Την εικόνα της τουριστικής Ζακύνθου για το 2021 έδωσε μιλώντας στον –Ε- ο Πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων Αλυκών Άκης Ποταμίτης ο οποίος είπε ότι η σεζόν ξεκίνησε δειλά-δειλά και πρέπει να την κρατήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο χρονικό διάστημα, αν και η χρονιά δεν φαίνεται να κρατάει ούτε υγειονομικά ούτε οικονομικά. Επίσης σημείωσε πως τώρα με την απουσία των Βρετανών τουριστών πρέπει το κενό να καλυφθεί οργανωμένα και προσεκτικά ώστε να προσελκύσουμε τουρίστες με εισόδημα.
Για τις επιχειρήσεις είπε ότι δεν μπορούν να σταθούν οικονομικά αν δεν υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και στη Ζάκυνθο προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί.
« Το περιβάλλον είναι ασταθές και η περιοχή των Αλυκών έχει πολλά κλειστά ξενοδοχεία.
Σε κανονικές συνθήκες η Ζάκυνθος έχει 4 με 4,5 μήνες τουριστική περίοδο. Όμως δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τα έξοδα ενός χρόνου με αυτό το διάστημα λειτουργίας. Αν μέσα σε αυτούς τους 4 μήνες μειωθεί και ο συντελεστής πληρότητας καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα» ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων.
Για τις πολλές τουριστικές αγορές ο κ. Ποταμίτης είπε ότι «πρέπει να απευθυνθούμε εκεί που το μέσο εισόδημα είναι τουλάχιστον 900 ευρώ και όχι πολύ χαμηλό γιατί δεν αρμόζει στη Ζάκυνθο να στραφεί όπως-όπως σε αγορές για να αναπληρώσει το κενό.
Η αγορά της Γερμανίας στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει το 52% και σε μας το 2%. Απαιτείται ένας σχεδιασμός για να απευθυνθούμε σε αυτή την αγορά που έχει υψηλό εισόδημα, κι όχι να λέμε συνέχεια ότι θα πάμε στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στην Αλβανία, για να καλύψουμε το εισόδημα. Δεν υπάρχει ένας φορέας που να έχει την ευθύνη σχεδιασμού και ανάλυσης των στοιχείων της Ζακύνθου… Ας κοιτάξουν οι αρχές του νησιού μας πως έχει δομηθεί ο τουριστικός οργανισμός της Ρόδου με σοβαρή λειτουργία και υποστήριξη του προϊόντος. Μετά ας κάνουμε κι εμείς εδώ κάτι ανάλογο κι όχι να τα αφήνουμε στην τύχη».
Σχολιάζοντας την τουριστική Ζάκυνθο ο κ. Ποταμίτης σημείωσε: « Αν μπορείς να πουλήσεις είναι χαζό να μην το κάνεις γιατί έχουμε ξενοδοχεία με πολύ καλή εικόνα κι ένα νησί που είναι ο παράδεισος του Ιονίου… Γιατί δεν μπορούμε να το πλασσάρουμε αυτό και κοιτάμε σε περιοχές με πολύ χαμηλό εισόδημα;»
Για τα κρούσματα ο κ. Ποταμίτης είπε ότι «τα υγειονομικά προβλήματα δεν είναι αμελητέα και οι έλεγχοι δεν είναι αυτοί που έπρεπε να γίνονται σε αεροδρόμια, λιμάνια κλπ. Ο πληθυσμός από την άλλη είναι επιφυλακτικός να κάνει τα εμβόλια τα οποία είναι η μοναδική μας λύση αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί από τους επιστήμονες».
Τέλος επανέλαβε ότι πρέπει να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να γίνονται σοβαροί έλεγχοι στις πύλες εισόδου δηλαδή σε αεροδρόμια καράβια κλπ. Τουλάχιστον να μην έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα.