Την κάθετη πτώση του τουρισμού στο νησί μας φέτος λόγω της πανδημίας αλλά και τις δικές του εκτιμήσεις παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αλυκών Άκης Ποταμίτης ο οποίος μιλώντας στον –Ε- ζήτησε από όλους σεβασμό σε αυτό που υπηρετούν και έκανε γνωστό ότι η μείωση ξεπερνάει το 80%.
«Η πανδημία έδειξε ότι ο τουρισμός είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν και πρέπει να τον προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού. Βέβαια εδώ μιλάμε για μια πανδημία αλλά και η πανδημία έχει να κάνει με το πόσο σεβόμαστε το περιβάλλον γιατί οι μεταλλάξεις των ιών σχετίζονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Δική μου αντίληψη είναι (και όποιος θέλει την ασπάζεται) ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό παίζει ρόλο το περιβάλλον και οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία και ο άνθρωπος πρέπει να κινείται σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή να μην είναι αδηφάγος και επιθετικός προς κάθε κατεύθυνση. Ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι μέσα σε κάποια πλαίσια, γιατί αλλιώς δημιουργούνται παρενέργειες για όλους μας. Στη Ζάκυνθο τα τελευταία χρόνια με τη γρήγορη ανάπτυξη έχουμε κατασπατάληση των φυσικών πόρων και προβληματική διαχείριση των αποβλήτων, στερεών και υγρών, αλλά και άλλες καταστάσεις που αλλοιώνουν τις φυσικές μας καλλονές» ανέφερε ο Πρόεδρος.
Για το τουριστικό προϊόν του νησιού μας ο κ. Ποταμίτης είπε ότι «δεν είναι μόνο θέμα συνευθύνης, γιατί οι αρχές οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί ούτε τα όργανα που θα επιβάλλουν την τάξη, γι’ αυτό οι άτακτοι βρίσκουν κενό και λειτουργούν. Όταν δεν σέβεσαι το οικόπεδο στο οποίο διαμένεις, τότε αρχίζει να χαλάει ο χώρος και τελικά η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που κατοικούν. Η ζημιά φέτος είναι της τάξεως του 80% και στις Αλυκές πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καθόλου, ίσως είναι και 85%. Επίσης να δούμε τις εκπτώσεις που δόθηκαν και τις τιμές που τελικά είχαμε για κάθε δωμάτιο, αλλά και τις υπερβολικές πιέσεις που έγιναν από τις εταιρείες προς ξενοδόχους για να ανοίξουν με το έτσι θέλω, αφού είχαν χρηματοδοτήσει κατασκευαστικές λογικές σε ξενοδοχεία και ήθελαν να εισπράξουν ένα μέρος των χρημάτων τους, που είχαν επενδύσει. Η ζημιά φέτος δεν είναι μόνο αριθμητική αλλά πολύ μεγαλύτερη».
Αναφερόμενος στον επόμενο χρόνο ο κ. Ποταμίτης είπε: «Για το 2021 θεωρώ ότι αν υπάρξει το εμβόλιο, θα αρχίσει να αποκαθίσταται η κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός και ο φόβος. Η πλήρης αποκατάσταση θα γίνει μετά από 2 με 3 χρόνια. Ο άνθρωπος από τη φύση του ταξιδεύει αλλά αυτό το κάνει όταν αισθάνεται ασφαλής, κυρίως για λόγους αναψυχής».
Τέλος για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό ο κ. Ποταμίτης είπε: «Το 20 με 30% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από την τουριστική βιομηχανία και στη Ζάκυνθο είναι 80%. Ο χώρος της Μεσογείου και της Ελλάδος προσφέρεται γι’ αυτού του είδους την εκμετάλλευση που είναι ο τουρισμός ενώ σε άλλες περιοχές του πλανήτη που δεν έχουν τα πλεονεκτήματα που αναζητούν οι βορειοευρωπαίοι (ηλιοφάνεια, τοπίο, πολιτισμός κλπ), είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Η Ελλάδα λοιπόν πουλάει κάτι για το οποίο την έχει ευλογήσει ο Θεός. Το στοίχημα είναι επίσης να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα και να τον παντρέψουμε με τις υπηρεσίες και αυτό το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί. Ο τουρισμός είναι η σκανδάλη και από κει και πέρα πρέπει να γίνει η διάχυση η οικονομική σε πολλές κατευθύνσεις γιατί ακόμα και το εμπόριο στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό».