματα στο Δήμο της Ζακύνθου ξεκινάνε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, μετά την ασθένεια του τότε Δημάρχου Τάλμποτ Κεφαλληνού. Το λέω γιατί τα έχω ζήσει από μέσα και φυσικά μετά προστέθηκαν τα προβλήματα των άλλων Δήμων στον ενιαίο που δημιουργήθηκε. Δουλειά του Δημάρχου είναι να ελέγχει την κατάσταση αλλά πάντα κάτι θα σου ξεφύγει. Ο Δήμαρχος πρέπει να ελέγχει τους συνεργάτες του και να τους εναποθέτει τις ευθύνες. Αυτό δεν γίνεται τώρα γιατί ο Δήμαρχος θέλει να τα ελέγχει όλα και οι συνεργάτες είναι ταμπουρωμένοι πίσω από το ότι δεν τους αφήνει ο Δήμαρχος.

Οι συνεργάτες του όμως εισπράττουν κάθε μήνα το μισθό τους και νομίζουν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο» σημείωσε ο κ. Ξένος.

Στο Δήμο έχουν βραχυκυκλώσει τόσο για τα θέματα καθημερινότητας όσο και για την προοπτική

Για τους Αντιδημάρχους ο κ. Ξένος είπε: «Όταν ο Δήμαρχος ορίζει τους Αντιδημάρχους τους δίνει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και βέβαια σε περίπτωση ασυμφωνίας υπάρχει το Δημοτικό Συμβούλιο που μπορεί να δώσει λύσεις στις εισηγήσεις που μπορεί να φέρουν οι Αντιδήμαρχοι. Όμως βλέπουμε τους Αντιδημάρχους με σταυρωμένα τα χέρια, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και η παραγωγή δουλειάς είναι μηδέν. Ο Δήμος έχει βραχυκυκλώσει τόσο όσον αφορά την αντιμετώπιση της καθημερινότητας όσο και αναφορικά με την προοπτική. Αν εξαιρέσουμε το υγειονομικό πρόβλημα, τώρα είναι πολύ καλή συγκυρία για να αξιοποιήσουμε προγράμματα που τρέχουν σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Βουλευτή. Ακόμα και οι ειδικοί σύμβουλοι του Δημάρχου δεν βλέπω να αποδίδουν γιατί έχει 6 συμβούλους και απόδοση μηδέν».

«Δεν καταλογίζω δόλο αλλά υπερ-συγκεντρωτισμό στο Δήμαρχο ο οποίος έτσι θέλει να ελέγχει την κατάσταση, όμως δεν γίνεται ένας άνθρωπος να τα ελέγχει όλα» κατέληξε ο κ. Ξένος.

Της Αγγελικής Ξενόφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *