Με αφορμή την επικείμενη υπογραφή της σύμβασης για το εργοστάσιο της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων και τους οριστικούς τίτλους τέλους που μπήκαν για τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ζακύνθου, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και κατά το παρελθόν Πρόεδρος του Φορέα Ανδρέας Ξένος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και υπογράμμισε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα από το Δήμο για την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στόχος του Δήμου Ζακύνθου θα πρέπει να είναι η μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων που θα φτάσουν τελικά στο Λίβα για ταφή, θυμίζοντας πως πέρα από τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, υπάρχει και η οικονομική παράμετρος καθώς ο Δήμος όπως και όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας καλούνται πλέον να καταβάλουν το τέλος ταφής.
Ο κ. Ξένος κάλεσε το Δήμο να αναλάβει πρωτοβουλίες υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν ακόμη και σήμερα 400 καφέ κάδοι που έπρεπε να χρησιμοποιούνται για τα οργανικά υλικά (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας κτλ) να χρησιμοποιούνται για σύμμεικτα απορρίμματα.
«Έκλεισε ένας κύκλος και ξεκινά ένας άλλος. Το έργο της ΟΕΔΑ θα λειτουργήσει σύμφωνα με την σύμβαση και αν όλα πάνε καλά, σε 19 μήνες. Από εκεί και πέρα όμως δεν αρκεί μόνο αυτό γιατί και ο Δήμος θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να προχωρήσει στην περιβόητη διαλογή στην πηγή, ώστε τα σύμμεικτα απορρίμματα που θα φτάνουν στο Λίβα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα. Το πως θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο έχει ήδη περιγραφεί στις μελέτες. Η λειτουργία του εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή των μελετών αλλά και από την επίβλεψη τόσο από το Δήμο όσο και από τον Φορέα. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής είναι πολύ σημαντικό ζήτημα τί ποσότητα θα φτάνει στο εργοστάσιο, μια που από την 1η Ιανουαρίου ισχύει μια επιπλέον επιβάρυνση ως τέλος ταφής και είναι 15ευρώ ο τόνος. Από το 2022 θα γίνουν 20 ευρώ» σημείωσε ο κ. Ξένος, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος πρέπει να κάνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που δεν έχει κάνει.
Μάλιστα υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένη τιμολόγηση των τελών καθαριότητας ώστε να περιλαμβάνονται και οι υπο-συντελεστές της κατανάλωσης. Έτσι, σύμφωνα με τον κ.Ξένο, θα δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις του νησιού που παράγουν πολλά απορρίμματα να εφαρμόζουν προγράμματα ανακύκλωσης και να μειώνουν τις ποσότητες για να πληρώνουν λιγότερα.
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της ΠΙΝ για την υπογραφή της σύμβασης με την Μεσόγειο, ο κ.Ξένος έκανε λόγο για μια πολύ θετική εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έχουν προηγηθεί, ωστόσο θύμισε πως η διαδικασία μέχρι σήμερα έγινε από τον τοπικό Φορέα.
«Όλα τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων που κατασκευάστηκαν δημοπρατήθηκαν μαζί με τη διαχείριση. Αυτό στη Ζάκυνθο δεν έγινε εξαιτίας των αλλαγών που έκανε στην προκήρυξη η δημοτική αρχή. Έτσι ο περιφερειακός φορέας θα πρέπει πολύ σύντομα να αναζητήσει τον τρόπο διαχείρισης, αλλά και το κόστος λειτουργίας» ανέφερε, σημειώνοντας πως δεν καταλαβαίνει τους πανηγυρισμούς της ΠΙΝ μια που ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ ακόμη δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο!
«Η σύμβαση βρισκόταν στο Ελεγκτικό εδώ και μήνες, ενώ ας μην ξεχνάμε τις καθυστερήσεις που έγιναν από τις παλινωδίες της δημοτικής αρχής. Από τον Μάη του 2019 μέχρι και το Νοέμβρη του 2019 ο Δήμαρχος έλεγε πως θα αλλάξει την μελέτη, για να γίνει τελικά η δημοπράτηση της ίδιας μελέτης με καθυστέρηση» σημείωσε.
Τέλος, με αφορμή την προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό, ο κ. Ξένος ανέφερε πως ο συνδυασμός «Μαζί για τη Ζάκυνθο» θα υποβάλει δική του πρόταση που θα πρέπει να μπει σε ψηφοφορία. Η πρόταση αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων, ένα τροποποιημένο τεχνικό πρόγραμμα με έργα από τη ΣΑΤΑ αλλά και την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας σε οικογένειες και νοικοκυριά δημοτών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.