Στην λειτουργία των τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου εν καιρώ πανδημίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή ο Πρύτανης του ιδρύματος Ανδρέας Φλώρος, κάνοντας ειδική μνεία στους πρωτοετείς φοιτητές που δυστυχώς χάνουν πολύτιμες εκπαιδευτικές εμπειρίες αλλά και στα εργαστηριακά μαθήματα που δεν μπορούν να γίνουν διαδικτυακά και θα πρέπει να αναπληρωθούν διά ζώσης.
Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου αναφέρθηκε ακόμη στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με τον ΣΗΠΕ και στην λειτουργία του ινστιτούτου Βιοεπιστημών, Βιοτεχνολογίας, Επιστήμης Τροφίμων και Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο, για το οποίο ορίστηκε ως Διευθυντής ο Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Δ. Κουλουγλιώτης.
Σχετικά με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση , ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου σημείωσε πως η παρουσίαση του δρώμενου, που περιλαμβάνει τη χρήση ψηφιακών μέσων για τη δημιουργία μιας Χαρτογραφικής Προβολής και εγκαινίασε τις επετειακές εκδηλώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση όταν, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2021, παρουσιάστηκε με αφορμή την πρόσφατη Επέτειο στην επιφάνεια του Ιερού Ναού της Παναγίας των Ξένων στην Κέρκυρα, και στόχος είναι να παρουσιαστεί και στα υπόλοιπα νησιά, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Μετά το Πάσχα σχεδιάζονται και άλλες δράσεις υπό την προϋπόθεση πως θα το επιστρέψει η κατάσταση με την πανδημία.
Η συνεργασία με τον ΣΗΠΕ
Ο Πρύτανης αναφέρθηκε στο σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων κάνοντας γνωστό πως τις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης για το έργο της ψηφιοποίησης των περιφερειακών εφημερίδων με στόχο την ενίσχυση της μνήμης πάνω σε όλα αυτά τα γεγονότα που αποτυπώνει ο Τύπος σημειώνοντας πως η ψηφιοποίηση θα έχει και σημασία για τη διατήρηση αυτού του υλικού στο χρόνο.
«Η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας αποτελεί το επιστέγασμα μιας σχέσης συνεργασίας που θα έχει σύντομα απτά αποτελέσματα» τόνισε.
Η λειτουργία του Πανεπιστημίου
Σε ότι αφορά την λειτουργία του Πανεπιστημίου ανέφερε πως με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα τον περασμένο Μάη, εδώ και ένα χρόνο τα ιδρύματα λειτουργούν σε περιβάλλον εξ΄αποστάσεως εκπαίδευσης και τόνισε την ανάγκη επαναφοράς στην κανονικότητα, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
«Το οφείλουμε στους φοιτητές μας αλλά και στο ίδιο το Πανεπιστήμιο καθώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι ένα μοντέλο που δεν μπορεί να λειτουργεί καθολικά. Υπάρχουν εργαστήρια που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, μαθήματα στο καλλιτεχνικό πεδίο που δεν μπορούν να διδαχθούν αποτελεσματικά και λείπει τελείως αυτή η αλληλεπίδραση που πρέπει να έχουν οι φοιτητές μας» σχολίασε σημειώνοντας πως οι μεγαλύτεροι αδικημένοι είναι σίγουρα οι πρωτοετείς, αλλά και όσοι περιμένουν να κάνουν την πρακτική τους ή την πτυχιακή τους εργασία.
«Ελπίζουμε πως με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά και με τήρηση των μέτρων να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα πριν τον Σεπτέμβρη» σημείωσε, τονίζοντας πως αναμένονται ρυθμίσεις για να μπορέσουν να γίνουν τα χειμερινά εργαστήρια που ανεστάλησαν, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ειδικά για τη Ζάκυνθο το θέμα αφορά τους τελειόφοιτους του τμήματος Συντήρησης και Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς του πρώην ΤΕΙ.
Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου εξήγησε πως η διακοπή των εργαστηρίων εμποδίζει πολλούς μαθητές από το να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να πάρουν το πτυχίο τους.
Τέλος για την λειτουργία του Ινστιτούτου με έδρα τη Ζάκυνθο ανέφερε πως έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί και σύντομα με την χρηματοδότηση των πρώτων προτάσεων, θα αρχίσει να αναπτύσσει τις δράσεις του.
«Ζητάμε την εμπλοκή του Ινστιτούτου και σε τομείς όπως είναι οι φυσικές καταστροφές που συνδέονται από τη θάλασσα » σημείωσε ο κ. Φλώρος υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ένα ανοιχτό πεδίο συνεργασίας και με τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.
Θυμίζουμε πως το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών, Βιοτεχνολογίας, Επιστήμης Τροφίμων και Περιβάλλοντος συστάθηκε το 2018 με έδρα το νησί μας και εξειδικεύεται στη βιοτεχνολογία τροφίμων, στην περιβαλλοντική βιοτεχνολογία, στις εφαρμογές της βιοπληροφορικής στη βιοϊατρική, στην ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών και στις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων, στη μετεωρολογία και την κλιματική αλλαγή, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη χημεία και τον έλεγχο ποιότητας περιβάλλοντος και στη διαχείριση περιβάλλοντος και την οικολογία. Το Ινστιτούτο βιοεπιστημών, βιοτεχνολογίας, επιστήμης τροφίμων και περιβάλλοντος έχει παράρτημα (σταθμό) στην Κέρκυρα με εξειδίκευση στις εφαρμογές της βιοπληροφορικής στην βιοϊατρική. Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοεπιστημών, Βιοτεχνολογίας, Επιστήμης Τροφίμων και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου (ΠΕΚ) του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι ο Διονύσιος Κουλουγλιώτης,, Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος.