«Ρεκόρ» βροχοπτώσεων καταγράφει ο φετινός Νοέμβριος στη Ζάκυνθο και μετά τα έντονα φαινόμενα που αντιμετώπισε το νησί μας τα περασμένα 24ωρα αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων αυτή την περίοδο, έδωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή ο κ. Αναστάσιος Καλημέρης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος με αντικείμενο τις Θερμοδυναμικές και Ρευστομηχανικές διεργασίες σε Φυσικά συστήματα.
Σε σχέση με τα ακραία φαινόμενα που προηγήθηκαν ο κ. Καλημέρης ανέφερε πως δεν υπάρχουν καταγραφές για ανεμοστρόβιλους, αν και αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο στο Ιόνιο, ενώ τόνισε πως πρόκειται για φαινόμενα που φυσιολογικά καταγράφονται αυτή την περίοδο.
«Τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών εντάσσονται στα αποτελέσματα διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών με ψυχρά μέτωπα τα οποία συνήθως δημιουργούνται αυτούς τους μήνες στις βόρειες ακτές της Μεσογείου, από τον κόλπο της Μασσαλίας μέχρι την Βόρεια Αδριατική . Είναι μια περιοχή που είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου και μέχρι τον Ιανουάριο ανά τρεις ή τέσσερις μέρες γεννά και ένα βαρομετρικό χαμηλό με μέτωπα. Τα βαρομετρικά αυτά κατευθύνονται προς την Μεσόγειο και τον ελληνικό χώρο και αυτό είναι ένα φαινόμενο που κορυφώνεται το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Με άλλα λόγια αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες είναι απολύτως φυσιολογικό για την περίοδο αυτή» τόνισε ο κ. Καλημέρης συμπληρώνοντας πως τα ψυχρά μέτωπα φέρνουν μαζί τους καταιγίδες , ενώ μέχρι τα βαρομετρικά χαμηλά να φτάσουν τον ελλαδικό χώρο και το Ιόνιο δημιουργούν νότιους και νοτιοδυτικούς ανέμους, ενδεχομένως ισχυρούς.
Φυσιολογικά για την εποχή τα φαινόμενα που εξελίσσονται
Ο κ. Καλημέρης σημείωσε πως τα φαινόμενα είναι αναμενόμενα, ωστόσο είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια που συγκεκριμένα θα ξεσπάσει ένα ισχυρό καταιγιδικό φαινόμενο, ακριβώς επειδή πρόκειται πολλές φορές για τοπικά φαινόμενα.
Για τους ανεμοστρόβιλους, ο κ. Καλημέρης σημείωσε πως είναι σημαντικό να υπάρχει μια διάκριση μεταξύ ισχυρών θυελλωδών ριπών ανέμων και ανεμοστρόβιλων.
«Προσωπικά δεν έχω όψη για ανεμοστρόβιλο στη Ζάκυνθο. Ο ανεμοστρόβιλος είναι ένα τοπικό και καταστροφικό φαινόμενο που συχνά συγχέεται με τους έντονους ανέμους που μπορεί να φτάσουν τα 10 ή 11 μποφόρ» σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας όμως πως το νότιο Ιόνιο έχει δείξει τα τελευταία χρόνια πως πλήττεται ιδιαίτερα από τους ανεμοστρόβιλους και με μεγαλύτερη συχνότητα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Μεγάλη συχνότητα του φαινομένου υπάρχει και στις περιοχές Καλαμακίου και Λαγανά και ο Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είχαμε ένα φαινόμενο μικρότερης κλίμακας στην περιοχή, όπως φαίνεται και από τις ζημιές που προκλήθηκαν.
«Καθώς ο Νοέμβριος τελειώνει στο νησί μας έχουμε καταγράψει βροχοπτώσεις της τάξης των 20 με 30 εκατοστών. Ο φετινός Νοέμβρης έχει υπερβεί το κλιματικό μέσο που είναι τα 16 με 20 εκατοστά και καταγράφονται κυρίως στην πεδιάδα του νησιού» σημείωσε.
Τέλος ο κ. Καλημέρης ανέφερε πως βροχές θα έχουμε και τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από το βράδυ της Δευτέρας οπότε και ξεκινά ένα ψυχρό μέτωπο που συναντά ένα βαρομετρικό χαμηλό, ενώ ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται από την Πέμπτη.