Ζάκυνθος

Α. Βίτσος: Μεγάλη η προσέλευση συμπολιτών μας για κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό

Εφόσον εξασφαλιστεί  εμβόλιο για τον covid 19  που θα μπορεί να συντηρηθεί σε διαφορετικές  συνθήκες φύλαξης  και τα Φαρμακεία του νησιού μας θα μπορούν να λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά Κέντρα, υπογραμμίζει μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου Ανδρέας Βίτσος. Θυμίζουμε πως σε αντίθεση με τα γνωστά εμβόλια που γίνονται στον πληθυσμό, το συγκεκριμένο απαιτεί συντήρηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Εμβολιαστικά κέντρα και στα Φαρμακεία εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες συντήρησης του εμβολίου

Από  τον περασμένο Δεκέμβρη,  οπότε και  έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις για τον εμβολιασμό, τα φαρμακεία έχουν μετατραπεί  σε κέντρα Ενημέρωσης και Συμβουλευτικής για τους πολίτες αναφορικά με την ασφάλεια και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Την ίδια στιγμή, μέσω των Φαρμακείων, οι συμπολίτες μας μπορούν να προγραμματίζουν και το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει για τους συμπολίτες μας άνω των 85 ετών. Συγκεκριμένα,  ο ασφαλισμένος προσέρχεται στο φαρμακείο και με την πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ από τον φαρμακοποιό, θα εκτυπώνεται το έντυπο με τον ορισμό του εμβολιαστικού κέντρου, με τις ώρες και τις ημερομηνίες που θα εμβολιαστεί και για τις δυο δόσεις.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στο ραδιόφωνο του Ερμή ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ανδρέας Βίτσος, κάνοντας γνωστό πως η πλειοψηφία των φαρμακοποιών στη Ζάκυνθο συμμετείχαν σε επιμορφωτικό πρόγραμμα  για τον εμβολιασμό, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

«Νιώθουμε ανακουφισμένοι και έχουμε μια μεγάλη ελπίδα για τους εμβολιασμούς, πιστεύοντας πως πρόκειται για την αρχή του τέλους αυτής της πανδημίας. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια του εμβολιασμού συμμετέχουμε ενημερώνοντας τους πολίτες για τον εμβολιασμό αλλά και κλείνοντας μέσα από την ειδική πλατφόρμα τα ραντεβού» ανέφερε ο κ. Βίτσος τονίζοντας πως τις πρώτες ημέρες υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες.

«Υπάρχουν πια στιβαρά δεδομένα ασφάλειας για το εμβόλιο» τονίζει ο κ.Βίτσος

«Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε σκεπτικισμός για το εμβόλιο και την ασφάλεια του, κυρίως λόγω της παραπληροφόρησης που υπήρξε μέσω του διαδικτύου. Νομίζω όμως πως αυτό άλλαξε μετά τον εμβολιασμό πέραν των 20 εκ ατόμων που έδειξε πως το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές. Υπάρχουν πια στιβαρά δεδομένα ασφάλειας και καλά νέα ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ. Εμείς προσπαθούμε να ενημερώσουμε σωστά τους πολίτες» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως όλοι οι φαρμακοποιοί του νησιού μπορούν να παρέχουν ορθή και πλήρη ενημέρωση για τα εμβόλια.

Ο κ. Βίτσος σημείωσε πως η ανταπόκριση για τον εμβολιασμό των συμπολιτών μας για τη Ζάκυνθο την πρώτη ημέρα που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα ήταν μεγάλη, κλείστηκαν πάνω από 250 ραντεβού και καλύφθηκαν όλες οι διαθέσιμες ημέρες.

«Υπάρχει ένα ζήτημα με τα διαθέσιμα εμβολιαστικά κέντρα και αν θα μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση, αλλά αυτό θα επιλυθεί καθώς θα έρχονται περισσότερα εμβόλια στην χώρα μας» τόνισε ο κ. Βίτσος συμπληρώνοντας πως σίγουρα θα βοηθούσε  αν εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν και στα φαρμακεία.

«Ευθύς μόλις υπάρχουν εμβόλια των οποίων η συντήρηση είναι δυνατή στα Φαρμακεία, ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα γίνει και στα Φαρμακεία. Πολύ πιθανόν και στα ιατρεία. Είναι χρέος όλων μας να συνδράμουμε. Το εγχείρημα είναι μεγάλο και απαιτεί όλες τις υγειονομικές δυνάμεις να συνδράμουν για την επέκταση του εμβολιασμού» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως μόνο τα φαρμακεία έκαναν την περίοδο 2020-2021 περισσότερο από 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς σε λιγότερο από ένα μήνα χωρίς προβλήματα.

Τέλος, για τον εμβολιασμό των ίδιων των φαρμακοποιών που ανήκουν σε μια ομάδα άμεσου κινδύνου και μετρούν και αυτοί απώλειες , δήλωσε πως σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο οι φαρμακοποιοί θα εμβολιαστούν περί τα τέλη του μήνα, στο δεύτερο στάδιο των εμβολιασμών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *